Partijen stellen vragen over aantal stembureaus

LELYSTAD
De fracties LEUC, D66, GroenLinks, Leefbaar Lelystad en CDA hebben vragen gesteld aan het college van Lelystad over het aantal stembureaus dat door de gemeente wordt ingezet bij het referendum Verdrag EU-Oekraïne.

In april mogen mensen stemmen over de associatieovereenkomst met Oekraïne. Dat is een overeenkomst die de Europese Unie heeft gesloten met het land. Het richt zich op een verregaande samenwerking en is meestal een voorportaal tot een lidmaatschap van de EU. GeenStijl vindt dat de EU niet democratisch genoeg is en startte een petitie. Binnen zes weken werden er 300-duizend handtekeningen ingezameld zodat een referendum kon worden afgedwongen.

Deze week vroeg iemand via Twitter of Lelystad voornemens was het aantal stemlokalen te beperken vanwege het budget bij een referendum. De gemeente antwoordde dat inderdaad te doen maar niet vanwege het budget maar door de verwachte opkomst. Later legde de gemeente uit dat het gaat om twee stembureaus die op een steenworp afstand liggen van een ander stembureau en bij de vorige verkiezingen nauwelijks bezocht werden.

De Lelystadse partijen willen onder meer weten of niet de schijn gewekt wordt dat gemeente Lelystad aanstuurt op een lage opkomst door het aantal stembureaus te verminderen. En op welke wijze de gemeente dit referendum onder de aandacht bij haar inwoners brengt.
reacties (3)

 • DK

   

  Wat een aparte redenering van de gemeente Lelystad. Met de staart tussen de benen worden de voornemens binnen een dag terug gedraaid. Complimenten de politieke partijen en die persoon achter het Twitteraccount. De trouwe achterban van GeenStijl doet me vermoeden dat gemeente Lelystad honderden e-mails heeft gekregen. De communicatie miep mag voor straf alle inzenders gaan beantwoorden.

  reageer
 • KC

   

  De opkomst zal zeker niet erg groot zijn en 2 stembureaus minder kan best. Het zou wat anders zijn als er een referendum komt voor een algemene ziekenfonds. Dan mogen er wel meer stembureau bij komen.

  reageer
 • Frans

   

  Mag ik weten op welke grond dit gebaseerd is!!!!!!!!

 • Mars

   

  De opkomst van het laatste referendum kwam ruim boven de 60% opkomst uit. Het is mee dus een raadsel waarop de gemeente hun verwachting baseert dat er een lagere opkomst zou zijn.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert