Almeerders niet trots op hun stad

ALMERE
Meer dan de helft van de Almeerders is niet of een beetje trots op hun eigen stad. Dat is één van de conclusies van het imago-onderzoek dat de gemeente heeft uitgevoerd. Almeerders zijn veel negatiever over hun woonplaats dan andere Nederlanders. Daar geeft ongeveer een derde aan niet of maar een beetje trots te zijn op de eigen woonplaats.

Almeerders zeggen niet trots te zijn op hun eigen stad omdat ze denken dat de criminaliteit toeneemt en het aantal inbraken stijgt. Daarnaast worden als redenen genoemd: saai, het verdwijnen van groen en de mentaliteit van Almeerders.

Ook het imago van Almere in de rest van Nederland wordt steeds slechter. In 2006 werd Almere gezien als een stad in en aan het water, grensverleggend en vernieuwend. Nu wordt Almere gezien als groeigemeente, een voorstad van Amsterdam en een winderige plek in de polder.

Het stadscentrum van Almere wint in Nederland wel aan populariteit. Het aantal Nederlanders dat Almere associeert met een 'levendig centrum' is gestegen van 40 naar 70 procent.

Het volledige rapport is hier te lezen.

reacties (45)

 • -Z-

   

  Zo, iedereen de tijd gehad hier te reageren... Almere en haar inwoners hebben geen band samen, noch onderling noch als koepelbegrip. Maar inwoners stimuleren zich te binden aan een stad doe je niet met een partij als ACM. Dat doe je als college, als wethouders op speciale plekken in je portefeuille. Leer inwoners de stad kennen, niet welke gesubsidieerde organisaties er zijn. Laat inwoners parken zien, stop met bijeenkomsten waar iedereen hetzelfde (tegen steeds dezelfden) tegen elkaar zegt. Helaas is er een kleine groep Almeerse gesettelden in organisatie structuren die alles stuurt. Onderlinge verbindingen zijn er tussen alle organisaties, maar met slechts weinig verschillende namen en subsidiegericht. Het eigenbelang en voortbestaan is belangrijk. Ieder voor zich, gemeente, organisaties, inwoners. Samen lijkt te bestaan, maar is er niet. Voor samen heb je iedereen alleen nodig, geen roeptoeters met roze brillen. Almere is saai en niet (sociaal) bindend, precies zoals het onderzoek uitwijst. Dat ligt niet aan ACM, dat ligt aan alle maatschappelijk actieve clubjes.

  reageer
 • IPI

   

  Er is in de afgelopen 20 jaar, en met name in de laatste 10 jaar, meer kapot gemaakt dan goed is voor een stad. En dan kan je de beste architecten inhuren, maar als je voor je stad de verkeerde keuzes maakt (o.a. bestrating centrum) en je buitenwijken niet op orde hebt of het groen niet onderhoudt dan kan je doen wat je wilt. Met promitie spotjes maken, Floriades naar binnen halen (€€€) en alle pop happenings proberen naar je toe te trekken, bereik je je beoogde doel echt niet: "een stad aan het water waar recreatie, leefbaarheid, en welzijn hoog in het vaandel staan". Jammer, het begon zo goed, maar met de hysterische uitbreidingsdrift schoot het zijn doel voorbij. En dat heeft totaal niets met het feit te maken dat we hier een bevolking hebben met verschillende kleuren en achtergronden. Dat zou een verrijking moeten zijn.

  reageer
 • waterwijker

   

  Dat komt door die straten die omhoog lopen in het winkelcentrum. Ja, ik vind dat ook wel leuk. Ik heb dat buitenlandgevoel ook in het centrum van Rotterdam, maar dat komt door die verschrikkelijke hoogbouw. Dat vind ik dan weer niet leuk.

  reageer
 • frits

   

  en jij bent ook niet beter en houd vooral je ogen dicht maar dat het hier fout gaat in almere is wel zeker

  reageer
 • Oud Amsterdammer

   

  Hopelijk krijgen we van de winter een wit tapijt, dan zijn we de grijzigheid van Almere even kwijt!!!.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Henk

   

  Ik denk dat de leefbaarheid meer te lijden heeft van jouw houding. Wat een onverdraagzaamheid zeg. Nooit een broodje shoarma gegeten zeker. Teveel van jouw soort, dat levert pas problemen op. Niet dat ik de illusie heb dat jouw soort ooit eens gaat nadenken. Nee, liever achter een geblondeerde vent aanlopen die nog nooit enige verantwoordelijkheid heeft genomen. Wat mij oprecht verbaast: waarom denk jij dat je beter bent dan een allochtoon?

  reageer
 • almeerder

   

  Deze cijfers zijn inmiddels alweer achterhaald, per 1 januari 2015 zijn er 29,34 procent niet-westerse allochtonen, daarbovenop 10,17 procent westerse allochtonen en Idd 2,51 procent vluchtelingen. De stad wordt steeds meer multicultureel en dat gaat ten koste van de leefbaarheid, teveel allochtonen levert op een gegeven moment gewoon problemen op. Zie bijvoorbeeld de situatie in het Zweedse Malmö (ook een newtown) daar is de situatie niet meer in de hand te houden omdat ze alles maar laten binnenkomen. Verder zie ik in Almere veel plekken verpauperen, zie bijvoorbeeld de Zoetelaarpassage en Botterlaarpassage tegenwoordig een walhalla van Turkse bakkerijen, Toko's, Shoarma- en kebabzaakjes, felverlichte Asiatische nagelstudio's, Afro hairextensions, Tangarmarkt, belwinkels e.d. Tegenwoordig sla ik dat gedeelte van het centrum gewoon over. Veel mensen stemmen PVV omdat ze langzamerhand hun Almere overgenomen zien worden. Echter de PVV kan niets uitrichten als ze in een coalitie zitten met linkse partijen. Er blijven moskeeën bijgebouwd worden en er is onlangs goedkeuring gegeven voor de uitbreiding van het asielzoekerscentrum. De criminaliteit neemt ook steeds meer toe, je leest steeds vaker over straatroven, overvallen, inbraken. Het wordt inderdaad steeds erger, mensen durven 's avonds al bijna niet meer de straat op te gaan. Doodzonde, dat ze zo'n mooie stad in rap tempo laten verpauperen... :-(

  reageer
 • Anneke

   

  Top Reactie Arno . Ben het helemaal met je eens !!!!! Het zou voor de mensen die ontevreden zijn een stuk beter zijn dat ze eens gaan kijken wat er "mis"is in hun leven. Dit is niet als verwijt bedoelt. Ik woon sinds 15 jaar in Almere en heb hiervoor 38 jaar in het gooi gewoon, voor geen goud wil ik meer terug. Iedereen mag vinden dat er teveel buitenlanders wonen/komen is ook zo vind ik zelf ook. De gelukszoekers mogen van mij terug. (klinkt botter dan ik bedoel ) maar je kunt de beelden uit syrie toch niet negeren :o . Rotte appels heb je overal en elk kleurtje..(pik even je woorden Arno ) dus laten we allemaal proberen anders te kijken, wordt het misschien allemaal wat minder zwaar :)

  reageer
 • Jawel en dat is het probleem van heel Nederland en niet alleen Almere verder prima wonen hier.

  reageer
 • frits

   

  jij gelooft in de media sprookjes he , minder. meer bedoel je meer en meer straatroven en inbraken zijn er ook nog steeds dus doe niet of het mee valt het is nog steeds dweilen met de kraan open hier in almere , het wordt niet minder almere begint langzamer hand een getto te worden . komt omdat ze ook maar alles binnen laten komen .

  reageer
 • .\/\/.

   

  We zijn allemaal buitenlanders in het grootste deel van de wereld, Joop

  reageer
 • leefbaar?

   

  Vergeleken met andere gemeenten van gelijke grote wonen in er in Almere relatief veel allochtonen. In verhouding met Groningen, Tilburg en Breda is Almere het populairst onder niet-westerse allochtonen (26,56 procent) en vluchtelingen (2,51 procent van de bevolking). 

  reageer
 • Wilma

   

  Ook ik woon al 33 jaar met veel plezier in Almere!!! Lekker multi-culti. De allochtone gemeenschap is tegen mij altijd beleefd. Als ik mensen spreek in mijn kennissenkring vinden die het ook fijn om hier te wonen, behalve die enkeling; maar ik vraag mij af of die wel zo happy met zichzelf zijn.

  reageer
 • maria

   

  Vroeger ging ik savonds nog wel eens hardlopen met me iphone in hoesje aan mijn arm met oordopjes in maar dat durf ik niet meer zijn hele stukken waar ik savonds niet alleen durf te lopen dus ja het word steeds erger hier

  reageer
 • Ikke

   

  Ik denk dat t ook komt omdat Almere nog wat mist: geschiedenis, mooie oude gebouwen. Maar dat kun je ook niet verwachten in een nieuwe stad. Maar als je moet kiezen tussen Almere en bv zwolle (voorbeeld!!!!!) dan heeft zwolle iets wat Almere niet heeft, maar misschien heb ik dat verkeerd, hoor. Af en toe ben ik in Almere, af en toe ben ik in zwolle, maar eerlijk is eerlijk, zwolle wint...... Er moeten nog heel wat jaartjes overheen eer Almere daar aan tipt!

  reageer
 • Joop

   

  Dat jij graag tussen buitenlanders woont is je goed recht maar niet iedereen is hetzelfde. En dat moet je ook respecteren.

  reageer
 • terpstra

   

  Persoonlijk heb ik van de zgn buitenlanders veel minder last dan de nederlanders. Kun je je meteen afvragen wat je definitie is van een buitenlander.. Iemand waarvan zijn of haar roots in het buitenand ligt is niet zelf automatisch een buitenlander. Ik wordt door velen gezien als Nederlander. Laat ik nou geboren zijn in australie en een Australisch paspoort hebben. Mijn ene buurman heeft een Arabisch uiterlijk, woont hier zijn hele leven en heeft een Nederlands paspoort. De andere is van oorsprong Arubaan met nl paspoort. Begin dit jaar ben ik beroofd van mijn gsm door een blanke jongen mer tattoos. Mmmm zijn nu alle blanke tattooboys slecht? Mmmm Laten we nou eens een keer ophouden met denken op deze wijze. We leven met zijn allen op deze aardkloot en al die culturen zorgen voor veel verrijking. De rotte appels heb je helaas overal welke kleurtje dan ook. Ik woon mer veel plezier in Almere. Oh ja ik werd beroofd in Ouderkerk ad amstel. Mensen die al het alechte afschuiven op in hun ogen buitenlanders..die zijn pas gevaarlijk.

  reageer
 • Mike

   

  Geboren en getogen in Almere zie ik helaas dat de stad veranderd is van een knus dorpsgevoel naar een grote stad met bijbehorende problemen maar zonder creativiteit, gezelligheid en samenhang. Het lijkt er ook op dat de groei van de stad belangrijker is dan de ontwikkeling van de stad. Een stadsdeel zoals Almere-poort is daar een goed voorbeeld van, niet af geen samenhang ongezellig en verpaupering.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dan ben je denk ik nog nooit in het buitenland geweest.

  reageer
 • Sofie

   

  En dat heb je niet als je in een andere grote stad loopt?

  reageer
 • Paul

   

  Dit is echt onzin, kijk je wel is naar het landelijke nieuws?

  reageer
 • arno

   

  Jawel hoor er wonen ook gewoon teveel buitenlanders zoals iemand al omschreef. Als je in de stad loopt is het net of je in het buitenland ben. Dat is geen discriminatie .aar de keiharde werkelijkheid waar vele voor wegkijken en dat zal alsmaar erger worden ik zal Almere in januari gelukkig vaarwel zeggen en wens alle almeerders alle goeds in de 'toekomst'

  reageer
 • Greb

   

  Ik heb, als ik in de stad loop vaak het gevoel, dat ik ergens in het buitenland loop.

  reageer
 • Barbara

   

  Het is een hele overgang om misschien wel onbewust zoals dat voor velen geld uit familiegeschiedenis verbonden te zijn geweest met een stad op dorp die al verworden was tot geschiedenis. Ik denk dat je van goede huize moet komen om in die zware klei iets te kunnen gaan beleven wat bij de mens als nieuwe landveroveraar past. Dat eerste bestuurders ook maar idealisten waren hoeft niet aan te sluiten bij het verwachtingspatroon van de nieuwe bewoners. De ene is bovendien flexibeler dan de ander. Het komt echt op zo'n groot stuk nieuw land op samenwerken aan. Dat is ook mijn beleving hier, met net zoveel tegenwerking als medewerking voor nieuw op te starten projecten die als enig doel hebben het mensen zoveel mogelijk naar de zin te maken.

  reageer
 • ron

   

  trots , een beetje trots beide sowieso een raar begrip. daarom heb ik gekozen voor een beetje trots maar ik bedoelde dat positief en nu is dat ineens negatief. De vraag op zich heeft daarom weinig waarde. maar dat Almere hierin uitblinkt t.o.v. de rest van NL is wel interessant.

  reageer
 • tja

   

  Als je er van houd om berooft of bestolen te worden is het echt een leuke stad

  reageer
 • Betty

   

  Ik ben het helemaal met u eens. Een geweldige stad!

  reageer
 • Jeroen

   

  Voor de jeugd is weinig tot niets te doen? Dat was vroeger het geval toen ik nog jong was, maar inmiddels is er, vooral in de zomer, ieder weekend wel een festival te vinden. Ik ben trots op me stad, ik heb het van niets naar iets zien gaan, en zie alleen maar een stijgende lijn.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "een mengelmoes van culturen wat niet ten goede komt aan de reputatie"- durf je niet te zeggen dat je vindt dat er teveel buitenlanders wonen?

  reageer
 • Cecilia

   

  Zelf woon ik al 22 jaar in Almere, en vind Almere erg gegroeid. Ik vind het een fijne stad om te wonen en te werken. Mijn kinderen hebben hier alles. Ik vind het jammer dat Almere zo negatief belicht wordt altijd. Je hebt zo veel mooie natuur hier zoals de Oostvaardersplassen. Veel te doen in Almere. Veel festivals, leuke winkels. Heerlijk de ruimte. Wat ik alleen jammer vind is dat er nog steeds geen schaatsbaan en openluchtzwembad is. Dus voor mij de conclusie een heerlijke stad om te wonen.

  reageer
 • arno

   

  Vandaar dat u er niet meer woont. Almere is prachtig voor de oudjes lekker fietsen wandelen enz. Voor de jeugd is echt weinig tot niks te doen en laten we eerlijk zijn het is idd een mengelmoes van culturen wat niet ten goede komt aan de reputatie maar ja het moest zo snel mogelijk gevult worden

  reageer
 • Tja

   

  Begrijpelijk, het is een stad zonder historie. Uit de grond gestampt en teveel bestuurders met grootheidswaanzin, veel mislukte grote projecten, neem alleen al de ijsbaan, de floriade gaat volgen. Mensen krijgen vaak ook meer binding met hun woonplaats als ze er zijn opgegroeid en er hele generaties hebben gewoond.

  reageer
 • Sofie

   

  Leg is uit?

  reageer
 • Paul

   

  Wat een onzinnige reactie!

  reageer
 • Trots op Almere

   

  Spreek voor jezelf, mij is niks gevraagd maar ben super trots op mijn stad!! Ik woon hier met veel plezier lopend naar de bioscoop, de stad, het groen van oa Lepelaarplassen vlakbij wonen aan een stadsgracht en met de kano het water op, wat wil je nog meer!!??

  reageer
 • Mich

   

  Criminaliteit en inbraken stijgen??? Volgens was dat juist minder ten opzichte van afgelopen jaar. En het groen wordt minder? Noem eens een stad waar er meer groen is, er zijn maar weinig steden die meer groen hebben volgens mij. Om nou te zeggen dat ik trots ben op Almere weet ik niet, maar ik kan wel zeggen dat ik hier met veel plezier woon!

  reageer
 • jkees

   

  Almere het afvoerputje van Nederland 623

  reageer
 • Barbara

   

  En vooral niet trots is op zichzelf, als persoon. Akelig arm bestaan lijkt me..

  reageer
 • Jacob

   

  Was te verwachten. Verbaast mij niets. Ik denk dat je het zelfs wel wat breder kunt trekken door te stellen dat dezelfde groep ook allerminst trots op haar land is.

  reageer
 • Astrid

   

  De reden kan er ook in liggen dat je belachelijk wordt gemaakt als je zegt dat je wel trots bent op Almere. Want dan spoor je blijkbaar niet. Ik woon er echt met veel plezier en menig stad zou blij zijn met zoveel natuur binnen de stadsgrenzen. Inwoners van Almere moeten hoognodig eens af van dat opgelegde minderwaardigheidscomplex.

  reageer
 • Oud Amsterdammer

   

  Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst. Een stad dat leeft bouwt aan zijn toekomst. Almere moest zo nodig op de kaart gezet worden, waar de stad al meer dan 40 jaar op staat. Bekendheid daar had men de nadruk op moeten leggen. En dat bereik je alleen om aan je eigen stad te blijven werken. "Met alle fratsen is dat niet gelukt". GEMEENTE HOUD JE AAN HET BOUWEN EN ONDERHOUDEN OM DE KERK DAN WEET JE OVER ZOVEEL JAAR DAT HET WERKT.

  reageer
 • Wilco

   

  Eigenlijk toch bijna hetzelfde hoe de meeste inwoners over Lelystad denken.

  reageer
 • jo jo

   

  Zonde, ik was dat altijd wel toen ik er nog woonde.

  reageer
 • steef

   

  Ik ben het erg mee eens . er moet nog veel gebeuren voor dat almere een echte stad wordt

  reageer
 • Zucht

   

  Nee hè he

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert