Ruzie GroenLinks en VVD over Stadshart

LELYSTAD
GroenLinks en de VVD hebben ruzie gekregen over investeringen in het Stadshart van Lelystad.

Tijdens de behandeling van de begroting voor de komende jaren maakte fractievoorzitter Sjaak Kruis van GroenLinks duidelijk dat wat zijn partij betreft er meer geïnvesteerd moet worden in het centrum van Lelystad. Zelfs als dat ten koste gaat van geld dat nu bestemd is om het gebied langs de kust te ontwikkelen.

De VVD is het daar niet mee eens en wil vooralsnog niet beknibbelen op de kustzone. Volgende week praat de gemeenteraad verder over de begroting.

reacties (19)

 • frits

   

  Dat is toch al geprobeerd. Op het Golf Resort zijn nog steeds kavels beschikbaar, Buitenhof en Houtribhoogte lopen niet, en in Warande zijn ook nog volop vrije kavels beschikbaar. De rek is er blijkbaar uit met mensen met middelbare en hoge inkomens die naar Lelystad willen. De projectontwikkelaars mikken nu weer volop op het ombouwen van leegstaande bedrijfsgebouwen tot spotgoedkope kleine appartementen. Dat is blijkbaar toch de markt in deze stad.

  reageer
 • Barbara

   

  Er zijn talloze mensen die andere dan louter economische waarden hebben en hun betaansrecht al lang bewezen hebben.

  reageer
 • Barbara

   

  Groen Links? Hupzakee sluit je aan bij de andere twee splinterpartijtjes die net gefuseerd zijn. Dat ruimt op. Eindelijk dan wat overzicht. Wanneer je op deze site kijkt naar verschillende onderwerpen en het aantal reacties die daar op volgen zie je dat er maar 1 stem verschil zit tussen "de plassende vrouw"(26) en die van "fusie twee politieke partijtjes" (27). Geeft dit het gehalte van interesses weer die de gemiddelde Lelystedeling heeft richting politiek?

  reageer
 • Marcel Karst

   

  "Het woord zegt het al Stadshart ! Het hart van de stad! Als je dat verwaarloost bloed het dood!" Goede constatering van Groen Links!

  reageer
 • HM

   

  Uiteraard geen arme mensen er uit gooien. Maar wel meer hoger opgeleide en kapitaalkrachtige inwoners aantrekken. Die mensen geven geld uit, stimuleren de middenstand (en dus ook het centrum) en helpen de minder kapitaalkrachtigen zo aan werk en inkomen. Daarbij betalen ze (gemeentelijke) belastingen ipv dat ze de gemeente veel geld kosten, waardoor de gemeentekas weer in evenwicht komt. Dat betekent dus vol inzetten op die mensen (qua werkgelegenheid en huisvesting) en dus niet nog meer sociale woningbouw. Die is er juist al te veel, dat is nou net de oorzaak van het probleem. Maar ja, dat zijn wel de mensen die (althans vroeger) op de linkse partijen stemmen. De linkse partijen houden van arme mensen, ze hebben er liefst zo veel mogelijk........

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Laat die kust voorlopig voor wat die is en investeer idd in het centrum,daar hebben de inwoners van lelystad nog wat aan en verder goed voor de ondernemers die er nog zitten en trek wellicht dan meerdere aan als het beter loopt in het centrum....zou toch eigenlijk een vvd standpunt moeten zijn,maar ja die partij heeft en liegt wel meer.

  reageer
 • .\/\/.

   

  En hoe had je dat gedacht? Arme lui eruit gooien? Waarom de mens terugbrengen tot alleen zijn economische factor?

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Een bloeiend stadshart is prima mogelijk, maar dan moet de gemeente zich hard maken om winkelhuren aan te passen, vastgoedmolochen te dwingen fatsoenlijk onderhoud te plegen en langdurige leegstand te beboeten. Als er een goed plan ligt, en dat is er volgens GL grotendeels al, moet je het niet aan de winkeliers overlaten, maar als gemeente samen met andere organisaties (welzijn, cultuur, misschien zorg en de gezamelijke ondernemers) er op korte termijn geld en energie in steken. Dat geld moet grotendeels van de gemeente komen, net als sturing. En een goed en prettig stadshart is veel belangrijker dan de Dutch Match cup of andere veel geld kostende evenementen: die lokken hoogstens toeristen naar de haven, niet naar het stadshart. Het stadhuisplein ziet er al veel beter uit, nu nog - met spoed- de leegstand te lijf en, desnoods met subsidie- leuke speciaalzaken lokken! Dat houdt voor het college in dat zij desnoods de leegstandswet (ja, die bestaat) van stal moeten halen voor de lege winkelruimtes, dus onderhandelen/afdwingen van de vastgoedeigenaren dat er actie ondernomen wordt, en wel veel meer dan het opschilderen van een paar geveltjes!

  reageer
 • KC

   

  Je hebt helemaal gelijk. Voor het laatste betreft, het wordt weer haantjes gedrag en de boel valt uit elkaar. De leden mopperen nu al. Na de verkiezingen weer terug naar twee zetels.

  reageer
 • frits

   

  Lelystad heeft ook geen enkele regionale winkelfunctie, maar wil zich wel meten met andere steden van 75.000 inwoners die wel heel veel klanten uit omliggende dorpen trekken. Dat gaat dus niet. De markt is er niet voor al die winkels. De bouw van de Promesse is een grote fout geweest. Nu deze er eenmaal is, kanibaliseert het nieuwe het oude. De Promesse is het nieuwe stadshart, en het oude deel zal verder wegkwijnen. Het is overigens ook wel een probleem dat er geen open loopverbinding is tussen het oude en het nieuwe. Die Kroonpassage is ook helemaal niets meer, en 's avonds kun je er niet doorheen. Ik zou zeggen: zorg voor een winkelconcentratie in een open winkelrondje rond het stadhuis, en de andere winkelstraten moeten tot woningen herbestemd worden. Dat kost allemaal veel geld, en dat zal van de gemeente moeten komen. De winkeliers staan al op omvallen, daar kun je niets van verwachten.

  reageer
 • frits

   

  Niet alleen de bevolkingssamenwerking. Een jarenlange politieke koerst gericht op groei en alles moet kunnen heeft ook in zware mate bijgedragen. Overal winkels en horeca, zelfs op bedrijventerreinen, en allerlei uitbreidinngen van bestaande supermarkten, alles kon. Het resultaat is een zware overbewinkeling. Gevolg is bijvoorbeeld ook de sluiting van de supermarkten in de Punter en Lelystad-Haven. Maar de politiek gaat gewoon door, nu weer een nieuwe supermarkt in Warande. Ik durf nu al te voorspellen dat er meer winkels in de stad om gaan vallen, en niet alleen in het Stadshart. Ik vrees voor de kleine supermarkten die er nog zijn.

  reageer
 • HM

   

  Al deze Lelystadse problemen zijn in de kern terug te voeren tot één enkele oorzaak. Een volkomen scheve verhouding vwb bevolkingssamenstelling: weinig inwoners die "geld inbrengen" tov veel inwoners "die geld kosten". Als dat nu eindelijk eens open geadresseerd en vervolgens aangepakt zou worden.....

  reageer
 • raadsvolger

   

  Er was helemaal geen debat. Het ontbreekt sommige raadsleden aan visie. Treurige gezichten bij de aanvang: Leefbaar + Partij voor Lelystad (Feestpartij) gaan samen "spelen"onder 1 hoedje.Kiezersbedrog loont niet en dat zien we bij de volgende verkiezingen.

  reageer
 • frits

   

  Volgens mij bedoelt GroenLinks niet de budgetten voor Flevokust, maar voor de toerisme-ontwikkeling aan de kust. Wat mij betreft kunnen al deze budgetten overigens naar het Stadshart. Flevokust, Marker Wadden, kitesurfprojectjes... allemaal overbodig als je het vergelijkt met een wegkwijnend Stadshart. Wat is een stad zonder hart?

  reageer
 • KC

   

  GL heeft gelijk. De Flevokunst wordt het zelfde debacle als de Floriade in Almere. Het wordt een molensteen om je nek.

  reageer
 • Jacob

   

  Net doen alsof je in een democratie woont en middels een bindend gemeentelijk referendum de inwoners van Lelystad zelf laten beslissen wat zij nu met het Stadshart willen en wat zij ervoor over hebben. Zowel Groenlinks als de VVD kunnen dan ieder op voorhand vanuit hun eigen politieke ideologie aangeven waar hun voorkeur naar uitgaat. Met deze werkwijze wordt ook voorkomen dat er in de afweging en besluitvorming belangen gaan meespelen die daar niet in thuishoren. Ook ruzie tussen partijen onderling zal hiermee voorkomen worden.

  reageer
 • frits

   

  Haal dat extra geld voor het Stadshart toch gewoon weg bij die onzin van Citymarketing en Evenementencoördinatie. Eerdaags is er geen city meer om te promoten; dat moet voorkomen worden. Aangetoonde effectiviteit van citymarketing is in Lelystad en allerlei andere middelgrote gemeenten gewoon nul. Alleen voor Amsterdam heeft het wereldwijd enige zin. Daarnaast kan extra budget in het Stadshart gestoken worden door de gedateerde bestrating te vervangen. Dat budget kan gevonden worden door het groot onderhoud in allerlei woonbuurten en op de dreven uit te stellen. Wat er dit jaar op bijvoorbeeld de Houtribdreef, Visarenddreef en Zuigerplasdreef gebeurd is, is gewoon geldverkwisting.

  reageer
 • Edwin Hers

   

  De fracties van de VVD en Groen Links hebben regelmatig verschil van inzicht maar ruzie?! Een pittig debat is niet hetzelfde als ruzie. Ook met de Groen Links fractie hebben wij een prima verstandhouding en dat willen wij graag zo houden.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Belachelijk, er is geen sprake van ruzie, hooguit van normaal debat tijdens vergadering. Die verder uitblonk door gebrek aan debat.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert