Extra geld voor taallessen vergunninghouders

LELYSTAD
De gemeente Lelystad reserveert volgend jaar 75.000 euro extra voor taallessen aan asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Een meerderheid van de raad steunde dinsdagavond een motie van GroenLinks, ChristenUnie, CDA en PvdA. Die riep op een concreet bedrag voor taallessen uit te trekken, omdat het zeer waarschijnlijk is dat er volgend jaar minstens 75 asielzoekers extra in Lelystad mogen blijven. Hun inburgering verloopt vlotter als ze Nederlands hebben geleerd.

De Inwonerspartij was er op tegen om het geld nu al te geven aan Welzijn Lelystad, dat de taallessen verzorgt. Zij wil wachten tot duidelijk is wie echt gebaat is bij de lessen.

reacties (15)

 • wegwezen

   

  Alleen tijdelijke opvang voor mensen uit oorlogsgebied zodat ze veilig zijn geen vergunning geven opvangen om hun uit nood te helpen daarna terug en mensen die niet uit een oorlogsgebied komen meteen terug als ik naar spanje verhuis krijg ik daar ook geen cursus spaans een uitkering en met voorrang een huis

  reageer
 • tjongejonge

   

  Zeker negatief dat er zoveel mensen hierheen komen om het geluk te zoeken en NIET eens uit een oorlogsgebied komen dit land is over tien jaar geen stuiver meer waard uitkeringen bestaan dan niet meer want geld is op huurwoningen op!!

  reageer
 • .\/\/., er zit een kras in de plaat.

   

  Bij iedere cent die aan integratie wordt besteed stijgt het gebruikelijke xenofobe geloei weer op.....

  reageer
 • Ria

   

  Wat negatief!!! Als mensen een vergunning krijgen,moeten ze toch hier blijven en dan is het toch noodzakelijk Nederlands te spreken. Anders komen ze nooit aan een baan en komen ze in de bijstand! En wat kost dat dan weer?

  reageer
 • Peter jan Jansen van eikeldoorn

   

  Besteed die 75.000 euro is nutig tegen de uitzet van asielzoekers (goudzoeker) bijvoorbeeld

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

   

  Waar komt al dat geld plotseling toch vandaan? Jaren wordt er geroepen dat het geld op is en ineens weten ze weer een grote pot met geld ergens vandaan open te trekken?>? Heel erg vaag..

  reageer
 • bb

   

  En volgend jaar weer de belasting omhoog omdat ze geld tekort komen douw dit geld in de riolering die moet toch vervangen worden

  reageer
 • Tsja

   

  Toch vreemd dat er jarenlang niet naar alle allochtonen mensen werd omgekeken die kwamen hier tenslotte toch maar om te werken. En nu er voortuinzoekers komen worden die als goden behandeld en meteen een cursus Nederland aangeboden. Turken, Marokkanen en daarvoor Portugezen en Italianen hebben in het begin nooit enige vorm van ondersteuning gekregen. Op dit moment Polen die hier al jaren werken en nog geen woord Nederlands spreken. Hoezo we zijn de weg kwijt met dit kabinet.

  reageer
 • Bram

   

  En regering en consorte vinden het gek dat er een verharding v d maatschappij is ontstaan,nou ik vind het niet zo raar,en ben ook van mening veranderd dat ik nu liever hun hielen dan hun tenen zie.

  reageer
 • Echt schandalig,nergens geld voor maar wel voor deze groepering,wie gaat dit betalen juist de belastingbetaler..vroeg of laat. Wij krijgen toch ook geen taalcursus als we naar een ander land gaan,moet je dan zelf voor zorgen.laat het coa er zelf vrijwilligers op zetten ipv van het organiseren van onzinnige voetbaltraining of iets dergelijk.

  reageer
 • Jacob

   

  Beste Han, ik merk dat dit jouw ook terecht is opgevallen. Het is zo 2018 en tijd voor de volgende gemeenteraadverkiezingen en dus bij uitstek de gelegenheid om uiting te geven aan onze "dank" aan het adres van GroenLinks, ChristenUnie, CDA en PvdA.

  reageer
 • Waar moet dat heen!

   

  De gemeente kan dat geld beter gebruiken om meer handen aan het bed te krijgen bij de thuiszorg.. De zorg wordt helemaal uitgehold zodat ze geld kunnen overhouden voor dit soort onzin, dat allemaal over de rug van de zieken en bejaarden!!

  reageer
 • han

   

  oh dit kan wel, maar voor de huishoudelijke zorg in Lelystad was geen geld, gevolg vele ontslagen dit jaar in Lelystad, deze mensen gaan of zitten nu bij het UWV !!!

  reageer
 • Jacob

   

  Staat het huidige bubget dat wel toe en waarom komt dit niet voor rekening van het COA?

  reageer
 • HM

   

  Waarom moet de belastingbetaler daar weer voor opdraaien? Kunnen we dat niet van de asielzoeker zelf vragen? Als een Nederlander naar het buitenland wil emigreren, zal hij daar ook gewoon zelf op eigen kosten de taal moeten leren. Daar heeft de persoon toch ook zelf het voordeel van.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert