De aanlandplicht: "Je krijgt echt een stinkzooi"

URK • Zo 8 november 2015 | 15:39 • Zondag 8 november 2015 | 15:39
Als er te veel vis is, wordt die doorgedraaid. Die krijgt dus geen plekje in de viswinkel, maar wordt verwerkt tot diervoer. Nu de aanlandplicht er aan zit te komen, verwacht visser Klaas Kramer een grotere lading vis die kattenvoer wordt. "Ze kunnen de hoeveelheden die ze verwachten niet verwerken, het is gewoon veel te veel. Heel Europa moet zich er aan houden. Je krijgt echt een stinkzooi."

Op de kotter van Kramer worden ook proeven uitgevoerd, in samenwerking met de maritieme onderzoekers van Imares. Er wordt onder andere geëxperimenteerd met betere netten. Ook staan er overlevingsbakken aan boord. Daarmee wordt onderzocht hoe groot de overlevingskansen van de bijvangst nu eigenlijk zijn, en of de aanlandplicht wel nodig is. Half december zijn de proeven van Imares afgerond.

Omroep Flevoland voer een week mee op de Eben Haezer. Lees hier meer over de verandering in de visserij en bekijk de andere afleveringen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel