Brandweer rukt ook uit voor hartstilstanden

LELYSTAD
De brandweer in Lelystad rukt vanaf 1 december ook uit voor meldingen van een mogelijke hartstilstand. Dit in navolging van de brandweer in Almere, die sinds een proef in 2012 al uitrukt voor reanimaties. Beide kazernes hebben een 24-uurs bezetting.

Zodra er bij de meldkamer een vermoedelijke hartstilstand wordt gemeld, gaan zowel brandweer als ambulance rijden. Zes brandweermannen rijden dan op een tankautospuit met defibrillator naar het slachtoffer. Het zestal wisselt elkaar af tijdens de reanimatie.

Andere brandweerkorpsen in Flevoland rijden nog niet voor reanimaties omdat de vrijwilligers niet op tijd bij de kazerne kunnen zijn. De eerste zes minuten na een hartfalen zijn van groot belang. Het is nog niet duidelijk welke keuze er wordt gemaakt als er tijdens de reanimatie een brandmelding komt.reacties (20)

 • Snorretje

   

  Ik volg Omroep Flevo al jaren maar echte onderzoeksjournalistiek zei ik weinig. Laatst met Witch World dat ze ineens een aantal zelfbenoemde deskundigen weten op te duiken maar verder...

  reageer
 • Guderian

   

  Mooi gesproken.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is toch godgeklaagd dat men zelfs hierover de kans ziet negatief te reageren, terwijl de kansen op overleven voor slachtoffers lineair toenemen met het aantal hulpverleners dat zich ter plaatse spoedt.

  reageer
 • Almere

   

  Het bericht klopt van geen kanten, ofwel is journalistiek minimaal onderzocht. Ten eerste rijdt in Almere (valt ook onder brandweer Flevoland) de brandweer al ruim een jaar naar reanimaties. Dat heeft zijn nut inmiddels wel bewezen. Inmiddels is daar burgerhulpverlening met HartslagNu aan toegevoegd, zodat er nog eerder begonnen kan worden met reanimeren. Binnenkort wordt HartslagNu ook naar andere delen van Flevoland uitgebreid. Verder is het zo dat als de melding aan een voertuig wordt toegewezen, er voor een volgende melding in de meldkamer automatisch een ander voertuig wordt opgeroepen. Die keuze hoeft niemand te maken, dat staat in inzetvoorstellen in de automatisering al voorgedefinieerd. Ik had van Omroep Flevoland iets meer kwaliteit verwacht.

  reageer
 • Henkjan

   

  Het klopt dat de politie 9 van 10 keer ook aanwezig is bij een reanimatie. De meldkamer die de meldingen uitgeeft zal ongetwijfeld kijken welke hulpdiensten er vlakbij zijn en welke hulpdiensten achterwege kunnen blijven. Het is dan ook een pilot die hier wordt gedraaid. Toekomst zal het leren of het werkt of niet. Heel eerlijk, enkel de gedachten dat er zoveel mensen zijn om je te helpen is al fijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans

   

  dat de brandweer niet weet wat ze doen als er tijdens een reanimatie een brandmelding komt is ook verzonnen. de tweede auto gaat dan rijden naar de brandmelding.

  reageer
 • Alarmbel

   

  Veel dank voor al jullie uitleg! Op die manier uitgelegd gaat zo'n bericht leven!

  reageer
 • Gelukkig doet de politie nooit wat bij een reanimatie!!! Wordt nog gezellig bij een reanimatie. 2 ambulances, 2 politie voertuigen en dan ook nog 6 man brandweer.

  reageer
 • Frenky

   

  Te belachelijk voor woorden dat een brandweer moet uitrukken, wie heeft dit nu weer bedacht? Heeft ook geen leven. Neem een first responder.

  reageer
 • Alies

   

  Op veel plaatsen worden ook burgerhulpverleners opgeroepen. In Lelystad nog niet. Dat kan ook minuten tijdwinst opleveren.

  reageer
 • Plsie

   

  Jeetje. 6 man op 1 wagen?

  reageer
 • Henkjan

   

  Het reanimeren van een persoon vraagt fysiek best wel wat van je. Het zogeheten door rouleren tussen verschillende aanwezige hulpdiensten is dan ook zeer prettig bij een reanimatie. En je komt al snel handjes te kort. Infuus, draagbaar pakken, tillen etc etc.

  reageer
 • MKM

   

  Twee ploegen naar noodgeval, meer kans dat 1 van de ploegen snel aanwezig is. Langdurig reanimeren die liever met meer dan twee personen, is een zware klus...

  reageer
 • Hannes

   

  Nee want op de gekste plekken kan het gebeuren, waar de brandweer, zeker van dienst kan zijn. En er is altijd een de eerste.

  reageer
 • Peter

   

  Dat wil ik je wel uitleggen. De ambulance heeft een maximale opkomsttijd van 15 min. De brandweer 8 minuten. In het ergste geval is de brandweer 7 min eerder. En dat zijn heel wat secondes. In de praktijk zal het neerkomen als de ambu eerder is en geen hulp nodig heeft de brandweer weer retour kan

  reageer
 • Snorretje

   

  Voorbarige conclusie. Met twee ambulanceteams die volop bezig zijn met medische handelingen zoals intuberen en het toedienen van medicijnen heb je wel een paar handjes nodig die masseren. Dat houdt je maar een paar minuten effectief vol en moet je afwisselen. Jammer dat Omroep Flevoland vergeet te vermelden dat ook de politie al jaren meerijdt naar reanimaties om juist binnen de zes minuten BLS op te starten.

  reageer
 • Piet

   

  En daarna met spoed de patiënt naar Harderwijk of Almere vervoeren mag ik hopen.

  reageer
 • ik

   

  Top!!!!

  reageer
 • Barbara

   

  Graag wat meer informatie.

  reageer
 • Alarmbel

   

  Zowel brandweer als ambulance, is dat niet een beetje te veel van het goeie ? Zijn die zes brandweermannen speciaal voor een groepssessie aanwezig?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert