Moskeeën: laffe daden mogen niet tot verdeeldheid leiden

LELYSTAD
De besturen van de drie moskeeën in Lelystad veroordelen de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdagavond. Het gaat om de moskeeën van Turken, Marokkanen en Surinamers.

Zij vinden dat de samenleving niet mag toestaan dat "deze laffe daden ervoor zorgen dat er verdeeldheid ontstaat. Hand in hand, zij aan zij. Daar dienen we voor te staan in deze moeilijke tijd, om hier als samenleving sterker uit te komen."

Daarnaast wensen de moskeeën de slachtoffers, de inwoners van Parijs en het Franse volk veel sterkte en kracht toe. Ze sturen gezamenlijk een condoléance aan de ambassadeur van Frankrijk in Den Haag.

reacties (23)

 • lelystad

   

  Dus omdat er een paar zijn die aanslagen plegen of zichzelf opblazen, zijn gelijk alle andere moslims ook slecht en terrorristen?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Je bedoelt eigenlijk dat de misdaden van enkele moslims de schuld zijn van alle andere 1,7 miljard moslims?

  reageer
 • Barbara

   

  Het "levende" gegeven, het beleven van het "NU" is een direct gevolg van een beleefd verleden. Niet begrepen, niets aan veranderd, niet tot je door hebben laten dringen wat verandering kon bewerkstelligen dan beginnen we gewoon weer van voor af aan. Trouwens ook de toekomst is weer een gevolg van het doen in het NU. Cirkelgangen noem je dat..Geen begin of einde aan, tenzij je uit die cirkel stapt en de herhaling van je acties begrijpelijk probeert te krijgen.

  reageer
 • Jan

   

  Wel even bij de tijd blijven, het probleem is nu wel even onvergelijkbaar. Dit soort argumenten hoor en lees ik wel vaker, maar dit is een wereldwijd giga probleem. Niemand is meer veilig. Dus even ophouden met die geschiedenislesjes. Nu is nu!

  reageer
 • Sibert

   

  Prima!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • KL

   

  Het probleem met geloven is van alle tijden. Denk aan wat Christenen hebben aangericht. Katholieke tegen Protestanten in Noord-Ierland. De Hugenoten in Frankrijk werden vervolgt door Katholieken en vluchten naar oa Nederland. Deze mensen werden toen ook opgevangen. Dus kijk niet alleen naar de Islam

  reageer
 • Jan

   

  En dat is nu de grootste denkfout. Alle moslims hebben hier mee van doen. Die aanslagen gebeuren door jongeren uit hun directe omgeving, uit naam van hun geloof. Wat je vergelijking met een pedofiel hiermee van doen heeft is niet ok. Alsof dat dan gebeurt uit naam van het Christelijke geloof. Maar al dat geweld uit naam van de Islam is wel degelijk gekoppeld aan alle moslims ter wereld. Of ze nu die aanslagen wel of niet afkeuren, het valt niet te ontkennen dat dit allemaal uit naam van hun eigen geloof gebeurt.

  reageer
 • Eric

   

  Als er 1 pedofiele christen is houdt dit niet in dat alle christenen pedofielen zijn. Ik vind het een goed iets dat men hier afkeurend op reageert en ik denk alleen niet dat dit zou hoeven want het is toch duidelijk dat 99,99 procent van de moslims in Nederland hier niks mee van doen heeft!

  reageer
 • klaas

   

  Als je het niet redt met familie, vrienden en school wend je je tot de overheid, en moet je inderdaad maar hopen dat er niet slappe PvdA theedrinkers zitten, maar mensen met daadkracht. Desnoods dienen deze moslims gedwongen worden opgenomen of andere onaangename dwangmaatregelen .

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Zoals altijd weer een laffe houding van deze geloofsgemeenschap. Neem toch eens een keer je verantwoordelijkheid. Zorg ervoor dat dit soort excessen niet kan ontstaan. Vraag jezelf eens af: waarom zijn wij het enige geloof dat onschuldige mensen moedwillig en doelloos afslacht? Wat is er fout aan ons handelen, wat is er fout aan ons denken? Waarom willen wij altijd gelijk hebben? Waarom kunnen wij onze fouten niet toegeven? Waarom lopen wij honderd jaar in beschaving achter? Waar ligt dat aan?

  reageer
 • Johan

   

  Zeg het maar tegen de mensen naast je in de moskee Want ze zijn onder jullie alleen herken je ze niet Net zoals de ouders van de daders niet wisten dat hun zoons dat zouden doen

  reageer
 • Hans Brouwer, Zeewolde

   

  Beste Jan, Ik reageerde op de moedige en duidelijke veroordeling van de aanslagen in Parijs door de drie moskeeën en hun uitspraak dat de samenleving niet mag toestaan dat deze laffe daden ervoor zorgen dat er verdeeldheid ontstaat. De moskeeën richten zich daarmee tot iedereen in de samenleving. En met iedereen begrijp ik dat ze ook inderdaad “iedereen” bedoelen, dus ook de groepen bij wie u uw twijfels heeft. Het bericht van de moskeeën is doordrenkt van universele waarden en deze zijn gelukkig niet exclusief westers. Naastenliefde en respect zijn van alle windstreken. Wanneer we deze waarden omarmen dan gaan we vanzelf af van rigide standpunten. En dan lossen we hopelijk de problemen in de wereld op. Ik besef, Jan, dat we dan nog wel een hele weg te gaan hebben, maar met een positieve instelling zullen we er zeker komen. Laten we de moed dus niet verliezen.

  reageer
 • Jan

   

  Misschien lees jij over de argumenten heen die vergezeld gaan van de kritiek. Want wat vind jij er dan van dat er radicale imams uitgenodigd worden, en dat men binnen de moslimgemeenschap daar geen negatieve geluiden over zijn. Dus wederom, mooie woorden, maar waar zijn de echte daden? Het omarmen van onze westerse waarden en loslaten van de rigide standpunten? Want daar zit het echte probleem.

  reageer
 • ron

   

  maar je kan ze wel bekend maken bij de juiste organisatie. dat doen ouders namelijk met andere problemen ook.

  reageer
 • Hans Brouwer, Zeewolde

   

  Ik vind het moedig dat de moskeeën het geweld in Parijs duidelijk en zo openlijk verwerpen. Moedig in deze tijd waarin veel mensen zich laten leiden door vooroordelen. Heel terecht spreken zij over laffe daden en zij willen niet dat er verdeeldheid ontstaat. Hand in hand en zij aan zij kom je er als samenleving sterker uit. Dat is hun wens en geen andere. Deze oprechte wens afdoen als “mooie geklets” en “mooie woorden” is in mijn ogen juist het begin van onbegrip en van wantrouwen. De slachtoffers in Parijs komen uit allerlei gemeenschappen in Frankrijk en daarbuiten. Lees de namen van al die jonge mensen die zijn afgeslacht er maar eens op na. Elke gemeenschap is diep getroffen. Laten we open staan voor elkaar en met elkaar spreken. Met dialoog en communicatie krijg je begrip voor elkaar en een daarmee betere samenleving.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Als we zo blijven reageren als velen hier doen komen we nooit verder. Ik vind deze openheid juist een goede stap. Laten we in gesprek gaan.

  reageer
 • Flevolander

   

  Het zou mooi zijn als die ouders hun kinderen zouden opvoeden met respect voor de westerse samenleving en alle mensen. De conservatieve opvoeding zorgt voor ontsporing.

  reageer
 • Truus

   

  En wat had je in gedachten wat ze zouden kunnen doen? Zelf wel eens een kind of ander familielid gehad die ontspoorde? Daar kan je namelijk met honderd paarden aan gaan trekken, maar die strijd verlies je.

  reageer
 • Pietje

   

  Ja ja, maar ondertussen groeit een flinke groep moslimjongeren nog steeds op met de satellietzenders uit het Midden-Oosten, waarin haat tegen Israël en het 'Westen' vrijwel standaard is. Met een kritische blik naar de koran kijken, zoals men in de christelijke wereld naar de bijbel kan kijken, lijkt nog altijd verboden binnen de islam, zodat ideeën die eeuwen terug misschien van waarde waren, maar nu volstrekt inproductief, nu nog steeds gezag in kunnen boezemen. Met alleen 'islam is liefde' roepen kom je er niet, want het tegendeel zien we elke dag weer in het nieuws. Misschien moet daar maar eerst iets aan gedaan worden, zodat er een variant van de islam kan ontstaan die binnen de Europese samenleving een gezonde plaats kan innemen.

  reageer
 • Jan

   

  Mooie woorden, maar de daden gaat het om. En het stukje over zo'n weekend met diverse radicale sprekers hiervoor vertelt helaas iets anders. Kweekvijvertjes voor nog meer ellende!

  reageer
 • KL

   

  Alle godsdiensten en ongelovigen zij aan zij tegen dit geweld en je niet laten ophitsen door sommige partijen en radicale groeperingen.

  reageer
 • Ja ja

   

  Nu wringen zij zich in allerlei bochten om het te laten lijken dat zij het niet eens zijn met wat er gebeurt is. Mensen laat jullie niets wijs maken.

  reageer
 • klaas

   

  Mooi geklets, maar ondertussen doen de "gematigde moslims" vrijwel niets als hun broer, vriend of zoon radicaliseert ! De gematigde moslims zijn de hoofdverantwoordelijken in de bestrijding van de moslimextremisten, niet die ongelovige Nederlanders !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert