"Extra geld voor rechtbanken niet voldoende"

LELYSTAD
Het extra geld van het kabinet voor veiligheid en justitie is niet voldoende om de rechtbank in Lelystad zijn huidige functie te laten behouden. Dat zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak.

Door geldgebrek worden zeven rechtbanken in Nederland uitgekleed. Het gaat om de rechtbanken in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen. Onder meer rechtszaken met meerdere rechters worden verplaatst naar een andere rechtbank. Daartegen is veel verzet. Vanuit Lelystad is door de gemeente, personeel van de rechtbank en advocatuur een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft besloten fors te investeren in het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het gaat jaarlijks om 250 miljoen euro. Dat is nodig om de begroting van het ministerie op orde te krijgen.

De Rechtspraak krijgt er volgend jaar 20 miljoen euro bij. Vanaf 2017 is dat 25 miljoen euro per jaar. De Raad voor de Rechtspraak is blij met het extra geld en zal op punten zeker verlichting geven, maar het is onvoldoende voor de getroffen rechtbanken, zegt Frits Bakker. De kwestie komt volgende week aan de orde in de Tweede Kamer.

reacties (5)

 • Geert

   

  Een rechter zou alleen duur betaalt moeten worden als deze ook ZWAARDERE en LANGERE straffen zou opleggen.

  reageer
 • koos

   

  wat voor veiligheid heeft een rechtbank te bieden? Dure rechters die er soms een potje van maken bv wat mij ooit overkwam in Lelystad eerst gelijk gaven ze me de rechter en toen het potje van Instrum Justitia open werd getrokken kon ik naar alles fluiten dus wat mij aangaat geef alles aan politie en nier rechtbank

  reageer
 • KC

   

  Juist. En wie is weer de dupe hiervan? Juist, de burger.

  reageer
 • Dollar

   

  Geld geld geld tegenwoordig draait alles om geld.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Men kan het kostbare paleiselijk onderkomen toch bij onproductieve uren/dagen onderverhuren aan maatschappelijke organisaties? Zo creëer je een win win situatie. Dit is heel gebruikelijk en al jaren gaande in onze schaduw economie.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert