Bataviastad en wijkwinkelcentra mogen niet meer uitbreiden

LELYSTAD
Bataviastad en wijkwinkelcentra in Lelystad mogen als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt niet verder groeien. Dit omdat het Stadshart er te grote concurrentie van ondervindt. Het is één van de maatregelen die de gemeente wil nemen naar aanleiding van een rapport over het Stadshart.

Lelystad kent verschillende wijkwinkelcentra, met naast een supermarkt onder andere een drogist, bakker, slijterij of slager. Verdere groei van die centra gaat ten koste van het Stadshart, zegt wethouder Janneke Sparreboom. Ze benadrukt dat het niet de bedoeling is dat de wijkwinkelcentra verdwijnen. Huidige winkels kunnen blijven.

Ook al geplande uitbreidingen, zoals die van Bataviastad, kunnen gewoon doorgaan. Maar tegen nieuwe uitbreidingsverzoeken zal in principe néé gezegd worden.

Een andere maatregel om het Stadhart te versterken is een proef met 30 minuten gratis parkeren.

[https://localfocus2.appspot.com/5655a15d3f1a0]

reacties (26)

 • frits

   

  En de voormalige projectmanager van de gemeente die verantwoordelijk was voor de realisatie van het overaanbod aan winkelareaal in het stadshart en dus de hoge leegstand, is nu wethouder. Idem voor de bouw van een overbodige en peperdure parkeergarage waardoor nu hoge parkeertarieven gevraagd moeten worden. Ook die mag zijn hand in eigen boezem steken. Maar de Inwonerspartij beloont hem liever met het pluche.

  reageer
 • raadsvolger

   

  Wethouder steek eerst de hand in eigen boezem ! De gemeente gedoogd of heeft gedoogd tegen alle regeltjes van bestemmingsplannen in middenstandsactiviteiten op Noordersluis, Tjalk en Groene Velden en moet daar nu de wrange vruchten van plukken.

  reageer
 • frits

   

  De VVD: uw partij voor liberalisme en vrije marktwerking. Maar nu kiezen we oppertunistisch voor de planeconomie.

  reageer
 • frits

   

  De VVD: uw partij voor liberalisme en vrije marktwerking. Maar nu kiezen we oppertunistisch voor de planeconomie.

  reageer
 • frits

   

  Uitbreiding wijkwinkelcentra tegenhouden? Wat een onzin. De wijkcentra verkopen vooral levensmiddelen. Daar is een stadshart niet voor bedoeld. Een stadshart is juist voor de niet-dagelijkse goederen. Een stadshart dat het moet hebben van supermarkten, bakkers en groenteboeren is geen stadshart, maar een veredeld wijkwiinkelcentrum. Logisch dat daar geen consument op af komt. Kijk in andere steden, waar stadscentra vooral bestaan uit de verkoop van niet-dagelijkse goederen: kadozaken, boekhandels, delicatessenwinkels, kledingwinkels, speelgoedwinkels, winkels in huishoudelijke artikelen enzovoorts. Het stadshart heeft wel last van Batavia Stad, maar om nu de toeristentrekker van Lelystad te hinderen... dom dom dom. Zo wordt het nooit wat met Lelystad. probeer dan eerder de winkels van Palazzo naar het stadshart te krijgen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Flevoburger

   

  Zo van "het stadshart een economische bende? Dan de rest ook maar? Het zal echt nooit wat worden met Lelystad.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Leuk, die bevelende wijs. De illusie dat je het voor het zeggen hebt.

  reageer
 • Adriana

   

  Eerste uur gratis parkeren prima idee! Maar om nou t centrum naar bataviastad te verplaataen is echt niet slim.nogal ver weg om vanaf bv waterwijk naar centrum te fietsen. Bataviastad trekt inderdaad veel chinesen en ander publiek omdat t nu eenmaal een toeristich trekpleister is. Ik kom daar persoonlijk misschien 1x per jaar

  reageer
 • J.

   

  Stadscentra (behalve van de echt mooie oude steden) zijn verleden tijd. De enige vraag is, accepteren er dit en zorgen we voor een alternatief of proberen we het onvermijdelijke tegen te houden waardoor we straks niets meer hebben.

  reageer
 • Dom dom dom het enige wat Lelystad nog een beetje aantrekkelijk maakt om er te komen gaan inbinden. Wat een lef om het stadshart überhaupt te vergelijken met Bataviastad. Het trekt bussen vol chinezen en levert banen op. Als jullie de concurrentie willen aangaan steek dan geld en energie in het stadshart in plaats van je macht te misbruiken om een bedrijf die het WEL goed begrepen heeft wat het winkelend publiek wil te belemmeren. Mijn idee is: maak van de Gordiaan een functioneel centrum al la Tjalk en maak op dat lege veld aan de haven een mooi centrum waar mensen kunnen shoppen

  reageer
 • jaap

   

  Eerste uur gratis pakeren in stadshart. Centrum naast bataviastad zetten. Komen er toeristen naar Lelystad mag de bataviastad niet uitbreiden...dom!!

  reageer
 • Arno

   

  Wat een kolder! Help de goede initiatieven om zeep om het slechte te beschermen. Concurrentie is goed! Trek een lightrail verbinding van het centrum naar Batavia stad, dwing ze samen te werken! Maak een zelfde light rail verbinding naar de luchthaven en je doet iets fantastisch. Oh het geld? Privaat en overheid samen..

  reageer
 • raadsvolger

   

  En zo worden de met de kuststrook door deze wethoudster, die ruimtelijke ordening, grondzaken en economische zaken niet in haar portefeuille heeft om zeep geholpen. Schoenmaker blijf bij je leest is hier ook van toepassing. Wethoudster richt U zich maar op het Stadshart want daar hebt U de handen al vol aan.

  reageer
 • ron

   

  als Almeerder: met of zonder beleid; ik ga alleen naar Batavia en heb geen enkele behoefte een ander centrum in Lelystad te bezoeken.

  reageer
 • Frans

   

  Laat Lelystad eens naar Zoetermeer kijken. De eerste 2 uur gratis. Daar werkt het, onafhankelijk van de wijkwinkelcentra of koopmagneten in den Haag etc.

  reageer
 • Snuffelaar

   

  Waanzin om Bataviastad te koppelen aan Stadshart. Hebben verschillend doel en verschillend publiek. Extra functie Bataviastad is Lelystad op de kaart te zetten voor toerisme, ook al gaat het om bussen huisvrouwen uit het Noorden. Houd uitbreiding buurtwinkelcentra tegen totdat het Stadshart vol en gezellig is. Deel succes van die buurtcentra is vrij parkeren maar ook het goede aanbod. Half uurtje vrij parkeren in centrum is proberen waard, maar zal zeker niet de oplossing zijn. Want waar het ongezellig en leeg is wil ik nog niet voor niets zijn.

  reageer
 • Boode

   

  Nee, je kunt beter verder weg met de auto, "gestimuleerd" met een half uurtje gratis parkeren. Vooral geschikt voor de kleine boodschap. Milieu doet er in Lelystad blijkbaar minder toe.

  reageer
 • Mark

   

  zorg nou maar dat het mooiste deel van Lelystad flink kan uitbreiden! Batavia stad en haven hebben de meeste aantrekkings kracht op zowel toeristen als Lelystedelingen. Het Stadshart is een verloren strijd. Zorg er voor dat dat nu juist kleiner en gezelliger wordt, schaf die achtelijke parkeergelden af, en kom je daardoor geld tekort op je begroting? Moet je waarschijk wat bezuinigen op je overhead!

  reageer
 • Peter

   

  Het heeft niets met parkeertarieven te maken. Er is totaal geen gezelligheid in het centrum. Geen muziek op de terrassen, geen constante activiteiten van welke aard dan ook. Stem de huurprijzen van de winkelpanden gedurende de eerste 3 jaar, ( moeilijkste periode van een startende ondernemer) af op de behaalde omzet. De diversiteit van ondernemers stijgt dan ook direct, het risico is dan immers laag. Voor degene die hier over beslissen; ga eens in het centrum van Groningen kijken, daar rij je voor je plezier naar toe, werkelijk top!

  reageer
 • Jacob

   

  Naar mijn beleving is het niet aan B&W maar aan de Gemeenteraad om een dergelijk besluit te nemen. Bovendien is het mij onduidelijk wie/wat met "gemeente" bedoeld wordt in de zin "Het is één van de maatregelen die de gemeente wil nemen.....". Misschien is het een idee om voor het voortbestaan van het Stadshart zowel het basisconcept van Bataviastad als het vakmanschap van degenen die zich daar mee bezighouden over te nemen.

  reageer
 • Willem D

   

  Bataviastad zou een koopjes dorp worden? maar is een duur winkelcentrum geworden .Zonder een supermarkt maar dat zal wel niet lang meer duren 292258

  reageer
 • Deetje

   

  Het stadshart is gewoon puur ongezellig. Dan kan je de rest wel niet willen uitbreiden het blijft een super ongezellig onprettig aanvoelend centrum

  reageer
 • Dick

   

  Zie hier de eerste verbetering. Heb ik al jaren geroepen dat het betaald parkeren beperkt moet worden. De 30 minuten is het begin, maar de proef zal naar 45 moeten. Optimaal is een uur, dan geef je de mensen met de behoefte van een enkele boodschap de gelegenheid om dit op een rustige manier hun aankopen te doen. Denk met deze maatregelen dan ook aan het invoeren van afgesloten pakeerplaatsen door middel van een slagboom. Alaa de parkeergarage maar dan in de buitenlucht. Hier kan dan de mensen die van idee veranderen, om toch langer in het stadshart te blijven, gewoon hun auto laten staan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De aanhangers van de Maakbare Samenleving betuttelen de consument, B & W wil dat de mensen winkelen waar B & W dat het liefste heeft. Gelukkig stemmen de mensen met hun voeten.

  reageer
 • HM

   

  Wat een idiote gedachte. Zo maak je het weinige dat Lelystad nog te bieden heeft echt kapot. Bataviastad is voor bezoekers van buiten de stad. Doe er alles aan om die te trekken. Juist uitbreiden!!! Dit levert banen op die Lelystad hard nodig heeft. Bezoekers van Bataviastad gaan echt niet naar het stadshart. Het stadshart is voor Lelystedelingen. Die moet je op een andere manier lokken. Door Bataviastad te beknotten geef je Lelystad echt de doodsteek!

  reageer
 • Barbara

   

  Stadshart? Een verloren zaak, tenminste als je had gedacht daar het paradijs aan te zullen treffen. Buurtcentra daarentegen lopen als een tiet....Bataviastad heeft haar eigen bestaansrecht al lang bewezen, zal ook bij nieuwe uitbreidingen niet wakker liggen wat deze gemeentelijke wethouder er ook van vindt. Kortom alweer geen nieuws onder de zon.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert