Geen snel draadloos internet in buitengebied

NOORDOOSTPOLDER
Noordoostpolder gaat geen snel draadloos internet aanleggen in het buitengebied van de gemeente. Een voorstel daartoe van ONS-Noordoostpolder en de SP werd maandagavond in de gemeenteraad verworpen.

Het college van B en W kiest voor de aanleg van glasvezel en wil bedrijven drie maanden de tijd geven om zich daarvoor in te schrijven. Volgens wethouder Hans Wijnants kan iedereen in de polder dan over twee jaar aangesloten zijn op glasvezel.

ONS en SP vinden dit te lang duren. Zij verzochten het college draadloos internet uit te rollen als tussenoplossing. Dat voorstel werd door de andere partijen niet overgenomen.

reacties (15)

 • Swiebertje

   

  Kijk je collega boeren maar eens aan, die hebben geld zat met hun windmolenpark. Waarom moet altijd alles door een ander betaald worden?

  reageer
 • Sjaak de

   

  De buitengebieden hebben al riolering, stromend water en zelfs elektriciteit, je zou niet alles moeten willen.

  reageer
 • sjonny

   

  3 maanden inschrijven, en dan binnen 2 twee jaar iedereen glasvezel? De ervaring leert dat het dan minstens met 2 jaar wordt overschreden. We weten dat het ambtelijk apparaat nog steeds niet op de snelheid van glasvezel is werkt, zelfs isdn gaat ze soms nog te snel. Alt: Schaf schotel aan met Canal Digitaal en je hebt prima internet..

  reageer
 • erik

   

  mensen hebben tegenwoordig geen laptop meer in huis.tis allemaal mobieltje geworden.en de meesten hebben internet via hun telecom provider.wie een tablet heeft.zal niet snel merken dat wifi traag is.en wie een laptop heeft ook niet.tenzij je veel download,of upload.maar dan wijzen ze na de regel.downloaden mag niet meer.en uploaden is altijd al verboden geweest.wel is het zo.internet / wifi is modern en hoor je gewoon te hebben,en hoort beschikbaar te zijn.alles in de n.o.p via internet.wil je aangifte doen word je na het internet verwezen.wil je iets aanvragen of iets dergelijks.word je ook verwezen naar het internet.en glasvezel kabel.kost een provider haast niks,want ze verdienen zat aan hun klanten

  reageer
 • Jacobus MG

   

  Veel beloven en weinig geven, doet enkel gekken in vreugde leven... En die gekken, dat zijn we zelf, zolang we als geminachte burger maar alles blijven accepteren. Misschien moeten we - om te beginnen - de OZB aanslag met z'n allen maar even laten liggen totdat er wat zaken, zoals normaal internet, geregeld zijn. Ik vind niet dat de gemeente dit moet gaan financieren. Maar zij zijn wel de aangewezen instantie om het te stimuleren en met vergunningen ed. te bespoedigen. Een financiele bijdrage van de provincie is wel op zijn plaats gezien de hoge reserves daar in relatie met de beperkte taken van dit bestuursechelon.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Groko

   

  Wel consistent beleid, blijven vertragen en geen beslissing nemen. Het moet uit de markt komen zei werh. in (2012)Dronten ook en na twee jaar waren we, en zijn we dolblij met Greenet. Hoezo straling, de huidige GSM maakt gebruikt van dezelfde techniek alleen is deze 4G voor snel internet gefixeerd vrij gegeven voor lokale initiatieven. Succes met achtergestelde gebied en tegen de tijd dat glas is aangesloten kijken we hier rustig met versnelde (misschien wel 5G techniek) naar TV, telefoon met behoud van snel internet. Oja 30 MB up/down voldoet prima aan de huidige behoefte maar is ook maar een tijdelijke ondergrens

  reageer
 • Jacob

   

  Ligt er in de Noordoostpolder eigenlijk een coax kabel van Ziggo (voormalig UPC) waarop het bedrijf o.a. Internet diensten aanbiedt?

  reageer
 • Tsja

   

  HOE ZIT HET NU. KPN gaat 400.000 gezinnen op het platteland en in buitengebieden van snel internet voorzien. Per vandaag lanceert het telecombedrijf een speciaal 4G-modem dat afgelopen jaar in het Groningse Loppersum is getest. Het modem, dat razendsnel mobiel 4G omzet in vast internet, komt voor 100.000 huizen in afgelegen gebieden beschikbaar. Daaronder de Achterhoek, Groningen, Friesland, Zeeland, Noord-Brabant, maar ook in de Randstad. Voor 50 euro per maand krijgen mensen liefst 50 Gigabyte aan data. KPN trekt verder tientallen miljoenen euro's uit om 300.000 huishoudens in dorpskernen en rurale gebieden van glasvezel te voorzien in combinatie met een upgrade van het bestaande kopernetwerk. Dat levert een veel snellere internetverbinding op. Met zijn inspanning geeft KPN een groot deel van de buitengebieden toegang tot breedband internet. Momenteel beschikken nog steeds 500.000 van de 7,5 miljoen Nederlandse huishoudens over een trage internetverbinding van gemiddeld zo'n 6 Mbit/seconde Verantwoordelijkheid De resterende honderdduizend huishoudens hoopt KPN uiteindelijk óók aan te kunnen sluiten. Het telecombedrijf mikt hier op een financiële bijdrage van gemeenten, provincies of kabinet. ,,Als grootste telecombedrijf willen we onze verantwoordelijk graag nemen," zegt Joost Farwerck, directielid van KPN. ,,Het hoeft niet geheel rendabel te zijn, maar die laatste groep is nu nog zeer kostbaar." Een aansluiting kost per huis tot duizenden euro's. Dit omdat kabels soms kilometers moeten worden doorgetrokken. .KPN belooft verder dat binnen een jaar 85 procent van Nederland toegang heeft tot razendsnel breedband internet van minimaal 100 Mbit per seconde. Daarmee kunnen mensen vrijwel onbeperkt met meerdere computers en apparaten video kijken, grote bestanden downloaden en andere taken verrichten. ,,Internet is een eerste levensbehoefte geworden en binnen Europa bezit Nederland een unieke positie," zegt Farwerck. ,,Bijna nergens ter wereld is de toegang tot het internet en de snelheid zo goed. Dat willen wij graag behouden en verder uitbreiden."

  reageer
 • HW

   

  Helaas niet beschikbaar in de provincie Flevoland :(

  reageer
 • nopper

   

  Neem in die 3 maanden dan ook de "vraagbundeling" van bewoners mee die geen bedrijf hebben in het buitengebied, ipv alleen bedrijven te vragen, kan het misschien nog sneller... Van Ulsen zei 3 maanden geleden in de Noordoostpolder (krant) dat de schop in december de grond in kan, het jaartal heeft hij echter niet genoemd... Ze liggen daar allemaal te slapen in Emmeloord ipv doordacht door te pakken, we gaan weer jaren wachten, zo jammer dit.

  reageer
 • jan

   

  vandaag in krant: KPN gaat voortouw nemen met draadloos internet. kosten maar 50 euro in de maand!!!!

  reageer
 • johan

   

  Doe mij maar glasvezel. Niet dat ik de straling niet vertrouw maar bij emmeloord moest een mast ook weg door omwonenden dus hoe erg vertraagt dat soort gevallen niet alles? Glasvezel is ook veel sneller.

  reageer
 • Duidelijk een gemiste kans

   

  PvdA gooit het over angst van straling en de andere partijen spreken over de haalbaarheid als men eenmaal draadloos heeft dat men geen glasvezel wil. Verbijsterd is dat men geen innovatie als doel ziet het trage en stroperige beslissen is blijkbaar zo ingeworteld in de Noordoostpolder . En dan te bedenken dat er al vele zendmasten in de polder staan waar eventueel tijdelijk best nog wel een schoteltje aan kan. Wonderlijk is dat de straling nu gebruikt wordt als argument terwijl men met ze allen met de iPad in het gemeente huis zit.

  reageer
 • Jacob

   

  "Het college van b en w kiest voor de aanleg van glasvezel ...." Dit kan ik niet plaatsen in de wetenschap dat volgens de Gemeentewet: "De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De raad neemt alle beslissingen die belangrijk zijn voor de gemeente, bijvoorbeeld over de hoogte van tarieven en belastingen." "De belangrijkste taak van het college van B en W is de voorbereiding en uitvoering van de besluiten van de gemeenteraad. "

  reageer
 • jan

   

  Hoe verrassend deze uitkomst. zit zelf bijna aan einde van de lijn. Ver van de verdeelkast die aan andere kant dorp zit. Heb tergend langzaam internetgemeten is in download 2 hele mega bits. en op zondag nagenoeg helemaal niet. O ja, de lijn van KPN die er ligt is zo rot als mispel. Vervanging daarvan.. te kostbaar. En dan te bedenken dat aan beide uiteinden van de weg glasvezelkabel ligt. Ene kant voor de windmolens andere kant om de dorpen te verbinden. Kwestie dus van niet willen of wellicht niet goed geïnformeerde raad die daarom tegen stemt. ach ja, buitengebied...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert