Vrijwilligers op de taxi in het collectief vervoer

ALMERE
Mensen met een beperking die gebruik maken van het collectief vervoer, kunnen in Almere voortaan door een vrijwilliger worden vervoerd. Mobiliteitscentrale Salders die dit speciale taxivervoer voor de gemeente uitvoert, stelt dat de vrijwillige taxichauffeurs meer tijd hebben om de passagiers te helpen. Dit in tegenstelling tot de deeltaxi waarbij ritten van meerdere passagiers worden gecombineerd.

De vrijwilliger neemt de tijd om een klant bij de deur op te halen, in de jas te helpen en even mee te gaan bij bijvoorbeeld het ophalen van een recept. Volgens directeur Peter Salders is het financieel niet mogelijk om deze extra service door betaalde krachten te laten uitvoeren.

Hij vreest niet dat de inzet van vrijwilligers uiteindelijk leidt tot banenverlies bij de betaalde taxichauffeurs op de deeltaxi. Daarvoor heeft het bedrijf genoeg werk in de gewone taxiritten.

reacties (34)

 • Kees Kardol

   

  Of ge nou door de hond of de kat gebeten word de Gemeente betaald mij 3 maanden door om die klanten te vervoeren dus de gemeenschap betaald ?

  reageer
 • Bert

   

  Alle mensen met hulpmiddelen (dus ook jouw moeder in een rolstoel) gaan sowieso met beroepschauffeurs. Alle andere mensen mogen kiezen wat ze willen: beroeps- of vrijwilliger.

  reageer
 • Barbara

   

  Basisinkomen komt misschien weer om de hoek kijken?

  reageer
 • Thea van geleen moers

   

  Wat een onzin,ze hebben geen tijd om de mensen te helpen,het is toch vervoer op maat,als jullie die niet kunnen leveren moet de gemeente jullie deze post niet meer geven.

  reageer
 • johan54

   

  Dus er wordt betaald voor een taxi en je krijgt een vreemde particulier voorgeschoteld. Lijkt een beetje op Uberpop praktijken. Hieruit blijkt dat het dus geen taxivervoer is/ Dit kan en mag niet toegestaan worden. Er dient aan alle kanten voldaan te worden aan alle eisen voor dit soort van vervoer. Banenpikkerij is al bewezen doordat men denkt dat vrijwilligers het werk van de ex connexxionchauffeurs kunnen overnemen. Mijn moeder maakt regelmatig gebruik van de WMO-taxi maar neem van mij aan dat wij geen vrijwilliger zullen accepteren. Salders dient te leveren wat is toegezegd nl volwaardig vervoer. Verzekeringstechnisch ook niet correct. Gaat problemen geven

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Dat is makkelijk verdienen voor het taxibedrijf. Onder tussen blijven de mensen thuis zitten doordat ze geen baan kunnen vinden. Wanneer worden die vrijwilligers nou eens wakker dat ze de banen weg halen bij de werkende mens. Vaak zijn het nog oudere vrijwilligers die het werk doen die anders door een jongere gedaan kan worden. Lekker goedkoop voor de baas. Je hoeft niet thuis te zitten als oudere ga iets leuks doen maar laat het vrijwilligers werk links liggen vooral als het een andere zijn betaalde baan zou zijn.

  reageer
 • Anoniem

   

  Beste Johan, ik werk zelf bij Taxi Salders als betaalde taxichauffeur en ik kan je verzekeren dat er geen vrijwilligers op een voertuig rijden met blauw kenteken. Let maar eens op als je ons ziet rijden.. De vrijwilligers rijden rond met een gewoon geel kenteken en niet met een blauwe.. Wij (de betaalde taxichauffeurs) rijden wel met een blauw kenteken rond, uiteraard in bezit van een taxipas. En geloof me, het RDW controleert hier regelmatig op, zowel op straat als bij het bedrijf zelf.. Maar ik heb zo het idee dat jij dit zelf ook wel weet... En ik heb nog nooit mensen zomaar midden op de weg opgehaald of afgezet. Sterker nog, ik rij altijd om, om ervoor te zorgen dat de klanten gewoon uit de bus, op de stoep uit kunnen stappen.

  reageer
 • johan54

   

  Er wordt zeker voor betaald. Zoals je aangeeft maakt de hoogte van het bedrag niet uit. De persoon die vervoerd wordt moet ook een eigen bijdrage betalen. Ook dat is geld. Markant detail is dat deze eigen bijdrage in tegenstelling tot melding van de gemeente hoger is dan het openbaar vervoer over dezelfde afstand

  reageer
 • Johan hellingh

   

  Sinds wanneer mogen er chauffeur zonder pas vrijwillig op een voertuig met blauwe kenteken rijden wij krijgen een bekeuring van honderden euro heb je wel eens gezien hoe de cliënten worden opgehaald midden op de weg mensen in en uit laten stap pen hou m'n hart vast en dat zijn ervaren chauffeurs geld verdienen over de rug van de clienten hoop dat de RDW het gaat controleren.5

  reageer
 • Albert

   

  Blijkbaar wordt Salders wel betaald door de gemeente Almere. Hierdoor is het geen vrijwilligerswerk meer, maar betaald vervoer. Al zou de gemeente 5 euro per persoon geven (voor huur bus, benzine of administratie); er word voor betaald.............Dit is in strijd met de wet en de gemeente Almere pleegt dus een misdrijf.

  reageer
 • arjan v/d bur

   

  dus in dit geval hoeft het taxi bedrijf zich ineens niet aan de wetgeving te houden zowel Europees als Nederlandse wet want dat komt de gemeente even beter uit maar bij de vorige aanbesteding werd het wel geëist verdacht tijd voor een toetsing door een rechter zou ik zeggen

  reageer
 • johan54

   

  Vervoer voor mensen met beperking is geregeld in de WMO. Dit betekent dat er gesubsidieerd vervoer voor is. Salders is door de gemeente gevraagd dit uit te voeren (Connexxion is er uitgeschopt). Er wordt dus door de gemeente voor betaald. Ook wordt er per rit een eigen bijdrage betaald. Er dient dus een volwaardige en bekwame chauffeur voor gebruikt te worden die aan alle wettelijke eisen dient te voldoen. Denk even aan verzekeringskwesties bij calamiteiten. Zal de eerstvolgende keer dat mijn moeder hier gebruik van maakt (rolstoelvervoer) de chauffeur controleren of deze aan alle eisen voldoet. Wellicht dat het raadzaam is om op voorhand zowel Salders als de gemeente aansprakelijk te stellen voor eventuele gevolgen (maar dat moet ik nog even uitzoeken)

  reageer
 • jaap

   

  weten jullie wel wat je aan het doen ben dit is broodroof voor de taxichauffers met diploma,s .deze mensen mogen niet op de taxi geen ervaring niks .

  reageer
 • Truus

   

  Whahahaha wat een goed mens is die Peter Salders!!!

  reageer
 • John

   

  Volgens mij moeten deze vrijwilligers ook een taxipas nodig om taxi ritten te kunnen uitvoeren

  reageer
 • Loes

   

  Je hebt helemaal gelijk! Net als de dagbestediing die ze hebben, is alleen maar voor het geld!

  reageer
 • Jaline

   

  Een taxi chauffeur moet elk jaar een theorie examen afleggen en EHBO-diploma en een taxi-pas hebben voordat ze mogen rijden. Een vrijwilliger ook?

  reageer
 • arno

   

  Ik vind het een goed initiatief op deze manier hebben de eenzame oudere almerders toch nog iets

  reageer
 • Cor

   

  Vrijwilligerswerk is goed, hulp is richting, maar dat mag nimmer ten kosten gaan van banen. Dit is gewoon een baan. Er wordt geld ontvangen van de taxi rit dus klaar. Zo heeft de gemeente ook weer iets nieuws. Bijstandgebruikers moeten vrijwilligerswerk doen. Nu staat er bj de vrijwilligerscontract facturen uit voor de wijkteams. Zo zoeken ze mensen om het keukentafelgesprek te doen. Hallo ook hier behoren gespecialiseerde betaalde werknemers mee bezig te zijn. Zo iemand krijgt toegang tot alle privé gegevens van een klant. Schande. Alles moet gedaan worden door vrijwilligers. Zo was een baan als gemeenteraadslid een vrijwillgersbaantje, je voelde je betrokken bij de gemeenschap in Almere met de onkosten vergoeding mee bijna 2200 per maand. Dus vrijwilligers in de bijstand hebben ook recht op een vergoeding. Er lopen al zaken bij Europa voor dwangarbeid. Ben benieuwd.

  reageer
 • Ben

   

  Broodroof voor een chauffeur die aan bepaalde eisen moet voldoen en in het bezit dient te zijn van een taxipas. Deze personen komen dus niet meer aan een betaalde baan als chauffeur. Alleen Salders houdt zijn knip open en er dus wel aan verdiend. Indien Salders genoeg werk hebt als betaalde chauffeur, nemen ze toch nog meer betaalde chauffeurs aan, maar ja, dat kost ze geld en brengt minder op.

  reageer
 • Ed

   

  Vreemd dit, dat doen ze niet gratis, wat moet de betalende klant er van denken

  reageer
 • Suus

   

  Salders doet nooit iets zonder bijbedoelingen Alleen als ze er zelf beter van worden

  reageer
 • Marijke

   

  Personeelsvervoer is een vak dat je niet zomaar kunt doen. Het is verdringen van betaald werk. Als jij betaald werk doet bouw je premies op en kun je in je vrije tijd gewoon doen en laten wat je wil. Werk je vanuit een uitkering als vrijwilliger, dan moet je alles en mag je niets. Vrijwilligerswerk, zelfs het filmen van een bruiloft, moet gemeld worden op straffe van korting. Werk je vanuit de bijstand, dan heb je nog meer beperkingen. Regelmatig samen boodschappen doen met je buren betekent al kans op straf want dat is "gezamenlijk huishouden". Als je een relatie hebt mag je niet te vaak samen zijn. Als je wat op Marktplaats wilt verkopen kun je ook gestraft worden. Dit hoeft allemaal niet als je gewoon als werkgever tegen een passend loon incl. opbouw van premies e.d. hetzelfde werk mag doen. Niemand die dan in de gaten houdt wat jij buiten werktijd doet, of je niet te vaak met anderen optrekt (gezamenlijk huishouden), of jij je vrijwilligerswerk wel doorgeeft en of jij je spullen op Marktplaats zet zonder de opbrengst met je inkomen te moeten verrekenen.

  reageer
 • Havenaar

   

  Mooie actie van Salders, niet zeuren over betaalde banen. De vrijwilligers kosten inderdaad niets (op een kop koffie na dan) en de gemeente betaalt het vervoer. Door Salders wordt een taxibusje beschikbaar gesteld en extra tijd. Die extra tijd had ook gebruikt kunnen worden voor een extra rit (inderdaad, met een betaalde kracht achter het stuur).

  reageer
 • Ton

   

  Onmiddellijk de negatieve kant te belichten is niet vreemd op dit forum, ik denk dat het juist een unieke gelegenheid is voor mensen die bijvoorbeeld werkloos zijn om hun medemens te helpen. Het mes snijdt dan aan twee kanten, u verricht (onbetaald) werk en mensen met een beperking krijgen meer aandacht. Fijne dag en wees happy.

  reageer
 • Job

   

  Niet ok lijkt mij. Naast de chauffeur een vrijwilliger die begeleidt, prima!

  reageer
 • H Struik

   

  Ooit zelf als chauffeur op het leerlingen vervoer gereden. Hiervoor dient men een taxi pas te hebben. Gaat de heer Salders deze opleiding betalen voor deze nieuwe vorm van broodroof?

  reageer
 • Onbegrijpelijk

   

  Dit is echt de wereld op zijn kop. Als dit mag dan kunnen we gelijk het UWV opheffen.Vooral eerst maar eens het klassikale gedoe bij het UWV. Het geld verknappen door 50+ op een kleuterachtige wiijze te onderwijzen.Ook de reclame spotjes van het UWV maakt een ieder die het aangaan belachelijk.De kleinerende toon door de bekende dammer geeft een denegerende werking.

  reageer
 • Robbert

   

  Wanneer komen we vrijwilligers in de 2e kamer? Vrijwilligers hebben tenminste nog een hart voor het werk wat ze doen en de medemens. Helaas zijn werkenden wel de dupe. Zo gaat het ook in de zorg, alle betaalde banen worden weg bezuinigd en langzaamaan vervangen door vrijwilligers

  reageer
 • Cos

   

  Dit is broodroof voor de mensen die graag willen werken en rond moeten komen van een uitkering. Het blijkt maar weer dat het eigenbelang voor gaat. Bah

  reageer
 • Bezorgd

   

  Worden deze mensen ook gescand en voldoende opgeleid? En is nogal een risicogroep namelijk..

  reageer
 • piter

   

  dus salders zoekt vrijwilligers voor werk waarvoor de klant wel betaald, maar dat geld gaat dan naar salders en dus niet naar de vrijwilligers... of is het voor de klant gratis ?

  reageer
 • Tsja

   

  Hoe bedoel je goedkoop aan personeel komen.

  reageer
 • Deetje

   

  Gaat weer een betaalde baan

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert