Flevoland is na Zeeland minst rijk

FLEVOLAND
De provincie Flevoland had vorig jaar na Zeeland het kleinste eigen vermogen. Namelijk 149 miljoen euro. Dit meldt het CBS.

Tussen de provincies zitten grote verschillen. Gelderland had eind 2014 een eigen vermogen van ruim 4,7 miljard euro. Het vermogen van Zeeland was het kleinst met 139 miljoen euro. De grote provinciale verschillen zijn grotendeels ontstaan in 2009 na de verkoop van aandelen van de energiebedrijven Essent en Nuon. De aandelen zijn in dat jaar met winst verkocht voor een bedrag van ruim 13 miljard euro.

Flevoland was overigens tussen 2005 en 2012 de armste provincie.

reacties (7)

 • rik

   

  is het niet gewoon een smoes om de belastingen maar weer eens te verhogen?

  reageer
 • Koos

   

  Dit geeft nog eens aan dat de decentralisatie van verantwoordelijkheden de verschillen binnen NL alleen maar groter maakt. De ene gemeente is arm, de andere rijk, de ene provincie heeft geld, de andere niet. Je moet tegenwoordig goed opletten als je gaat verhuizen naar een andere plaats/provincie of je daar wel dezelfde voorzieningen en lasten krijgt als dat je nu hebt. En daarmee is het koninkrijk der Nederlanden niet meer een land maar bestaat het uit meerdere landjes.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Waar scoort deze provincie nou niet het laagst mee"- het percentage klagers en mauwers ligt hier duidelijk hoger dan in de rest van het land.

  reageer
 • kees d.

   

  De landelijke overheid is zo goed in het afromen van grote tegoeden van b.v. het ABP en de provincies mogen gewoon alles houden. Als alle provincies zoveel geld overhouden mogen ze van mij ook de provinciale opcenten van de wegenbelasting schrappen.

  reageer
 • Jan

   

  Het is een zeer kwalijke zaak dat een provincie met dit vermogen nog belastingen etc. int en deze ook nog eens mondjesmaat durft te verhogen. En betreft flevoland.. Waar scoort deze provincie nou niet het laagst mee

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Kletspraat, Jos. Het gaat om het vermogen van de p-r-o-v-i-n-c-i-e. Overigens mag Gelderland die 4,7 miljard wel eens terugstorten naar waar het vandaan gekomen is. Het oppotten van gemeenschapsgeld door de overheid zonder specifiek doel (reserves, voorfinanciering) is onbehoorlijk.

  reageer
 • Eric

   

  Nou dat gaat dus de goeie kant op! Belachelijk dat die andere provincies dit geld gewoon over hebben terwijl we een als land een enorme schuld hebben?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert