ROCOVF: Niet bezuinigen op busvervoer

ALMERE
Het busvervoer in Almere is zo'n belangrijk onderdeel van de samenleving dat er niet op bezuinigd moet worden. Dat stelt ROCOVF, het adviesorgaan voor het openbaar vervoer in Flevoland.

Voorzitter Douwe Halbesma van ROCOVF is geschrokken van het plan van het college van burgemeester en wethouders om zeker een kwart van de busritten te schrappen. Volgens Halbesma is het ook een groot probleem dat reizigers vanaf 2018 na 23:00 uur niet meer met de bus kunnen reizen. "Almeerders die na een avondbaantje in Amsterdam met de trein aankomen, kunnen dan niet meer thuiskomen. Ook de horeca zal hier onder lijden, omdat je niet meer naar huis kunt wanneer je ergens een drankje gaat drinken," aldus Halbesma.

Hij hoopt dat Almere in gesprek gaat met de provincie Flevoland over een grotere financiële bijdrage om het huidige niveau van busvervoer in stand te houden. Van de 30 miljoen euro die jaarlijks nodig is om de bussen te laten rijden, komt de helft van de provincie. De andere helft wordt betaald door reizigers. De busvisie wordt donderdagavond besproken in de Politieke Markt.

reacties (3)

 • Robert

   

  Almere heeft veel meer inwoners en is ook veel stedelijke dan Dronten of Lelystad. Die vergelijking gaat echt mank. En je hebt in Almere ook veel mensen die afhankelijk zijn van OV.

  reageer
 • frits

   

  Het gaat niet om bezuinigen. Dat is een verkeerde stellingname. Het budget blijft hetzelfde, maar door de gestegen kosten van het openbaar vervoer kan er minder vervoer voor het beschikbare budget gereden worden. Extra miljoenen in het busvervoer in Almere steken is belachelijk. Als er al extra geld is, kan dat beter gestoken worden in de gebieden waar het busvervoer de afgelopen jaren al uitgekleed is, bijvoorbeeld rond Dronten, Emmeloord en Lelystad. In Almere kunnen de bussen best wat minder vaak rijden. Ook 4x per uur is een mooie busbediening. En 's avonds laat pakken mensen maar de fiets, of ze lopen naar een van de zes (!) treinstations, die in de meeste wijken van Almere ook niet ver weg zijn. In Lelystad of Dronten rijdt er 's avonds laat ook geen bus.

  reageer
 • Robert

   

  Niet alleen de horeca maar ook de bioscoop, de theaters, alles. Van een nummer-1 stad met OV wordt Almere dan één van de slechtste OV steden in de Randstad.

  reageer
 • frits

   

  Wat een larie. In steden als Haarlem, Leiden, Dordrecht, Amersfoort en Zaanstad rijdt een deel van de stadslijnen in halfuurdiensten, de rest hooguit kwartierdiensten. Geen bussen 's nachts. Hilversum is helemaal droevig qua busvervoer. Dus zelfs als alle lijnen naar kwartierdiensten gaan en de bussen 's avonds eerder stoppen, is het in Almere nog beter dan in de andere middelgrote steden in de Randstad. Je kunt Almere als op de auto gebouwde stad echt niet met Amsterdam of Utrecht vergelijken. Overigens rijden ook daar niet alle buslijnen zo vaak.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert