"Ik had in Gaza geen leven meer"

ALMERE
De 24-jarige Abed Al Qader uit Palestina heeft na een jaar een sociale huurwoning in Almere Buiten gekregen. Hij zegt nu echt met zijn leven te kunnen beginnen, want in de Gazastrook was het uitzichtloos. "Ik had daar geen leven meer. Wij hadden geen gas, geen elektriciteit en geen water."

Abed woonde met 25 familieleden in een oud huis met vier kamers. Zijn vader werkte in Israël. Zo'n vijftien jaar geleden verloor hij zijn werk nadat de grens met Israël dicht was gegaan. Nu verbouwt zijn vader zelf groenten om te kunnen eten. "Er was veel armoede en we hadden een grote familie."

Samen met zijn oom vertrok Abed naar Libië. Ze liepen dagenlang door Egypte en er werd bij de grens op hen geschoten. Toen het leven in Libië ook geen perspectief meer bood, gingen ze in een propvolle boot naar Italië. Ook dat was volgens Abed gevaarlijk maar hij had het allemaal over voor een beter leven. "Ik kan nu een nieuw leven beginnen. Ik wil geen geld. Ik ben in staat om te werken, om zelf geld te verdienen."

Dit is één van de verhalen van de asielzoekers in het AZC van Almere. Klik hier voor de andere artikelen.

reacties (26)

 • Swiebertje

   

  Ik gun deze gozer het allerbeste. Kan me best voorstellen dat het leven in Gaza geen pretje is. Misschien noem je hem dan een gelukszoeker. Maar ook hij zal, net als u en ik, gewoon zijn best moeten doen om het rond te breien. Nu met wat hulp maar straks alleen. Ik snap niet zo goed dat mensen dat niet inzien. Heel veel zaken waar hij gebruik van maakt zijn er ook voor u en mij. Er is geen onderscheid. Ik hoop wel dat deze meneer inziet waarom het daar steeds fout gaat in Gaza en dat hij deze wijze levensles mee heeft genomen naar Nederland. Laten we het goede voorbeeld geven en niet zo dom doen als velen daar. Samenleven.

  reageer
 • theo

   

  Was het maar "gewoon" klagen. In mijn ogen gaat dit veel verder. Heel heel triest!

  reageer
 • Marc

   

  Jeemig wat een klagers hebben we hier in nederland.

  reageer
 • Jacob

   

  Excuses tegenover Abed omdat je Nederlander in Nederland bent, is beslist onnodig. Eerder moet Abed zijn excuses aanbieden, voor het feit dat hij jou en jouw mede-Nederlanders er met een flutverhaal in heeft geluisd.

  reageer
 • Tja

   

  Links wegkijken is bekend maar heb je het artikel gelezen of lees je alleen de koppen? Dit is een gelukzoeker en als je vind dat die ook asiel moeten krijgen is dat je goed recht, maar volgens mij gaan er dan een paar miljoen Afrikaanse hongerlijders voor!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rudi

   

  hij had het allemaal over voor een beter leven.======Duidelijker kan dit niet zijn, als voorbeeld van een gelukzoeker, die op de grote stroom is meegekomen, na een tijdje in Libië het geprobeerd te hebben. Hoe zo iemand aan een machtiging tot verblijf komt is me een raadsel. Dit verhaal zal hij beslist niet opgehangen hebben bij de ind. Heel goed van deze Omroep om dit soort lui aan de kaak te stellen.

  reageer
 • Moi

   

  Jongeman, die toestanden in je vaderland zijn heel vervelend, maar... er zijn zoveel mensen die het niet best hebben en als wij die allemaal toelaten dan bevinden wij ons binnen de kortste keren in zo'n zelfde situatie als waar jij vandaan komt. Fijn dat je in staat bent om te werken en geld te verdienen, doe dat dan in je eigen land, ik weet zeker dat je daar gelukkiger wordt.

  reageer
 • cirefrin

   

  Beste Abed.Het interesseert mij niet zo wat je hebt mee gemaakt.Mijn dochters zijn 21 n 24 jaar zij staan al vanaf hun 18e jaar ingeschreven en komen nog steeds niet in aanmerking voor een sociale huur woning.Ii nml een hele lange wachtlijst.Kan je mij melden bij wie je van de gemeente Almere je aanvraag hebt in gediend? Die wil ik wel ontmoeten want er wonen nml heel veel Almeerse jongelui in Almere die nog sneller dan jij aan een huur woning willen komen.Daarom zijn er zoveel Nederlanders die niet op jullie aanwezigheid in Nederland zitten te wachten.Misschien wil Israël nog wat sociale huurwoningen voor je bouwen.Sorry voor jou dat ik zo reageer maar helaas het is nu eenmaal zo.

  reageer
 • Jan

   

  Goh, je reactie blinkt weer eens uit in inhoud en orginaliteit. Men mag van jou blijkbaar niets zeggen over gelukzoekers die onder het mom van asielzoeker de voorzieningen belasten, die toch bedoeld waren voor mensen die hun leven niet zeker waren in de situatie waarin ze verkeerden. Onder welk argument zou je zo iemand een asielzoeker willen noemen? Misschien lees je alleen reacties en niet de inhoud van de berichten?

  reageer
 • Wilma

   

  Met dank aan de Palestijnse regering. Er worden miljarden in dat land gepompt en de bevolking ziet er niets van. Ze laten hun volk gewoon creperen. Lekkere jongens, vooral Hamas. Ik gun die jongen een beter leven in Europa, maar er moet daar structureel wel wat veranderen.

  reageer
 • memoiik

   

  Was het niet begin dit jaar dat het in gaza volledig geëscaleerd is? En qua huurwoningen, de afgelopen jaren worden er steeds meer verkocht zodra iemand er uit gaat. Misschien ligt daar het probleem...

  reageer
 • Sjors

   

  jammer dat er nou niet eens een echte vluchteling aan het woord komt. Ik zou graag een echte zwaar getraumatiseerde vluchteling willen zien die echt hulp nodig heeft van de GGZ. Waarom mag dit sujet hier eigenlijk blijven, Palestina is veilig en een prettig land zolang je maar geen stenen gooit naar de Joden. Daar kan hij toch ook zelfstandig leven en werken, of kan dat uitsluitend hier gebeuren?

  reageer
 • Jade

   

  Voorbeeld van een geluk zoeker, geen toekomst? Nee, wil niet werken op het land bij mijn vader om eten voor het gezin te verbouwen. Economische vluchteling. Zo nu heeft hij een huis en kan hij de rest van de familie laten overkomen. Even langs de huisarts dan langs de psycholoog daar een briefje dat meneer depressief is door het gemis van familie. Gevolg kom maar familie, deze doen ook weer precies het zelfde. Dus een schaap is over de dam de rest zal nu volgen. (precies volgens het boekje van de mensensmokkelaars)

  reageer
 • .\/\/.

   

  Nou, de onderbuik rommelt erg onrustig vandaag

  reageer
 • Ali

   

  Maw je bent een economische vluchteling opzoek naar rijkdom. Je wilt geen geld maar je hebt ons wel al een hoop geld gekost. Een sociale huurwoning komt niet uit de lucht vallen. Ik vind het absoluut niet vreemd dat de partij van Wilders steeds groter wordt. Ons land zit al zo vol. Ik vraag me af wat wordt jouw bijdrage in deze samenleving?

  reageer
 • reaguurder

   

  dat wordt leuk,gezinshereniging is volgens de wet de thuissituatie zoals die in land van herkomst normaal is. dus in dit geval +24 erbij....... Is er trouwens oorlog in gaza? en wat gebeurt er dan met al dat eu geld wat erin gepompt wordt dat ze geen voorzieningen hebben? vragen vragen....

  reageer
 • Moon

   

  En wij moeten ons op ons achttiende inschrijven in de hoop op ons zesentwintigste een huis te hebben. Zucht...

  reageer
 • Lely...

   

  1: Waar staat dat hij geen Nederlands praat? 2: Een kok met wansmaak? Waar slaat dit op....???

  reageer
 • Jan de Almeerder

   

  Eindelijk een eerlijk en open verhaal van een vluchteling. Begrijp helemaal niet waarom Arjan, Jan en Piet de Wit zo kortzichtig zijn. Als mens wil je op zijn minst een humaan bestaan kunnen leiden, ongeacht waar je woont. Momenteel is 'de wereld' zoveel aan het veranderen, dat deze allerlei uitdagingen biedt. Overigens niet iets waar we bang voor hoeven te zijn, maar één waar we allemaal naar oplossingen gaan zoeken en waar we uiteindelijk elkaar de helpende hand bieden.

  reageer
 • Jacob

   

  Wanneer komt er nu eens een einde aan deze reeks van uitingen van ranzige sentimenten en zelfbeklag van gelukzoekers uit den verre? Schakel eens over op het publiceren van de levensverhalen van Nederlanders die ondanks jaren hard ploeteren in armoede leven of van oudjes die na een arbeidzaam leven inferieure vruchtensap krijgen te drinken in een verpleegtehuis?

  reageer
 • jo jo

   

  Wat moeten we met dit soort AZC verhalen?

  reageer
 • mo

   

  Vergeet niet dat Nederland ook landen heeft leeggeroofd eerst ging men bij hun langs nu decennia later klagen dat ze hier zijn, nou zo voelt het nou

  reageer
 • Rob

   

  Raar he? Dat je in een uitzichtloze situatie op zoek gaat naar een beter leven.

  reageer
 • Piet de Wit

   

  We moeten toch bij de feiten blijven. Vierentwintig en na een jaar nog niet fatsoenlijk Nederlands spreken. Een Almeers gezin dat in de kou staat voor een huurwoning. Wat we nodig hebben in dit land is heel veel hersenchirurgen en geen koks met wansmaak.

  reageer
 • Jan

   

  Het wordt hier steeds vreemder met die asielzoekers verhalen. Nu weer dit. Het zal allemaal wel. Vluchtelingen, gelukzoekers, volgens mij maakt het allemaal blijkbaar niets meer uit. Je komt hier en een jaar later, hup woning en alles wat je maar wilt. Doe dat maar eens na als je hier geboren bent en een huis zoekt..

  reageer
 • Arjan

   

  Een gelukszoeker dus, geen vluchteling

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert