Fusie tussen Partij voor Lelystad en Leefbaar Lelystad

LELYSTAD
De Partij voor Lelystad houdt op te bestaan en gaat op in de fractie van Leefbaar Lelystad. Dat hebben de politieke partijen dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De drie gemeenteraadsleden van de Partij voor Lelystad behouden hun eigen visie en ideologie, maar vormen met de twee leden van Leefbaar een gezamenlijk lokaal blok. Leefbaar Lelystad heeft nu vijf zetels net als de VVD, tot dinsdagavond de grootste partij in de gemeenteraad.

De Partij voor Lelystad onder aanvoering van Tjakko Bos kwam vorig jaar als nieuwkomer in de gemeenteraad en had grote ambities om de politiek anders aan te pakken. De partij is het eerste jaar niet echt zichtbaar geweest.

Leefbaar is sinds 2002 in de gemeenteraad vertegenwoordigd, maar heeft altijd in de oppositie gezeten. Al voor de verkiezingen drong Leefbaar aan op een fusie van alle Lelystadse lokale partijen, maar daar was de Inwonerspartij tegen.

reacties (26)

 • Frans

   

  Het zoveelste brevet van onvermogen van de lokale partijen, daarbij is het kiezersbedrog, maar ach een kniesoor die daar op let, ze krijgen er een leuke "vergoeding" voor.....heel teleurstellend om deze verkiezingsstemmen te verkwanselen......het zal blijken bij de volgende verkiezingen....

  reageer
 • Ikke

   

  De kroeg club geeft het nu al op. Kan ook nooit goed gaan met die gasten.

  reageer
 • Stemmer

   

  Het feit dat LL en PVL fuseren en IPL achter blijft dat betekent dat lokaal voor deze partijen toch een andere definitie heeft! Als inwoner van deze stad zit ik met regelmaat op de tribune tijdens raadsvergadering. Het is bijzonder om te zien hoe de PVL tijdens de verkiezingen veel heeft geroepen maar feitelijk er niets van terecht is gekomen in de raadszaal en dat zelfde geldt voor LL. Het alternatief wat burgers op lokaal niveau was altijd de inwonerspartij maar na de breuk tussen de nummer 2 en 3 van de lijst is toch duidelijk zichtbaar geworden. Luc Baaten en zijn kornuiten liever aan het pluche geplakt zijn dan voor de belangen van burgers op te komen. Destijds werden de nummer 2 en 3 weggezet als individualisten, maar deze twee weten toch meer moties en geluid te maken voor de lokale bewoners dan die veredelde bange VVD´ers die uit het ooienvaarsnest van de VVD zijn gevallen. Kortom ik kijk al uit naar de volgende verkiezingen en benieuwd of IPL en LL samen opgaan in een fractie.

  reageer
 • Kees

   

  Mij is wederom duidelijk geworden dat lokale partijen tijdens de verkiezingen teveel one-issue partijen zijn, waarbij in het vervolgtraject na de verkiezingen weer blijkt dat over alle andere "problemen" niet is nagedacht, waardoor dit soort situaties (blijkbaar houdt politiek meer in dan in de kroeg maar wat roepen) ontstaan. Ik ben in ieder geval blij dat ik niet op een lokale partij heb gestemd.

  reageer
 • Pieter

   

  Jack heeft zeer weinig ervaring. Ik heb nog weinig moties of amendement van zijn hand gezien. Ook zou ik niet weten wat hij als wethouder in zijn portefeuille zou aan kunnen. Dit wordt dan een tweede Wout Jansen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Heel leden van de PvL stribbelen ook tegen. Ik denk dat voor de verkiezingen de boel weer uit elkaar klapt en dan gaan van 5 naar misschien 2 zetels.

  reageer
 • Wilco

   

  Allemaal 1 pot nat...

  reageer
 • news deadline

   

  Nou de kiezer die PvL heeft gestemd blijft achter met lege handen. Zit je dan opeens bij de Leefbare club die het gedachtegoed van Pin lokaal probeert uit te venten. Niet dat PvL eerder iets voorstelde in de raad, behalve dat ze tegen de Flevokust waren heeft niemand ze op een standpunt kunnen betrappen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Het is niets en het wordt niets gezien de ervaringen uit het verleden gezien de ervaringen in het verleden met Leefbaar en Stadspartij. Meerdere kapiteins op het schip werkt niet. Bovendien kiezersbedrog

  reageer
 • Jelai

   

  Wauw wat een negatieve reacties. De versplintering wordt tegengegaan. Dat verdient een compliment. Het wordt iets overzichterlijker in Lelystad.

  reageer
 • Yvonne

   

  Wie zegt dat dat niet gebeurd is???

  reageer
 • frits

   

  Nou, ik vind de PvdA in Lelystad ook niet uitblinken in kennis, en de VVD is ultrapopulistisch in Lelystad. Ik hoop wel dat LEUC en/of OPAplus ook nog opgaat in deze fusiepartij. Dan ligt er een stevig alternatief voor de Inwonerspartij en PvdA in de huidige coalitie. De wethouders van deze twee partijen hebben hun uiterste houdbaarheidsdatum in deze gemeente al lang overschreden. Jack Schoone lijkt me een acceptabel alternatief als wethouder.

  reageer
 • Jacob

   

  Had het vanuit een democratisch oogpunt niet correct geweest om de achterban, zijnde de kiezer die op de Partij voor Lelystad heeft gestemd, eerst over de intentie tot opgaan te informeren en hierin mee te laten beslissen? Bij Tjakko Bos staat eigenbelang duidelijk voorop.

  reageer
 • Ellen

   

  Het statement door niet mee te gaan met het raadsuitje buiten Lelystad bijvoorbeeld (zie o.a. telegraaf). Ik hoor de andere partijen alleen maar zeggen dat er meer lokaal moet gebeuren maar als puntje bij paaltje komt........

  reageer
 • Volger

   

  Is niets en wordt niets. Bij de volgende weer 2 zetels en weer een scheuring.

  reageer
 • diforno

   

  Poppenkast.... Partij voor Lelystad had nooit in het leven geroepen hoeven worden. De standpunten van lokale partijen wijken sowieso nauwelijks af van de bestaande traditionele partijen. Het verschil is dat er bij de traditionele partijen iets meer know how zit.

  reageer
 • Marianne W.

   

  Grappig dat Berry uit de Nederlandse top serie Penoza nu ineens opduikt in de Lelystadse gemeenteraad. Als dat maar goed gaat...

  reageer
 • Eric

   

  Tjakko bos vult ondertussen z'n zakken met z'n zogenaamde welzijn en zorg stichtinkje. Lijkt me niet echt een objectief persoon.

  reageer
 • Barbara

   

  Gezellig stel zo bij elkaar...Verzoenend Lokaal zoiets?

  reageer
 • Volger

   

  Je hebt gelijk maar in het begin waren er Wim Erika en Cok Homan er nog. Na de dood van Wim was het afgelopen en wilden onervaren personen de macht. Dat gaat nu ook zo.

  reageer
 • Rinus

   

  Lelystadspartij? Vorige periode Stadspartij en Leefbaar Lelystad als Bindend Lokaal hield geen stand.

  reageer
 • Volger

   

  Je hebt gelijk Frits, maar toen was er kennis van zaken. Wat hebben deze partijen na de verkiezingen in de melk te brokkelen gehad. Dus niets.

  reageer
 • Dirk2

   

  Tja, nu zal men wel wat zenuwachtig worden? Stel je voor dat een lokale partij de overhand krijgt. Volgens mij een goed alternatief voor de PvdA, in de positieve vorm. Die partij is nu echt aan vervanging toe.

  reageer
 • MeeDenker

   

  Oud nieuws, stond vorige week al op twitter

  reageer
 • frits

   

  Een goede ontwikkeling. De huidige coalitie was een moetje omdat er anders geen meerderheid met vijf partien te maken viel. Nu is er tenminste een alternatief als één van de slecht functionerende wethouders weggestuurd wordt, of als de coalitie nog instabieler wordt.

  reageer
 • frits

   

  Laten we deze fusie 'Bindend Lokaal' noemen...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert