Plan voor minder druk op sociale huurmarkt

LELYSTAD
Doorstroming moet de druk op sociale huurwoningen in Lelystad wegnemen. Dat is één van de voorstellen in de nieuwe concept woonvisie.

Volgens wethouder Jop Fackeldey moeten er snel alternatieven komen voor huurders die willen doorstromen. Daarvoor kunnen bijvoorbeeld kantoren worden omgebouwd naar sociale huurwoningen. Met woningbouwcorporatie Centrada wil de wethouder 'aanvaardbare' wachttijden afspreken.

Actief woningzoekenden wachten in Lelystad ongeveer anderhalf jaar op een sociale huurwoning. De druk op de woningmarkt is de laatste maanden fors toegenomen vanwege de stroom asielzoekers met een urgentieverklaring voor een goedkope huurwoning.

reacties (10)

 • abdel

   

  Niet asielzoekers voorrang geven boven ingeschreven nederlanders die al lang wachten wacht zelf al drie jaar en heb werk in Lelystad voldoe aan alle eisen maar anderen krijgen voorrang bedankt RUTTE!

  reageer
 • lieve

   

  levago? Het zelfde als dsb

  reageer
 • lelystadse

   

  anderhalf jaar???? echt niet, je moet minstens twee tot drie jaar op een woning wachten ook als je er een woning voor achterlaat en je groter wil wonen.

  reageer
 • Mona

   

  Een geruststellend gevoel voor Lelystad dat de wachttijd dan maar 2,5 jaar is. In Almere sta je ruim 8-10 jaar op wachtlijst. Kom je bijvoorbeeld door omstandigheden op straat te staan, moet je gedwongen scheiden en kan alleen moeder met kids naar opvanglocatie (waar man niet welkom is) Je krijgt dan als werkende Nederlanders helemaal geen urgentie. Maarja zij zijn dan ook geen vluchteling. Ik kan hier helaas over meepraten, want het was ons bijna overkomen. Geen instantie die je helpt hoor. BOOS! dat er nu wel actie wordt ondernomen.

  reageer
 • HM

   

  Lelystad heeft nu al veel meer mensen die een huurwoning in de sociale sector zoeken dan het landelijk gemiddelde. Als er nu extra woningen bijgebouwd worden, zal die verhouding nog schever worden. Misschien moet de gemeente eens duidelijk stellen dat er niet voor iedereen een sociale huurwoning beschikbaar is in Lelystad en dat een deel van de mensen ook buiten de stad zal moeten zoeken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KC

   

  Je kan in Lelystad niet doorstromen als je geen hypotheek kan krijgen. Er zijn te weinig andere woningen die niet onder sociale huurwoningen vallen.

  reageer
 • Opa69

   

  Heel simpel, hij laat het woord asielzoekers weg en noemt ze nu doorstromers... De Nederlandse woningzoekenden kunnen mooi naar een woning fluiten. Ja, regeren is niet alleen vooruit zien (Sjaak) maar vooral manipuleren..

  reageer
 • Ik

   

  Anderhalf jaar? Wat optimistisch 😂😂 vast typefoutje. .. moet zijn 2 en half jaar (minstens)

  reageer
 • Maaike

   

  Dat roepen de mensen die op de wachtlijst staan al jaren. Maar nee, kan niet, moeilijk, moeilijk. Ik ga niet wijzen naar de asielzoekers, die hebben het nog beroerder dan de meeste mensen die met de woningnood te maken heb, en ja, ik weet waarover ik praat, heb zelf jarenlang op die lijst gestaan, maar ik wijs wel naar de beleidsmakers die al jaren doof en blind zijn en zich verscholen achter "kan niet, mag niet". Enfin. Gelukkig blijkt het nu opeens wel mogelijk te zijn.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Regeren is vooruitzien en daar heeft het jaren aan ontbroken, voor de werkende burger is inmiddels alle grond onder de voeten weggeslagen op enige zekerheid werk en inkomen, maar ook huizen betaalbaar te houden. Je bent een rund als je met hypotheken stunt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert