Zoektocht naar verdwenen aquarellen

LELYSTAD
Waar zijn de verdwenen aquarellen gebleven? Dat is een vraag die Lelystedeling Ed Voigt bezighoudt. Uit een collectie van 29 aquarellen van de vrouw van kunstenaar Piet Esser zijn er 21 zoekgeraakt. De schilderijen werden in 1984 gekocht door Rijkswaterstaat, het ziekenhuis en de gemeente Lelystad.

Op de schilderijen in de serie is te zien hoe Piet Esser het beeld maakt van ingenieur Lely. Dat beeld is nu nog steeds te zien bij museum Nieuw Land.

Vochtige kelder
De instanties kochten de aquarellen ooit aan als cultureel erfgoed. Rijkswaterstaat vond uiteindelijk enkele schilderijen met waterschade terug in een vochtige kelder. Het ziekenhuis kan de kunstwerken niet meer terugvinden en verder ontdekte Voigt dat de gemeente haar aquarellen in het geheim in 2004 heeft teruggegeven aan Piet Esser.

Onderste steen boven
Voigt begrijpt niet hoe de gemeente zonder toestemming van de gemeenteraad de schilderijen heeft kunnen teruggeven en wil de onderste steen boven. Dinsdagavond sprak hij de raad toe. Het is niet bekend wat de gemeenteraad met de informatie van Voigt gaat doen.

reacties (5)

 • De Schilder

   

  Ze zijn wel wat hard gekleurd voor aquarellen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Dit gaat nergens over en is een storm in een glas water. Die dingen zijn verkocht en daarna kan de nieuwe eigenaar ze ophangen en als ze vervelen gewoon weg doen. Het gaat niet om een paar Vermeertjes.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Toon de foto's ervan op internet met als bijschrift zoekgeraakte kunst/cultureel erfgoed, kan zo maar zijn dat iemand deze werken via de kringloop heeft aangeschaft. Of iemand heeft deze kunstwerken onrechtmatig in bezit via via, en mondje dicht.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Dit zijn de foto's van de aquarellen die RWS liggen. Van de andere zijn geen foto's die van de gemeente en het ziekenhuis zijn. Laat deze instanties maar zweten.

 • Dennis

   

  Dat mensen hier tijd voor hebben.....

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Ja precies, waar gaat dit over.

 • Lelystedeling

   

  Waar zijn de aquarellen gebleven die ook van de Lelystedeling zijn. Wat weet de Partij van de Aquarellen (PvdA) daarvan? Zij waren daar toen verantwoordelijk daarvoor.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert