De aanlandplicht: ''We krijgen sowieso meer werk''

URK
''We krijgen sowieso meer werk.'' Dat verwacht Klaas Kramer, eigenaar van de Urker kotter Eben Haezer, als de aanlandplicht ingevoerd wordt. Maar op dat extra werk zit hij niet te wachten. ''We moet de te kleine vis in bakken of kisten verpakken, dat moet naar beneden in het visruim. Ook moet er extra personeel aangenomen worden, anders kunnen we het niet verwerken.'' Kramer vreest dat de kosten enorm gaan oplopen.

De vissers krijgen niet de volledige prijs voor de te kleine visjes. Deze vissen komen ook niet in een winkel te liggen. Ze worden verwerkt tot diervoer. Het invoeren van de aanlandplicht is volgens Kramer niet verantwoord.

Omroep Flevoland voer een week mee op de Eben Haezer. Lees hier meer over de verandering in de visserij en bekijk de andere afleveringen.

reacties (6)

 • Klaas Visser

   

  U hebt kennelijk meer vertrouwen in de regelgeving elders dan de transparante en duidelijke regels die hier gelden. Of ze nou terecht of onterecht zijn, naleving wordt hier dan wel afgedwongen. Dat moet je elders in de wereld nog maar afwachten.

  reageer
 • Dnz.

   

  Ben wel een beetje klaar met Urk en de visserij. Het lijkt een industrietak te zijn die niet meer in Nederland thuishoort. Ook is de regelgeving,de naleving hiervan en ook de handhaving blijkbaar een groot probleem. Wodt het niet tijd om de visserij elders op de wereld voort te zetten zoals met veel andere landbouw en industrietakken is gebeurd en dat de regionale specialisatie van Urk anders wordt vorm gegeven?

  reageer
 • jan

   

  Hoe krijgen we door ondoordachte domme regels de visstand naar de bliksem en dus zeer binnen kort geen visserij meer in de EU.

  reageer
 • Iede

   

  Inderdaad, door al die kleine jonge kleine ondermaatse tongetjes, scholletjes en diverse andere kleine ondermaatse vissoorten mee te nemen LEVEND aan boord, en dan dood aanvoeren om er diervoer van te laten maken, in plaats van deze jonge levende visjes weer overboord te zetten zodat ze verder kunnen groeien, paaien en kuit schieten zodat er weer nieuwe visjes bijkomen.

  reageer
 • Serge

   

  Ik denk dat de urker vissers morgen wel weer aandacht verdienen op dit medium.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ricardo

   

  Wat ik niet begrijp is waarom de te kleine vis aangevoerd moet worden. Zo ga je de zee dus wel leegvissen en dat met toestemming van alle milieu groepen. Schiet mij maar lek

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert