Steeds meer scholen zetten zich in tegen roken

FLEVOLAND
In Flevoland is het aantal rookvrije schoolpleinen van middelbare scholen gestegen. Vorig jaar was in Flevoland 70 procent van de schoolpleinen rookvrij. Dit jaar is dat gestegen naar 80 procent. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland.

De gezondheid van de leerlingen wordt als voornaamste reden genoemd voor een rookvrij schoolplein. Daarnaast zeggen de scholen dat de leerlingen minder snel beginnen met roken, omdat ze de gelegenheid niet krijgen.

Er zijn ook scholen die de maatregel terugdraaien. Zij geven aan dat ze het probleem op deze manier alleen maar verschuiven. Dit zorgt vaak voor overlast bij omwonenden.

Vorig jaar had Flevoland het hoogste percentage rookvrije schoolpleinen van Nederland. Op zes van de tien schoolpleinen van middelbare scholen mocht niet gerookt worden.

De volgende scholen hebben een rookvrij schoolplein:

Almere:
Scholengemeenschap Echnaton
OBS De Meergronden
Helen Parkhurst
Het Baken Stad
Het Baken Park Lyceum
Het Baken Trinitas
Buitenhout College
Oostvaarders College
Montessori Lyceum Flevoland
Arte College
Groenhorst Almere
International School
Aventurijn

Urk
Berechja College
Pieter Zandt Scholengemeenschap

Emmeloord:
Bonifatius Mavo
Zuyderzee College
Emelwerda College

Lelystad:
Groenhorst Lelystad
VSO Stedenschool

Zeewolde:
RSG Slingerbos Levant

De volgende scholen hebben geen rookvrij schoolplein:

Ichthus College Dronten
Almere College Dronten
Groenhorst Emmeloord
Oriënt Zeewolde
Scholengemeenschap Lelystad
ISG Arcus Lelystad
De Rietlanden Lelystad

* Alleen rookvrije scholen in praktijk- en middelbaar speciaal onderwijs zijn genoemd.

reacties (12)

 • Koster

   

  Zo simplistisch als je het stelt (een hand geven, wat ik trouwens niet schreef) is het niet. Volgens twee verschillende longartsen is bij mij astma ontstaan door het jarenlang leven met een roker. Die niet binnen rook trouwens. Verder heeft niemand in mijn hele familie astma of andere longaandoeningen. En pas ontwikkeld na mijn 23ste. Maar goed het artikel gaat niet over astma, maar over roken op schoolplein. Heb niks tegen rokers, ben met een getrouwd! Het punt wat ik wilde maken is dat rokers zich vaak niet bewust zijn dat rook lang blijft hangen aan hen (ze stinken naar rook). Verder zouden leraren en ander schoolpersoneel een voorbeeldfunctie moeten hebben en dus niet roken in het zicht van leerlingen. Beetje krom om hen te vertellen dat roken slecht is, terwijl je zelf rookt.

  reageer
 • lelystad

   

  Sorry, maar overdrijven is ook een vak! Astma krijg je niet doordat iemand die rookt jou aanraakt of tegen je praat! Astma is genetisch bepaald en dat krijg je of dat krijg je niet. Maar je krijgt het zeker weten niet door dat een roker jou een hand geeft. Vraag dat maar eens na bij je longarts!!!

  reageer
 • Koster

   

  Leraren en ander personeel roken het meest! Zie ik op de basisschool naast mij. Heb de moeite genomen om het bespreekbaar te maken. Kreeg keurig te horen dat ik inderdaad gelijk heb, roken op schoolplein is idd geen goed voorbeeld... Op de vraag of deze mensen dan op zijn minst hun handen wassen alvorens weer met kinderen bezig te gaan (personeel van kinderdagverblijf rookt vrolijk mee!)... Daar konden ze niet goed antwoord op geven. Waar veel rokers niet bij stilstaan is dat als ze roken, rook helemaal aan hen blijft plakken. Houd je daarna een kindje vast of kom je in de buurt om iets uit te leggen, zal dit kind jou rook mee krijgen. Zo heb ik astma ontwikkeld... Bedankt!

  reageer
 • Oepeloeris

   

  Verstand komt met de jaren...

  reageer
 • Als de rook om je hoofd is verdwenen

   

  Toen ik (jaren '70) op school zat mochten de leerlingen in de kelder van de school roken, het stond er dan ook blauw. De eersten van die generatie zijn inmiddels stervende. Het liefst zou hier lokale, zo niet landelijke wetgeving over moeten komen. Roken op scholen 100% verbieden. Dat men dan 5 meter buiten de poort gaat staan...dat moeten die mensen zelf weten. Maatregelen die we nu treffen zullen eraan bijdragen dat over 35 jaar minder gezinnen zonder vader of moeder verder moeten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

   

  Je zou inderdaad verwachten dat hier een voorbeeldfunctie geldt. Geeft maar weer eens aan hoe egoïstisch sommige, let wel sommige, rokers zijn. Zeer vreemd dat dit ondanks alles wat er bekend is over de gevaren van roken, meeroken en zelfs derdehands roken, scholen gewoon roken op het eigen terrein als normaal beschouwen. Waar blijf je dan met je onderwijs?

  reageer
 • Arvid

   

  Ik moet wel mee roken anders ben ik een watje. En meer dan de helft van de leraren staat ook te roken. En aan het eind van de dag roken ook heel veel een stikkie. Geeft ook niks wat op de pakjes staat dat leest niemand meer. Ik merk wel dat ik rook vooral met sporten. Mijn ouders vinden het niet goed, maar die roken ook.

  reageer
 • Marijke

   

  Een goed streven, maar het probleem los je er niet mee op. Rokende scholieren zullen dan een stukje verderop gaan roken. Je bent dan ook meteen de controle over die leerlingen kwijt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet kan zeggen welke oplossing dan wel werkt, maar helemaal verbieden helpt ook niet, helaas.

  reageer
 • Joos

   

  hopelijk gaat Kevin daarna meteen door naar Nederlands.

  reageer
 • arno

   

  Yeh right. Bij de meergronden heel interessant een groot bord neerzetten ROOKVRIJ en vervolgens letterlijk 5 meter buiten het schoolplein paffen met zijn allen inclusief de leraren mar peukies opruimen???????? Natuurlijk niet prachtig voorbeeld!!!!!!

  reageer
 • alex

   

  Er is maar één reden dat het roken wordt toegestaan op het school plein, namelijk vanwege de rokende docenten en overig personeel. De gezondheid van de leerlingen komt op een tweede plaats door deze rokers die een voorbeeld functie hebben.

  reageer
 • Kevin

   

  Dat is lachen. mijn school staat er helemaal niet bij. De Rietlanden is in rook opgegaan zeker. Maar daar rookt gewoon iedereen hoor. smerig. Kan de deur niet in of ik moet door de rook van de consgierges.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert