Vluchtelingen willen snel inburgeren

ALMERE
Een groep vluchtelingen van het azc in Almere krijgt Nederlandse les in De Nieuwe Bibliotheek.

De asielzoekers, die nu drie maanden in Nederland zijn, leren simpele zinnen die in het dagelijks leven handig zijn als ze bijvoorbeeld boodschappen doen. Na de les lopen ze het winkelcentrum in om te oefenen. De Nederlandse les wordt gegeven door vrijwilligster Aya Selman.

De vluchtelingen hopen op een verblijfsvergunning. Met de basiskennis van de Nederlandse taal denken ze beter te kunnen presteren op werk of op school.

reacties (31)

 • Hans Brouwer, Zeewolde

   

  U heeft de volledige vrijheid om een keuze maken tussen blijven of dit land verlaten. U verliest dan geheel vrijwillig uw bron van inkomsten, uw woning, enz. Miljoenen vluchtelingen hebben deze keuze niet gehad, ze zijn verdreven door oorlogsgeweld en intimidatie. We kunnen deze mensen toch niet aan hun lot overlaten? Door deze mensen te helpen, hebben ze weer zicht op een beetje toekomst. Mogelijk hier, in dit mooie land waaraan u nu een hekel heeft. Maar hopelijk hebben ze straks een toekomst wanneer er in hun eigen land weer vrede is. Juist de mensen die open staan voor opleiding en verbetering zullen gaan helpen hun eigen land weer op te bouwen.

  reageer
 • Gmaz

   

  En daar is wel geld voor? Maar omscholen van mensen in de ww is onmogelijk. Bah wat heb ik een hekel aan dit land gekregen BAH!!!

  reageer
 • Willem A-buiten

   

  Het artikel gaat over vluchtelingen die hun best doen om de taal te leren om meer kans in de maatschappij te hebben....wat kan je daar nog over zeuren zou je denken....Maar we zaniken wat af hier. Waarom is men bang dat een vluchteling je baan afpakt? Nederlandse werkgevers staan niet bekend om het voortrekken van moslims.....tegelijk is men bang dat ze allemaal een uitkering krijgen.....

  reageer
 • Bert

   

  Vaste contracten zijn ook te gevaarlijk voor veel bedrijven geworden (helaas)

  reageer
 • Ada

   

  Nou Marc ik ben niet vies om mijn handen vuil te maken hoor als Nederlandse blanke vrouw ,maar ik krijg geen vast contract , ik heb via uitzendbureau's gewerkt ,en heb wel wat meer gezien ,dan alleen maar blanke vrouwen. Die wel een vast contract hadden ,ik zal wel te oud wezen en dat zijn er een hele boel en die willen allemaal lekker hun handje ophouden ,maar let wel ik krijg geen uitkering meer ! Maar wie wel !

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • tja

   

  Vluchtelingen horen alleen en ten alle tijde opgevangen te worden deze groepen willen hier voor vast wonen krijgen overal voorrang op te zot voor woorden

  reageer
 • Jan

   

  Het hele idee dat een land als Syrie leegloopt door een burgeroorlog, je dit niet kunt opvangen, zo massaal als nu gebeurd, in een klein land als Nederland. Waar ligt de grens? Wat heeft het voor een nut om mensen de taal te leren als ze toch hier tijdelijk zijn? Want de meeste mensen in Nederland zijn wel voor opvang, maar hier dan gelijk maar blijven niet, dat blijkt wel uit peilingen. De aanzuigende werking is zo groot dat de complete derde wereld denkt dat ze dit dus ook kunnen doen en er een geweldige toekomst voor ze is weggelegd hier. Geloof je werkelijk dat dat vol te houden is? En die goede bijdrage voor onze maatschappij, dat is echt onzin, we hebben wel even te maken met een leger aan werkelozen die nu ver onder hun niveau werk moeten aannemen, omdat er gewoonweg niets anders te vinden is. Ophouden met het schijnverhaal dat immigranten een verrijking zijn, want dat is de dooddoener van de eeuw. Allemaal jonge mannen die een vreemde cultuur meenemen, totaal andere normen en waarden. Het is al zo vaak gezegd, het hele sociale stelsel staat onder zware druk, en met de week, 11000 nu !, wordt dit erger. Al die kleine goedbedoelde initiatieven kunnen de realiteit niet verdoezelen. Opvang in de regio, en misschien dat de rijkste landen ter wereld ook wat kunnen bijdragen? Bijvoorbeeld Oman? Daar is iedereen zo rijk, waarheid!, dat er een hele generatie is die nog nooit een dan van zijn leven heeft gewerkt. Maar die nemen niemand op. Dat laten ze aan die sukkels in Europa over, kunnen ze als neveneffect mooi de Islamisering van Europa aanzien!

  reageer
 • Chanan

   

  Er zijn ook heel veel voormalige vluchtelingen die wel een hele goede bijdrage in onze maatschappij hebben. Maar vluchtelingen onderwijs onthouden houdt ze idd dom. Hoe lang denk je dat het gaat duren daar in hun thuisland? Tot die tijd mogen ze dus niets. Werken mag al niet zonder vergunning. Laat ze dan wat leren of mag dat ook al niet. Dom houden en onderdrukken is beter? Misschien moeten we dan naar terug naar het verleden? Kampen in een bos met (dwang)arbeid? Of de nutteloze vluchtelingen (oud, zwak) ergere dingen aandoen? Lijkt mij ook niet de oplossing. Maar wat is die dan wel volgens jou? Ze kunnen nu niet terug. Lijkt me duidelijk na wat IS ons heeft laten zien. Wij rouwen nu om 150 mensen die omgekomen zijn in Parijs. Wat denk je wat er dagelijks al jaren in Syrië gebeurt is? Daar hebben we ook jaren onze ogen voor gesloten. In 1994 waren er nog meer vluchtelingen hier in Nederland. Was er toen zo een heisa over? Zo kan ik nog wel even doorgaan.... maar ik hou maar op. Want waarschijnlijk dringt het niet door bij jou en waarschijnlijk ook niet bij vele anderen.

  reageer
 • Chanan

   

  En hoe lang denk je dat dat gaat duren? Gezien de snelheid waarin andere landen reageren op het geweld daar kan dat heel lang gaan duren. Prima toch dat deze mensen dan onze taal willen leren? Of moeten ze vooral in hun kamp boven, bek houden en dom blijven? Ze mogen trouwens niet eens werken voordat ze een vergunning hebben. Zelfs niet als ze wel een hele goede bijdrage kunnen doen aan onze maatschappij. Ze zijn niet allemaal laaggeschoold namelijk.

  reageer
 • Chanan

   

  En zo is het maar net. Veel Nederlanders willen wel hun hand ophouden maar niet werk doen wat ze minderwaardig achten.... En dan vanuit hun luie stoel commentaar hebben...

  reageer
 • Chanan

   

  Precies mijn punt. Moe van al dat negatieve geneuzel. Er kan genoeg in Nederland. Maar dan moet je wel willen.

  reageer
 • Marc

   

  Dat is niet wat ik zei. Het punt dat ik wil maken is dat er radicalisering is onder de gehele bevolking. Iedereen gaat op scherp staan. Radicalisering is niet alleen toebedeeld aan vluchtelingen of islamieten. Ja, we moeten radicalisering tegen gaan. Ja de wereld staat in brand. Maar nee, ik ben niet bereid om alles wat er mis gaan in de schoenen van alle islamiten te schuiven. Ook ben ik niet bereid om mensen in nood te weigeren en de deur te wijzen.

  reageer
 • Jan

   

  Dus sluit je ogen maar? De wereld in brand en jij zegt dat we rustig kunnen gaan slapen, want het is een verzinsel?

  reageer
 • Jan

   

  Ja, die zitten daar allemaal in AZC's te wachten op een verblijfsvergunning. Je vergelijking slaat echt nergens op.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat aantal lijkt me statistisch gezien te klein om er algemene uitspraken op te baseren.

  reageer
 • Jaap

   

  Nog erger,dat is de vrijwilligster die les geeft.

  reageer
 • Boertje

   

  Eens! Een dag niet gezeurd, is een dag zonder hollanders. ;)

  reageer
 • Jordi

   

  Net als de 5,5 miljoen van origine Nederlanders die buiten Nederland wonen.

  reageer
 • Marc

   

  Gevaar voor radicalisering is een vaak gebruikt argument. Er zijn in Nederland 3 aanslagen geweest. Op Pim Fortuyn, Theo van Gogh en ons Koningshuis. 2 van de drie daders waren Nederlanders.

  reageer
 • Marc

   

  Ik hoor geen vluchtelingen klagen, ik hoor vooral nederlanders klagen die bang zijn dat ze wat te kort komen. Ik woon in een agrarisch gebied....het meeste werk word door buitenlanders gedaan. De uitleg van de boeren....Nederlanders klagen en zeuren en werken niet door.

  reageer
 • Jan

   

  Goh, zal een groot klasje worden straks, 11000 nieuwe immigranten in een maand erbij... Dat moeten toch ook de knuffelaars nu toch eens gaan inzien, dat dit niet zo door kan gaan. Het aantal groeit en groeit elke maand. Er is nu al een probleem met de opvang, waar gaan we al die mensen laten? Alle sporthallen zitten straks vol, de weerstand tegen nog meer AZC's is nu al zeer groot.

  reageer
 • jo jo

   

  Sorry hoor maar die mensen kosten ons alleen maar bakken met geld. No way dat die ooit weer terug gaan.. Gevaar bestaat dat ze radicaliseren en nog precies weten hoe ze Nederland moeten pakken. Taalles staken, want waar zijn in vredesnaam de vrouwen gebleven op die foto?? Stof tot nadenken mensen!!

  reageer
 • Als Vluchteling

   

  Als vluchteling doe je het bij sommigen nooit goed. Als je hier al jaren woont en geen NL spreekt is het niet goed en als je snel de taal wil leren is het weer niet goed.

  reageer
 • arno

   

  Beste Chanan. Deze 'vluchtelingen' doen dit om straks niet terug te hoeven want dan zijn ze te veel ingeburgerd en ja dan stuurt nederland ze niet terug daarbij komt ook nog eens dat er meer dan een half miljoen werklozen zijn die uitstekend Nederlands praten maar niet aan de bak komt. Deze mensen weten inmiddels precies hoe het werkt in 'NEDERLAND' Klagen en zo snel mogelijk huis inrichting en uitkering. Er zijn zeker mensen die hulp nodig hebben maar ze laten zich zo langzamerhand wel kennen zeg met al hun geklaag en protesteren dat niks goed is. Over het feit dat mensen zich niet willen laten omscholen kan ik kort zijn. Dat kost de overheid geld en ja dat kan beter naar deze zielige mensen want die hebben blijkbaar meer bijgedragen dan de Nederlander die in de bijstand zit en omscholing nodig heeft dit is een regelrecht effect wat uit den haag komt.Men wil namelijk wel maar mag niet!!!!!

  reageer
 • hoezo

   

  Hoezo integreren als de oorlog over is /gebied veilig gaan ze hopelijk toch terug?

  reageer
 • Jacob

   

  Wat is dit toch weer geweldig positief nieuws waar wij als Nederlander ook weer helemaal gelukkig van worden. Stel je voor dat deze asielzoekers ons land niet hadden verkozen als veilige haven? Wat waren wij dan slecht af geweest. De heren kunnen gewoon boodschappen doen, terwijl een groep van onze eigen mensen tot de voedselbank zijn veroordeeld. Ik vind de hele situatie nog immer walgelijk. Natuurlijk geen verblijfsvergunning geven. Hoe eerder men kan terugkeren naar het land van herkomst hoe beter. Ga je eigen land maar eens opbouwen voor een goede toekomst.

  reageer
 • Tsja

   

  Waarom de Polen geen taalles geven die werken tenminste nog.

  reageer
 • Chanan

   

  Wat goed dat deze vluchtelingen zich inzetten om zo snel mogelijk onze taal te leren om zo beter te integreren in onze maatschappij. Super. Kunnen genoeg mensen nog wat van leren die thuis zitten te klagen maar zich niet laten omscholen.

  reageer
 • joost

   

  Die foto ook.. een mooie jonge dame in werkelijkheid 95% mannen

  reageer
 • Greb

   

  Ik zie alleen maar mannen, vrouwen hoeven de taal niet te leren?

  reageer
 • Jan

   

  Kortom, nooit meer van plan om terug te gaan. Ik blijf mij verbazen over het feit dat mensen een verblijfsvergunning verwarren met immigratie. Je krijgt hier veiligheid geboden tot.. Waarom hoor ik dat nooit in de politieke debatten? Wat is er mis met tijdelijke opvang, en terugkeren als je thuisland weer als veilig wordt beschouwd? En werk? Welk werk? Volgens mij hebben we nog 600000 goed Nederlands sprekende werkelozen die al niet eens werk kunnen vinden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert