De aanlandplicht: "Je krijgt echt een stinkzooi"

URK
Als er te veel vis is, wordt die doorgedraaid. Die krijgt dus geen plekje in de viswinkel, maar wordt verwerkt tot diervoer. Nu de aanlandplicht er aan zit te komen, verwacht visser Klaas Kramer een grotere lading vis die kattenvoer wordt. "Ze kunnen de hoeveelheden die ze verwachten niet verwerken, het is gewoon veel te veel. Heel Europa moet zich er aan houden. Je krijgt echt een stinkzooi."

Op de kotter van Kramer worden ook proeven uitgevoerd, in samenwerking met de maritieme onderzoekers van Imares. Er wordt onder andere geëxperimenteerd met betere netten. Ook staan er overlevingsbakken aan boord. Daarmee wordt onderzocht hoe groot de overlevingskansen van de bijvangst nu eigenlijk zijn, en of de aanlandplicht wel nodig is. Half december zijn de proeven van Imares afgerond.

Omroep Flevoland voer een week mee op de Eben Haezer. Lees hier meer over de verandering in de visserij en bekijk de andere afleveringen.

reacties (5)

 • Antje Ha

   

  Die Kramer maar klagen. Wat een visie heeft die man. Alles moet lekker makkelijk en goedkoop net als vroeger. De toestand op zee kan gestolen worden.

  reageer
 • Frenky

   

  Aanland plicht of niet deze komt er toch en daar moet de visser zich aan gaan houden, hopelijk voert Brussel deze regel sneller door, spoed is dus erg belangrijk om deze maatregel door te voeren.

  reageer
 • ijsbrand velzeboer

   

  Klaas heeft volkomen gelijk. Het aanbod dierenvoedsel wordt wel erg groot als iedereen de bijvangst aan wal brengt. Je onttrekt verder waardevoille eiwitten aan het ecosysteem van de zee. Ik ben zelf benieuwd hoe het met de handhaving gaat. Staan per 1 januari de AID controleurs op de kade te wachten met het bonnenboek in de hand, terwijl de rest van Europa eventjes wacht met schrijven? Verder heeft platvis een uitstekende overlevingskans nadat deze onterecht is opgevist. Het heeft geen zwemblaas die knapt als hij van 50 meter omhoog gevist wordt. Haring, kabeljauw overleven de decompressie minder goed. De conclusies van Imares zullen ondermeer zijn: Platvis overleeft beter tot >50%, zeker als de vis binnen 15 minuten gesorteerd wordt. Kablejauw minder Schepen zijn niet uitgerust om de discards op te slaan en levert onveilige situaties op. (denk aan windkracht 7) Handhaving is moeilijk, zo niet onmogelijk

  reageer
 • Rikus

   

  Bijvangst moet gewoon overboord. Er is altijd een x percentage dat overleefd. Wat niet overleeft is een makkelijke prooi voor de vissen die ook op de hoofdvangst aast! Bij aan wal brengen weet je zeker dat niets van de bijvangst overleefd en dat verdwijnt in het kattenvoer. De kotters moeten wel vaker uitvaren omdat ze ook de bijvangst naar wal moeten brengen, op die brandstof kunnen heel wat autootjes rijden. Kan iemand mij vertellen waarom de bijvangst naar de wal moet?

  reageer
 • Faerie

   

  Ik ben hier ook tegen, ik begrijp de vissers en ik ben helemaal voor het overboord gooien van kleine vis die door kan groeien. Al moeten ze wel op zo'n manier gaan werken dat 99% van de overboord gegooide vis ook daadwerkelijk overleefd. Wat ik eerder zag op tv, duurt het wel even voor de vis, na sorteren, van de boot af wordt gegooid en dat duurt mij te lang. De vissen hebben dan nog amper adem over. De proeven zijn goed en noodzakelijk, alleen jammer dat dat niet eerder is ingezet.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert