Balgstuw bij Ramspol in werking vanwege storm

FLEVOLAND
De balgstuw bij Ramspol is woensdagochtend vroeg opgeblazen vanwege de herfststorm. Dat meldt Rijkswaterstaat. De stormvloedkering was rond het hoogtepunt van de storm volledig opgeblazen omdat de waterstuwing door de wind toen op zijn hoogst was.

Het scheepvaartverkeer door het Ramsdiep, tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer, is hierdoor tijdelijk gestremd. Rijkswaterstaat verwacht dat de stuw woensdagmiddag weer is leeggelopen.

De balgstuw bestaat uit drie balgen met een totale lengte van 80 meter. In opgeblazen toestand zijn ze 10 meter hoog. Dit jaar kwam het al twee keer eerder voor dat de stuw in werking werd gesteld.

De stuw wordt opgeblazen bij een langdurige en krachtige westenwind. Hij moet het achterliggende gebied beschermen tegen overstromingen. reacties (2)

 • De ingenieur

   

  Ga buiten kijken als het waait om 05:00 in plaats van slim proberen te zijn vanachter de geraniums van het bejaardenhuis.

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Toch een knap staaltje van Nederlandse inventiviteit! Best wel trots hier op.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, hier krijg ik ook een soort vaderlands gevoel bij, een gevoel dat ik verder nergens meer bij krijg overigens. Ik trakteer op azijn vandaag.

 • Dirk Zaan

   

  Mooi dat we het hebben liggen en zo op de knop kunnen drukken. Scheelt weer natte sokken in het achterland. Nu snel elders voor Kampen de IJsseloverloop herstellen zodat bij hoog IJsselwater en harde wind Kampen niet langer blank komt te staan

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert