Doorstroming van mbo naar hbo moet beter

ALMERE
Meer studenten van het middelbaar beroepsonderwijs moeten doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs in Almere. Dat vinden de gemeente en onderwijsinstellingen in de stad. De doorstroming vanuit het mbo naar het hbo is opgenomen in de Lokale Educatieve Agenda (LEA) van de gemeente. Eén van de speerpunten is dat in 2019 tweederde van de mbo-studenten naar het hoger onderwijs gaat. Nu is dat nog ongeveer de helft.

Studeren in Almere is geen gemeengoed. Volgens directeur van het ROC van Flevoland, Marc Vlasblom, zit het niet in de cultuur van de stad. Werken heeft meer status. Dat moet veranderen, vindt hij.

Meer status niveau-4
Bij ROC van Flevoland in Almere zitten alle mbo-niveaus nu door elkaar in twee scholen, terwijl alleen niveau-4 studenten door kunnen stromen naar het hoger onderwijs. Om niveau-4 opleidingen meer status te geven, worden deze ondergebracht op twee aparte locaties.

Tweejarige opleidingen
Om de stap naar het hbo gemakkelijker te maken, zijn er ook Associate Degrees in het leven geroepen. Dit zijn tweejarige opleidingen die tussen het mbo en het hbo inzitten. Hogeschool Windesheim Flevoland heeft er nu drie. Dat moeten er meer worden.

LEA nog niet vastgesteld
De nieuwe LEA moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld. Voor het plan is 1,3 miljoen euro uit de aanjaaggelden voor het onderwijs beschikbaar. Het is nog niet duidelijk hoeveel daarvan naar het versoepelen van de doorstroming gaat.
reacties (2)

 • frits

   

  gewoon terug met het onderwijs naar de jaren 70 / 80 toen werdt er nog een vak geleerd nu leren ze weinig tot niks meer op die roc,s de lesstoffen sluiten totaal niet meer aan met de vraag bij bedrijven gewoon weer het ouderwetse vak onderwijs weer invoeren

  reageer
 • Tja

   

  Bijzonder plan: dat gaat geld kosten! Als zóveel mbo-ers naar het Hbo gaan, valt er ook een groot gedeelte af! De manier van leren is zo anders.... Kijk maar eens naar alle onderzoeken over de overstap van mbo naar hbo!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert