Proef met bezuinigingen op straatverlichting

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde is een uitgebreide proef begonnen om te bezuinigen op de straatverlichting. Op verschillende plekken worden vijf verschillende methoden onderzocht.

Zo wordt in een aantal straten de verlichting om en om aangezet en gaat de verlichting tussen twee rotondes op de Spiekweg helemaal uit. Op de Dasselaarweg dimt de gemeente de straatverlichting en op de Kwartiermakerslaan gaan de lantaarnpalen later aan en eerder uit.

Tot slot wordt op twee plaatsen gewerkt met bewegingssensoren in de straatverlichting. Een lantaarnpaal gaat dan pas aan als een auto de straat inrijdt. De techniek hier is nog niet op orde: slechts één lantaarnpaal reageert op beweging en dan ook nog te laat.

De bewoners kunnen half januari in een enquête aangeven wat zij van de maatregelen vinden. In de loop van volgend jaar komt de gemeente met voorstellen om energie te besparen. Per jaar geeft Zeewolde 200.000 euro uit aan straatverlichting.

reacties (8)

 • Edwin Broertjes

   

  Helemaal mee eens. Ik begrijp niet dat Zeewolde geen groene verlichting hanteert, zeker op wegen/plaatsen waar Zeewolde grenst aan de natuur. De Spiekweg is bij uitstek een weg waar groene verlichting ideaal zou zijn (veel rustiger voor dieren en veel minder lichtvervuiling dan 'normale' witte/gele verlichting). Maar verlichting uit is nog veel beter.

  reageer
 • Edwin Broertjes

   

  Uitstekend initiatief. Sinds we hier wonen heb ik me altijd verbaasd over het enorme aantal straatlantaarns op het stukje Kwartiermakerslaan waar we parallel aan wonen. Op een stuk van 200 meter staan 138 lantaarns in 5 lijnen parallel aan elkaar. En waarvoor? We genieten van de avonden/ochtenden als de straatverlichting uit is. De auto's rijden rustiger. Fietsers doen hun verlichting aan. Je kunt beter naar de sterren kijken, als het niet bewolkt is :P, en de vogels in de Blauwe Diamant lijken rustiger te zijn. Ik hoop dat deze proef een vervolg krijgt en dat er veel meer verlichting uit gaat. Er is meer dan zat verlichting, er kan probleemloos gehalveerd worden. Het komt over het algemeen de veiligheid ten goede. Alleen kritische kruispunten en scherpe bochten moet je verlicht houden.

  reageer
 • Jade

   

  Led is niet goed voor het milieu. Dat is licht vervuiling. De natuur is hier niet blij mee. Dat geeft veel te veel licht. Ik ben wel een voorstander van na 23.00 uur het licht uit buiten. Dan op elke hoek van een straat een lantaarnpaal met lamp die werkt op een zonnepaneel. Zeker op plekken waar haast niemand in de avond of nacht komt waarom moet daar het licht aan. Verkrachtingen vinden ook met licht plaats. Als dat de rede is, moeten we de verkrachters aanpakken dat is niet op te lossen met een lamp.

  reageer
 • Marc

   

  Voor de verlichting en beveiliging van de ligplaats van boten langs de spiekweg moet je bij de exploitant zijn. Die bied deze plaatsen aan weleens waar zonder elektra of beveiliging. Daar is de prijs ook naar. Als de burger van Zeewolde allemaal moeten meebetalen om deze boten te verlichten.... dan snap je al waar de schoen gaat wringen.

  reageer
 • De Tuinfluiter

   

  Al een reactie geplaats bij de gemeente over de uitvoering op de tuinfluiterlaan. bedoeling was om en om de lantaarnpalen uit. Uitvoering is geheel anders... willekeurig zijn 6 lantaarnpalen uit... waardoor het te bereiken effect om te oordelen nu al negatief is vanwege het onrustige beeld.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Monique kos

   

  Ik snap de bezuinigingen heel goed en ben dan zeker voorstander. Enkel lees ik dat er ook een keuze is gevallen op de verlichting aan de spiekweg. Ik weet dat er veel wandelaars en hardlopers het erg prettig vinden dat er juist daar lantaarns branden. Dit geeft een veiliger gevoel in de donkere dagen. Mijn idee zou dan ook zijn om deze pas later op de avond te dempen. Vanaf 22.00 bijvoorbeeld. Dat scheelt nog steeds aanzienlijk en kan er nog steeds met een veilig gevoel gesport worden op dit fietspad.

  reageer
 • Jaap

   

  Grappig vroeger kon de OV ook al om en om uit! Dat noemde ze avond en nacht. Dus in de nacht Brande de helft. Maar omdat het snachts gevaarlijker werd overvallen verkrachtingen moest alle OV branden en nu moet het uit voor energie besparing en voor geld besparing voor de gemeentes... Is maar wat je belangrijk vind. Je kan ook over stappen op led!!

  reageer
 • Jeroen

   

  Fijn op de plek waar de spiekweg langs de blauwe diamant loopt, en de plezier boten liggen is het nu stikke donker. Dit vraagt om trammelant.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert