Lodders: Flevolandse landbouw voorbeeld Europa

FLEVOLAND
Flevoland is een heel goed voorbeeld van de richting die de Europese landbouw op moet gaan. Dat zegt Kamerlid Helma Lodders uit Zeewolde in het programma Over Flevoland Gesproken, dat zaterdag wordt uitgezonden.

Lodders is landbouwwoordvoerder van de VVD, en zij pleit ervoor dat de Europese landbouwsector efficiënter en ondernemender wordt. Lodders prijst de innovatieve agrarische bedrijven in Flevoland, die gebruik maken van precisielandbouw en dus heel gericht kunnen bemesten of gewassen beschermen.

Het Kamerlid ziet wel een gevaar in de regels die het bemesten beperken, omdat de Flevolandse grond daardoor minder vruchtbaar wordt.

reacties (11)

 • .\/\/.

   

  Bewijs?

  reageer
 • Hannes

   

  Flevolandse / Nederlandse Landbouw is voorbeeld van Europa. " Maar dat is toch al jaren zo het geval". Wat dat betreft hebben de Nederlandse Landbouwers de overgang van de oude economie naar de nieuwe economie, en zeker de technologie, op een juiste en innovatieve manier wetende en nog meer te gaan realiseren. "En daar wil de politiek nog even gouw zijn gram meemaken". Na wat ze al jaren het belangrijkste hebben laten liggen, dat nu met de Handelsmissie meer bekendheid heeft gekregen. ( Concurreren is niet meer van deze tijd, wel samenwerken, maar ieder met zijn SPECIALITEIT):

  reageer
 • Serge

   

  Bio gezonder ???? Ga dat maar eens bewijzen! !! Het tegendeel is wel vaker bewezen ..... zoek maar eens op HAN zijn onderzoeken !

  reageer
 • Jan bakker

   

  Biologische landbouw is de grootste oplichterij dat er is !

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Die factoren zitten uitsluitend in de portemonee... Als er een wil is, is omschakelen prima mogelijk, behalve bij die boeren die in de greep van de bank zitten (Rabobank?) Volgens mij heeft Rochdale (woningcorporatie) hier niets mee te maken. En mevrouw Lodder kletst omdat zij zeer veel belang heeft bij het instant houden van de huidige wijze van produceren! Elke boer die (afhankelijk van z'n schuld bij de bank) een goed plan heeft voor omschakeling, zowel veeboer als landbouwer, kan prima omschakelen! De rest is geklets omdat er geen wil is!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • DDB

   

  Mv lodders heeft gelijk. Niet iedere boer kan het zich veroorloven om over te schakelen naar volledig biologisch. Boeren die dit wel doen, moeten eerst een omschakelingsperiode ondergaan van circa 2 jaar, waarbij de gewassen biologisch worden geteeld, maar worden verkocht onder gangbare prijzen. Diverse boeren kunnen dit risico niet nemen. Een aantal boeren (niet allemaal) die wel biologisch zijn, zijn door oa Rochdale uitgekocht. Zij hebben miljoenen ontvangen, maar mogen tot op heden nog steeds gebruik maken van hun grond. Deze boeren hebben dus een dubbel inkomen. Biologisch telen lijkt een makkelijke keuze, maar er spelen veel factoren mee.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Mevrouw Lodders is noch objectief (belang bij de grootschalige landbouw) noch deskundig (geen verstand van biologisch dynamisch gebruik van grond en middelen), en daarom vanwege haar uitspraken verdacht. Flevoland kán een prachtig voorbeeld voor ecologische landbouw worden, maar dan zul je drastische maatregelen moeten nemen: alle grootschalige veehouderijen zo snel mogelijk 'opknippen' en naar biologisch omschalen: in de wei lopen etc. Alle andere agrarische bedrijven (landbouw) naar biologisch opschalen (kost tijd, 5 jaar voordat de meeste herbiciden uit de grond weg zijn) en omslag in denken (kost veel meer tijd)... Zolang Helma Lodders (2e kamer) en Jaap Lodders (gedeputeerde) mogen roeptoeteren over Flevoland, moet O.F. maar heel erg op haar hoede zijn!

  reageer
 • Sjaak de

   

  Het is wel zo dat hier in Nederland wel nagedacht wordt over gebruik van pesticiden niet alles kan meer, wij gaan de goede kant op dat is zeker weten. Maar ik kan ook de respondenten hier begrijpen feiten als de hoeveelheid DDT hier nog in de bodem dus in de gewassen aanwezig is daar wordt met geen woord over gerept, ja landen buiten de EU kunnen makkelijk weggezet worden deze gebruiken nog altijd DDT een product made in Holland. (DDT is gerelateerd aan ziektes zoals ALS)

  reageer
 • Ger

   

  De gedeputeerde is haar broer. Deze dame moet weer eens iets van zich laten horen want de verkiezingen komen er weer aan. Verder deze periode nog niet gehoord of gezien.

  reageer
 • waarnemer

   

  Waar is de biodiversiteit gebleven in de polder, wie hoort er nog een leeuwerik of een gele kwikstaart zingen. Alleen maar steriele monotone akkers of melkkoeien in de stal. Geen enkel woord daarover van deze VVD gedeputeerde. Efficiëntie en economisch gewin hoeven helemaal niet ten koste te gaan van de natuur. Daar zijn inmiddels talloze voorbeelden van te geven, door agrarische ondernemers die wel oog hebben voor de natuur. Zelfs Europarlementariërs roepen de Europese Commissie op om meer te doen aan natuurbehoud. Wederom een gemiste kans voor de VVD om zich ook in dat opzicht eens te laten gelden. Bijzonder slecht voorbeeld dus!

  reageer
 • burger

   

  Mw. Lodders wil dus dat de boeren blijven spuiten met bestrijdingsmiddelen?Een toekomstgerichte Flevolandse boer kiest voor biologische landbouw, met aandacht voor een gezonde bodem, vrij van bestrijdingsmiddelen. Zelfs LTO Nederland blijkt niet altijd blij te zijn met de keuzes van VVD landbouwwoordvoerster Lodders, want te weinig toekomst gericht en onvoldoende oog voor actuele stromingen in de samenleving (gezond, lokaal, etc), en vaak populaire praat voor korte termijnsucces, die goed vallen bij achterblijvers in de sector.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert