Asielzoekerscentrum vanaf 4 januari open

ZEEWOLDE
Het nieuwe asielzoekerscentrum in Zeewolde gaat naar verwachting op 4 januari open. Dat hebben de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers donderdag bekendgemaakt. Het azc aan de Bosruiterweg biedt plaats aan maximaal 600 vluchtelingen.

In de overeenkomst die donderdag tussen het COA en de gemeente is gesloten zijn verschillende afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over onderwijs en medische zorg.

Op het terrein komt een schoolgebouw waar kinderen les krijgen. Zij gaan dus niet naar de al bestaande scholen in Zeewolde. Ook de medische zorg zal op het azc geregeld worden.

Als onderdeel van de afspraken is ook vastgelegd dat de Bosruiterweg verbreed wordt. De eigenaar van het azc-terrein moet dat regelen. De toegang wordt dag en nacht bewaakt.

Het arbeidsmigrantenverblijf wordt vanwege de komst van het AZC verplaatst. De logies voor de veelal Poolse werknemers gaan naar een naastgelegen terrein. Hier worden 140 chalets gebouwd. Het AZC en het terrein voor de arbeidsmigranten worden fysiek van elkaar gescheiden.

reacties (32)

 • Hans Brouwer, Zeewolde

   

  Beste Jooat, Dat is en goede vraag. Naar mijn mening moeten wij een goed voorbeeld geven door met elkaar in dialoog te gaan en te blijven en wederzijds respect te hebben. Dat geldt zowel voor Nederlanders onder elkaar als voor vluchtelingen. En heel belangrijk: NOOIT geweld gebruiken en dat altijd afwijzen. Ook nooit wegkijken of verkeerde zaken goedpraten en de zaken omkeren. We mogen ook niet de fout maken dat wij vluchtelingen verwijten wat er in Parijs is gebeurd. Het waren enkelingen die dat barbaarse geweld pleegden. Ook bij de aanslag op Charlie Hebdo was dat het geval. Ook hier in Nederland waren het onverantwoordelijke enkelingen die de sporthal in Woerden aanvielen, stenen door ruiten gooiden in Steenbergen en auto’s in brand staken in West-Knollendam. Dat gaan we toch ook niet alle andere Nederlanders verwijten? Wanneer we dus respectvol omgaan met elkaar, dan hoeven we niet bang te zijn. Hartelijke groet, Hans.

  reageer
 • jooat

   

  Hans, ik ben voor opvang. Ik ben alleen bang voor hetgeweld wat dit volk met zich meebrengt. Kijk naar Parijs. Kijk eens wat die isis beulen online gooien voor filmpjes. Hans hoe kunnem wij ons hier tegen weren.710090

  reageer
 • Zorgelijk

   

  Het blijft zorgelijk dat een minderheid de meerderheid zijn wil oplegd. 60 jaar geitenwollensokken sokken denken en in ons onderwijs ingebed werpt zijn vruchten af. Het resultaat is oa een AZC in Zeewolde met honderden gelukszoekers die straks in ons dorp gaan lopen te vervelen om de dood simpele reden ze gaan èn hebben niks te doen. Mijn gezin kan zich straks niet meer vrij bewegen en moeten we genoodzaakt verhuizen. Met dank aan Gorter en consorten

  reageer
 • Gert

   

  Hans Volstrekt met je eens!!!

  reageer
 • Jan

   

  De bekende 'het is zo zielig' reactie, onder enige visie naar de toekomst. Je kunt moeilijk als Europa een open grenzen beleid blijven voeren vanuit die gedachte. Het mag bekend zijn dat deze ideeën er voor gezorgd hebben dat er iedere dag weer massa's mensen proberen om hun geluk hier te zoeken, of dat nu iets is wat jij of ik ook zouden doen is een non-argument. Het gaat hier om de uitholling van ons sociale stelsel. Dat stelsel waar de belastingbetaler ieder jaar weer voor opdraait. En na jaren van zware bezuinigingen, banen weg, mensen in de ellende gekomen, moeten we nu maar lijdzaam toezien hoe de hele derde wereld op bootjes wil stappen en vervolgens hier gaat staan eisen hoe zij opgevangen willen worden. We hebben een Navo, duurbetaald ter verdediging, maar we zetten de grenzen open zonder daar eens bij na te denken wat de gevolgen op lange termijn gaan worden. In Duitsland heeft Merkel en de hele CDU zich zwaar vergallopeerd met haar welkom naar een ieder, en ze weten nu opeens niet meer hoe ze het tij moeten keren. Zweden, idemdito. Visieloze regenten die totaal geen voeling meer hebben met de kiezer. Kijk eens naar de peilingen en zie hoe de linkse partijen er nu voor staan. Waarom zou ik voor en achternaam moeten gebruiken? Vraag eens aan een zekere .W. die altijd maar zit te zuigen zonder argumenten, zonder zelfs maar een voornaam te tonen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willow

   

  En ik krijg een dwangsom omdat ik mijn recreatiewoning (die 750 meter verder staat) voor een half jaar verhuurd heb? Waar kan ik me inschrijven als vluchteling voor de gemeente Zeewolde? Ik wordt namelijk ook gezien als derderangs burger.

  reageer
 • Jacob

   

  Een kleine variant op uw bericht: Je kunt als Syriër, Eritreeër en Afgaan je zoontje van 6 natuurlijk ook leren dat-ie voor zijn woning eens niet de hand ophoudt bij diegenen in West-Europa die zelf wel hard voor hun bestaan en dus hun woning werken. Naar school, diploma halen, hard werken, zelf huissie kopen. Waarom vindt een bepaalde groep mensen in Nederland het toch zo normaal dat de Nederlandse overheid voor dit soort gelukzoekers een huurwoning moet verzorgen?

  reageer
 • lomperik

   

  Onbegrijpelijk jou reactie niet iedereen verdient hetzelfde een alleenstaande vuilnisman die hard werkt voor zijn geld kan nooit een huis kopen en gun ik een huurwoning van harte en hamduje ophouden? Mensen werken zich kapot en wprden verder vooruit geschoven om maar plek te maken voor deze "asielzoekers"

  reageer
 • Jan Huizen

   

  Dat is met recht een heel gelukkig 2016... En meneer Gorter en consorten lachen zich een bult dat ze dat azc er toch maar doorheen gedrukt hebben. Ik voorspel nu al dat dit helemaal fout gaat in Zeewolde. We krijgen hier ook hetzelfde als in de rest van NL en Europa dat ze ontevreden zijn over hun opvang. En ook hier worden ze in de watten gelegd en krijgen ze overal hun zin in. En oja, alweer zijn er mensen afgeknapt op een koophuis omdat ze hun kinderen niet willem laten opgroeien in dit dorp vanwege een azc. En nee, dit is gewoon de zoveelste al die een paar dorpen verder gaat kijken. Het WAS een leuk dorp dat Zeewolde.....

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je kan je zoontje van 6 natuurlijk ook leren dat-ie voor zijn woning eens niet de hand ophoudt bij de collectieve voorzieningen. Naar school, diploma halen, hard werken, zelf huissie kopen. Waarom vindt iedereen het toch zo normaal dat de overheid voor iedereen een huurwoning moet verzorgen?

  reageer
 • Jacob

   

  Ik ben het helemaal met u eens en deel uw frustratie en gevoelens van hevig ongenoegen als gevolg van het belazerd worden door degenen die ons zouden moeten vertegenwoordigen. Ik hoop dat u, mijzelf en mede inwoners van Zeewolde elkaar kunnen vinden teneinde deze onbetrouwbare politieke kliek op een democratische wijze per 2017 naar huis te kunnen sturen.

  reageer
 • arno

   

  En hoeveel van deze 'asielzoekers' krijgen een woning in zeewolde?????? Misschien ideetje om net zoals voor de polen een chaletpark te bouwen zodat ze niet in aanmerking komen voor een sociale woning en ver weg van de normale mens. Niemand zit hier op te wachten ja een kleine minderheid nou neem ze op en probleem opgelost maar de beste oplossing is natuurlijk HELEMAAL NIET AAN BEGINNEN. Het is te gek voor woorden allemaal de gewone burger kan de plrs krijgen en niet alleen in Zeewolde in heel Nederland

  reageer
 • Ron

   

  En Dronten?

  reageer
 • dusss

   

  Dus binnen 48 dagen (nog even alle weekenden en feestdagen eraf halen) is alles gerealiseerd. Zijn er 140 chalets neergezet (die dus al klaar staan, wat aangeeft dat alles al veel eerder afgerond was, dan wat men nu doet voorkomen). Is de weg verbreed (zonder overlast van de aanwonenden, neem ik aan? ) Ook is er dan een school verrezen, een medisch centrum en genoeg personeel om de orde en zorg te handhaven. Er is hier één persoon die hier belang bij heeft, dat is de eigenaar van het terrein, die verdient miljoenen over de rug van medemensen. En niet met het doel hulpvaardig te zijn. De gemeente moet zich doodschamen, als eigen inwoners, zorg, huisvesting of iets anders nodig hebben, geeft de gemeente vaak niet thuis..........of zijn er regeltjes en wetten. Bestemmingsplan is recreatie geen woongebied. (het fietspad wat net helemaal in orde is gebracht, ik denk dat er niet zoveel gebruik meer van gemaakt gaat worden, door de Zeewoldenaar).

  reageer
 • Hans Brouwer, Zeewolde

   

  Mensen die hun land ontvluchten doen dat niet zomaar. Zij laten door oorlogsgeweld of andere ellende de eigen vertrouwde omgeving met pijn in het hart in de steek. De situatie is meestal hopeloos. De burgeroorlog in Syrië duurt inmiddels al jaren en eist dagelijks nieuwe slachtoffers. Miljoenen mensen uit Syrië leven in gigantische opvangkampen in de buurlanden en er is nauwelijks vooruitzicht op verbetering. WAT ZOU U DOEN WANNEER HIER JARENLANG OORLOG EN ELLENDE ZOU ZIJN? Beste mensen, Ik vind het een heel goede zaak dat er in Zeewolde een centrum komt waar vluchtelingen worden opgevangen. En daarom schrijf ik deze reactie. Ik wil ook het volgende nog even kwijt: We leven in een beschaafd land, een land waarin je openlijk voor je mening kunt uitkomen en een land waarin we elkaar respecteren. Je hoeft dan ook niet bang te zijn wanneer je open en eerlijk je mening geeft. Voor een eerlijke mening, of je het daarmee eens bent of niet, hoef je je nooit te schamen. Kruip daarom niet weg achter alleen een voornaam of een pseudoniem, want een eerlijke mening wordt alleen maar beter wanneer die voorzien is van een duidelijke afzender.

  reageer
 • Jan L

   

  Vrienden vertelden Zeewolde is leuk rust ruimte enz. Wij verkassen en iid helemaal waar. Maar toen kwam Gerritjan Gorter als burgemeester, en we krijgen een startbaan over onze woning een AZC met een honderden zich vervelende Syriërs straks in het centrum. Geen woning meer vorm onze kinderen enz. Zo waardeloos geworden Zeewolde dankzij mensen die uitsluitend door hun emo gestuurd worden en de gevolgen van hun handelen niet onder ogen willen of kunnen zien :((

  reageer
 • Jacob

   

  In 2017 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Een mooi moment om een punt achter dit college, raad en betrokken politieke partijen te zetten alsook het politieke systeem dat ten onrechte democratisch wordt genoemd. Vier jaar lang weet de lokale politiek haar mede inwoners niet te vinden, maar een aantal dagen voor de verkiezingsdag komt men carnavalesk uitgedost tevoorschijn om uw stem te winnen om u daarna weer vier jaar lang te negeren, betuttelen en minachten. U heeft de afgelopen maanden de vreselijkke gevolgen daarvan aan den lijve kunnen ervaren.

  reageer
 • Kolder

   

  En de hardwerkende jeugd van Zeewolde? Die krijgt geen chalet? Die moeten een jaar of 7 wachten...

  reageer
 • Jacob

   

  Schoolvoorbeeld van een dubbele moraal, in dit geval van onze gemeentelijke overheid?

  reageer
 • onbegrijpelijk

   

  Een huis op de bosruiterweg is ook gelijk niks meer waard zal daar je leven voor gespaard hebben kom je nooit meer vanaf

  reageer
 • tja

   

  Een nederlander met 1been en 2vingers moet en zal een reïntegratie traject in om te werken en hier liggen alweer 600 verse uitkeringen op de plank te wachten nou over tien jaar is ook geen huurwoning meer in Zeewolde want tja die mensen hebben voorrang op de huur kan me zoontje van 6 nu al wel inschrijven bij woonpalet over 17 jaar komt er weer een woning vrij bedankt gorter!!

  reageer
 • kees

   

  gaan naar Lelystad lekker lullig voor ze

  reageer
 • Freek

   

  Gerritjan heeft natuurlijk een mooie baan aangeboden gekregen bij het COA, waar hij na zijn laatste periode als burgermeester terecht kan.

  reageer
 • waarnemer

   

  Zo snel kan zo'n groot project dus geregeld worden, terwijl burgemeester Gorter er naar zijn zeggen pas sinds april van dit jaar voor het eerst van heeft gehoord. Compliment voor deze gemeente! Helaas is mijn brief met een simpele vraag aan diezelfde gemeente sinds juli nog steeds onbeantwoord gebleven. E-mails van burgers blijven ook liggen, werd onlangs bekend gemaakt. Wat klopt hier niet?

  reageer
 • Jacobus MG

   

  En de hard werkende Polen dan ? Die mogen oprotten ?

  reageer
 • Nk

   

  Hopelijk is er wel op iedere kamer een breedbeeld televisie!

  reageer
 • Datweetiedereenwel

   

  Polen en Asielzoekers krijgen meer voor elkaar in Zeewolde dan eigenaren van "recreatiewoningen"... Verbreding van de Bosruiterweg, verlichting, strooien in de winter en vooral geen hinderlijke controles of je wel legaal verblijft... Ach, Nederland is een beetje gek aan het worden...

  reageer
 • Jacob

   

  Wat een geweldig nieuws voor Zeewolde! Overschaduwd daarbij het recente nieuws van gereedkomen van het Tulpeneiland. Maar het beste nieuws vandaag is toch het feit dat het COA haar afspraken niet komt, afgewezen "asielzoekers" uit eigener beweging weer naar hun "onveilige" thuisland terugkeren en dat Zweden weer grensbewaking heeft ingevoerd.

  reageer
 • Johan

   

  Zuur! Roep gauw die blonde roeptoeter opnieuw te hulp.Heet ze welkom!

  reageer
 • tja

   

  In andere dorpen wprden nu duizenden flyers uitgedeeld om mensen te laten stemmen en kijken of er draagvlak is maar nee hier niet gerrit jan gorter moet en zal een azc krijgen

  reageer
 • blij

   

  Bedankt gorter!!

  reageer
 • Jan

   

  Ik hoop wel dat ze deze accomodatie wel goed genoeg vinden..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert