Verdachte ontkent doden Nikki Lawalata

LELYSTAD
De van doodslag verdachte Sylvana W. ontkent dat zij Nikki Lawalata om het leven heeft gebracht. Dat bleek maandagochtend in de rechtbank in Lelystad. Wel bekende ze betrokken te zijn geweest bij het wegwerken van sporen. Lawalata werd twee jaar geleden dood gevonden aan de Torenvalkweg bij Lelystad.

Sylvana W. vertelde dat zij op de dag van de moord gebeld werd door haar ex-vriend, die op dat moment een relatie had met Lawalata. Naar eigen zeggen vond ze het levenloze lichaam van Lawalata in de woning van haar ex. Vervolgens heeft ze samen met haar voormalige vriend het lijk in de auto gelegd, de sporen gewist en het lichaam naar Lelystad gebracht.

'Advocaat van W. is terrorist'

De vriend van Lawalata, die geen verdachte meer is, wilde niet veel zeggen. Hij verklaarde dat hij Lawalata niet om het leven heeft gebracht. Daarnaast schold hij de advocaten van Sylvana W. uit voor 'terroristen'. Eerder diende hij al een klacht in tegen Geert-Iem Roos, de advocaat van Sylvana W.

Het lichaam van de 27-jarige Nikki werd op 4 september 2013 gevonden langs de Torenvalkweg in een drooggevallen greppel aan de rand van het bos tussen Almere en Lelystad. De verdachte heeft gedeeltelijk bekend. Ze heeft sporen van het misdrijf uitgewist en het stoffelijke overschot van Nikki weggewerkt. Het Openbaar Ministerie denkt dat de vrouw ook verantwoordelijk is voor de dood van Nikki. Ze zou Nikki met een karaf tegen het hoofd hebben geslagen en hebben gewurgd.

Eerder werd de verdachte door het OM beschuldigd van moord, maar dit is veranderd in doodslag omdat niet kan worden bewezen dat de verdachte het misdrijf van tevoren heeft gepland. De verdachte zit niet meer vast. Zij mocht van het gerechtshof haar proces in vrijheid afwachten.

Vriend Lawalata onschuldig
Vlak na de vondst van het lichaam van Nikki werd haar Almeerse vriend gearresteerd. Zij hadden sinds enkele maanden een relatie. Na onderzoek van kwam volgens het Openbaar Ministerie in april van dit jaar vast te staan dat hij niets met de zaak heeft te maken. Hij was die dag op het vermoedelijke tijdstip van Nikki's dood op zijn werk. Er is wel een link tussen Nikki's vriend en de verdachte.

Verdachte is ex-vriendin
De 41-jarige vrouw die vandaag en morgen terecht staat, is een ex-vriendin en een collega van de vriend van Nikki. Hun verhouding is gestopt als Nikki in beeld komt. Omroep Flevoland bezit een deel van de dossierstukken. Uit het politie-onderzoek komt verschillend belastend materiaal tegen haar naar voren. Het roept het beeld op van een stalkende ex. Zo zou ze vele anonieme telefoontjes hebben gepleegd naar het restaurant in Amsterdam waarvan Nikki mede-eigenaar is. Een getuige heeft de verdachte bij de schutting van de woning zien luisteren terwijl Nikki en haar vriend in de tuin zitten. Op haar laptop worden foto's gevonden van de auto en het paspoort van Nikki. Verder wordt haar DNA op het lichaam van Nikki gevonden en blijkt haar bloed samen met het bloed van Nikki in de badkamer aanwezig te zijn. Ook worden in haar auto DNA-sporen van Nikki gevonden.

Verdwijning
Op zaterdagochtend 31 augustus 2013 zegt de vriend van Nikki haar voor het laatst in zijn huis in Almere Poort te hebben gezien. Hij gaat die ochtend naar zijn werk en Nikki zou later naar het muziekfestival VOLT in Amsterdam-Noord gaan. Daar komt zij nooit aan. Een dag later wordt ze door haar familie als vermist opgegeven. Nog een dag later vindt haar vriend de auto van Nikki op een ongebruikelijke plek in de buurt van zijn woning. De recherche besluit daarop zijn huis te onderzoeken. Uit dossierstukken blijkt dat bloedsporen in de woning zijn gevonden. Voor de politie het teken zijn dat er iets mis is. In de badkamer worden de meeste bloedspatten aangetroffen. Een glazen karaf in de keuken blijkt onder de bloedspetters en vegen te zitten. Duidelijk wordt ook dat geprobeerd is de bloedsporen te verwijderen door de woning schoon te maken.

Verklaring Sylvana W.
De verdachte verklaarde tegenover de politie niet betrokken te zijn geweest bij de dood van Nikki. Eerder ontkende ze überhaupt iets met de zaak te maken te hebben, maar later legt ze alsnog een bekentenis af. Ze verklaart dat haar ex-vriend haar vroeg of ze langs wilde komen. Zij zegt dat ze hem in zijn woning aantrof met het lichaam van Nikki. Ze verklaart de auto van Nikki te hebben verplaatst en samen met haar ex-vriend de woning te hebben schoongemaakt. Ook hebben ze samen Nikki met haar auto vervoerd naar de Torenvalkweg. Tijdens haar verhoren beroept ze zich geregeld op haar zwijgrecht, legt ze tegenstrijdige verklaringen af en kan ze zich zaken niet meer herinneren.

Tuchtklacht
Het wijzen naar de vriend van Nikki krijgt mogelijk nog een staartje voor de Almeerse advocaat Geert-Iem Roos, die de verdachte bijstaat. Nikki's vriend is boos op hem en heeft een tuchtklacht ingediend. Roos zou aan de Nieuwe Revu selectief informatie hebben verschaft, waardoor een onjuist beeld van de zaak ontstond. Deze zaak dient bij de Raad van Discipline.

Nader onderzoek
Bij de laatste strafzitting in mei bepaalde de rechtbank dat er nog nader onderzoek gedaan mocht worden. Advocaat Roos wilde zeven getuigen opnieuw horen, onder wie Nikki's vriend. Roos laat weten dat hij geen vragen aan hem heeft kunnen stellen omdat Nikki's vriend een beroep deed op zijn verschoningsrecht.
Ook zou nog nader onderzoek worden gedaan of de handpalm van Sylvana W. op de glazen karaf staat. Een verzoek van het Openbaar Ministerie om de verdachte bij het Pieter Baan Centrum te laten onderzoeken, werd afgewezen.

Tweets uit de rechtbank
Verslaggever Richard Schuurman volgt deze zaak. Volg hem op Twitter via @rschuur voor updates vanuit de rechtszaal.


reacties (2)

 • .\/\/.

   

  Wat bewijs is en wat niet wordt in de rechtbank bepaald, niet in de media!

  reageer
 • Ron

   

  Onbegrijpelijk dat ze op vrije voeten is. Zoveel bewijs

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert