'Revolutionaire' slafabriek naar Poort van Dronten

DRONTEN
Groenteverwerker Fresh-Care gaat in februari in Dronten een moderne fabriek bouwen waar op grote schaal sla wordt geteeld. Het bedrijf gaat gebruik maken van led-lampen in plaats van daglicht. Ook groeit de sla er straks niet op de volle grond, maar op zogenoemde hydrocultuur.

De slafabriek wordt onderdeel van de nieuwe vestiging van Fresh-Care, waar ook groenten worden gesneden en maaltijdsalades worden gemaakt. In Japan wordt al enige tijd groente geteeld zonder daglicht, in Nederland zou dit momenteel nog nergens gebeuren.

Door de sla zelf te telen, bespaart Fresh Care op vervoerskosten en wordt het bedrijf minder afhankelijk van import. Omdat de sla binnen groeit, kunnen er zich ook minder gemakkelijk insecten in nestelen.

reacties (15)

 • Mc

   

  Volgens mij heeft niemand hier nog gehoord van PlantLab: Dan wordt er eens tijd! http://www.plantlab.nl/video/plantlab-company-video-hwi15/

  reageer
 • veeboer

   

  Lariekoek. Over 10/15 jaar zal de biologische markt instorten door een overvloed aan plantenziektes. Wat vroeger op de volkstuintjes gebeurde gaat nu in het groot en je ziet de ziektes uitbreiden! Denk daar over een tijdje nog maar eens over........biologisch..........:(

  reageer
 • joost

   

  Mijn kas ziet zonlicht. Mijn kasplant groeit in goede aarde.

  reageer
 • Barbara

   

  Alle planten ook de eetbare die op ongeschikte grond groeien dragen niet bij aan een goede gezondheid, dus waar de grond het meest geschikt is gedijen de planten, maar geteeld op geforceerde manier zoals deze ondernemer van plan is zijn brood mee te verdienen zullen zijn slabladeren er perfect uitzien maar niet de broodnodige eigenschappen bevatten waarvoor ze gegeten worden. Gelukkig krijgen steeds meer mensen door dat de slaplant uit de super niet te vergelijken is met de slakrop die op biologische wijze is geteeld. Proef maar eens en je gaat gelijk om en wil nooit meer anders. Te duur is geen argument meer, want je krijgt die terugbetaald in een beter functionerend gestel.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Het probleem is het gemis van de nutriënten welke van nature in de groenten voorkomen en nu nog maar zeer matig of in het geheel niet bij deze manier van groente telen. Het gemis aan voldoende nutriënten zorgt op den duur voor ernstige ziekten, zowel neurologische als soorten kankers.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Durk

   

  De paprika, komkommer e.d. Komen ook uit een overdekte teelt met een groot deel van de dag kunstlicht , wat is nu het probleem dan ?

  reageer
 • veeboer

   

  Dit is hetzelfde als je eigen voedselverbouwen in een kas achter huis. En dat mag wel??? Leg het verschil eens uit!

  reageer
 • Dnz.

   

  Volledig ongefundeerde kritiek opnaait bedrijf. Dat de zeer goede ondergrond van Flevoland en daglicht niet worden gebruikt klinkt mu als jammer in de oren. Er staat nergens dat de teler verboden middelen gaat gebruiken.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Gaat wel lukken hoor in Nederland kan en mag alles, en is er zelfs een markt voor, consumenten worden niet voorgelicht door de voedsel en waren autoriteit, ziekten als kanker danken we mede aan het gebrek aan nutriënten in ons voedsel. Onze totale uitvoer van groenten zal toekomstig wegvallen gebeurd nu al zij het politiek daarna zal de buitenlandse consument zijn eisen gaan stellen.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Aah groenblad kweken zonder de nutriënten welke de mens zo broodnodig heeft. De schrijver verhaalt dat dit voor Nederland nieuw zou zijn helaas hebben we hooguit nog 5% sla van de koude grond, al jaren.

  reageer
 • lars

   

  Een man die steroiden gebruikt en epo voor ze witte bloedlichaampjes aan te vullen en regelmatig een zonnebankje pakt ziet er ook goed uit.. alleen is niet duurzaam. Ik snap niet dat de mensen dit pikken. Die ondernemer denkt maar aan een ding en dat is zijn eigen portemonnee. Wat jij in je mik stopt maakt hem niet uit.

  reageer
 • August

   

  Goedemorgen Jos, zou je mij de Japanse link kunnen geven waar in staat dat het in Japan mislukt is?

  reageer
 • joost

   

  De mensheid slaat door. Dit is een goed voorbeeld. Men denkt met kunstmatige zon en kunstmatige voedingsbodem sla te kunnen telen. Wat je nu krijgt is een uitermate goeduitziend maar slecht product met alle gezondheids risico's van dien. Alleen al hetgebruik van kunstmest. Zoek maar eens op. Ik snap niet dat de consument dit pikt van een sluwe ondernemer als dit.

  reageer
 • Berrie

   

  Ze zullen wel vloeibare meststoffen toevoegen aan het water waarin deze planten groeien of krijgen. Dat gaat meestal zo. Zo kun je heel gedoseerd bemesten

  reageer
 • jetje

   

  Leuk hoor. Goed voor de economie en zo maar waar haalt de sla zijn voedingstoffen uit als het niet in goede grond groeit? Ik vraag me dus af of groente op deze manier gekweekt wel goed/gezond is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert