'Almeers onderwijs goed voorbereid op radicalisering leerling'

ALMERE
De Almeerse scholen voor voortgezet onderwijs en roc's zeggen genoeg kennis in huis te hebben om radicalisering onder leerlingen te herkennen. Dat blijkt uit een rondgang langs de scholen door Omroep Flevoland.

Het merendeel van de scholen heeft docenten maatschappijleer of burgerschap extra cursussen laten volgen over dit onderwerp. Docenten leren hoe je radicalisering herkent, hoe je dan moet handelen en hoe je het onderwerp bespreekbaar maakt in de klas. Het onderwijspersoneel van de scholen die aangesloten zijn bij de Almeerse Scholengroep, waaronder Echnaton en De Meergronden, heeft deze cursus via de gemeente Almere gevolgd.

Gemeenteraad
De Almeerse gemeenteraad bespreekt donderdagavond wat er binnen onderwijsinstellingen ondernomen wordt om vroegtijdig radicalisering te ontdekken. Dat gebeurt op initiatief van de PVV. Aanleiding voor de bespreking is de aanhouding van een 18-jarige Almeerder eerder dit jaar. Hij wilde zich aansluiten bij IS in Syrië, maar werd in Bulgarije aangehouden. De Almeerder is oud-leerling van het Baken Park Lyceum. Ook blijkt uit onderzoek van de Tweede Kamer dat het onderwijs graag meer ondersteuning van de lokale autoriteiten zou krijgen.

Convenant
De schooldirecteuren laten weten zich goed gesteund te voelen door de gemeente Almere en de wijkagenten. Alle scholen hebben zich verbonden aan een veiligheidsconvenant. Drie keer per jaar spreken de schooldirecteuren samen met politie, gemeente en openbaar ministerie over veiligheidsonderwerpen. Radicalisme is een van die onderwerpen.

Luisteren
Volgens een van de directeuren is radicalisering een 'complex en veelzijdige kwestie'. Het is de taak van het onderwijs om leerlingen op te leiden tot burgers die de democratie omarmen. Een andere directeur stelt dat het vooral van belang is om leerlingen het gevoel te geven dat er naar ze geluisterd wordt en dat je ze leert zich te verplaatsen in een ander.

Terroristische aanslagen

De aanslagen in Parijs, Ankara en Beiroet werden op veel scholen aangegrepen om te discussiëren tijdens de lessen maatschappijleer. Leerlingen op het Helen Parkhurst konden meedoen aan het project 'De opkomst van de Islamitische Staat'. Mavo-leerlingen konden een week lang een simulatie doen van de VN-veiligheidsraad.

Vermoedens
Een aantal schooldirecteuren geeft aan dat bij een vermoeden van radicalisering, zij direct contact met de wijkagent zoeken. Op één van de mbo-scholen in Almere ontstond eerder dit jaar het vermoeden dat een leerling radicaliseerde, maar na enkele gesprekken bleek dit niet het geval. Alle andere schooldirecteuren benadrukken dat er op hun school nooit vermoedens van radicalisme zijn geweest. Eén school zegt dat er zeer waarschijnlijk nooit sprake van radicalisering zal zijn, omdat het klimaat er niet naar is.

reacties (4)

 • Sjaak de

   

  Goed voorbereid? detectie poortjes? gewapende dienders? radicaliseren herkennen bij pubers? Een puber is sowieso radicaal, meestal verdwijnt dit met de jaren. Helaas gaat dat nu wat moeizamer voor iedere jongere worden de kansen op de arbeidsmarkt ernstig belemmerd de vroegere zekerheden qua mensenrechten arbeids cao etc, zijn verdwenen het vertrouwen in een betrouwbare overheid is weg. Radicalisatie is een onderdompeling welke als heilzaam wordt ervaren naar de vrijheid en gelijkheid snakkende jongeren. Je kan uit de verslagen in de media destilleren dat radicalisatie zich hoofdzakelijk razendsnel ontwikkeld in de pre pubertijd in een vage duistere omgeving. Denk niet dat het tij nog is te keren, een overheid met zoveel onvermogen aan daadkracht en met een algemene ontkenning van de maatschappelijke problematiek zoals armoede etc.

  reageer
 • Barbara

   

  Hoe groter het netwerk van "schijnbare" veiligheid, hoe meer mazen mogelijk in dat netwerk voor diegene die wil ontglippen. Angst en onderdrukking komt pas tot een stilstand als de menselijke verhoudingen weer gericht zijn op dagelijkse gebeurtenissen. Ik zeg, natuurlijk beginnen met goede wil in te zetten,maar geen directe resultaten verwachten.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Hoe zit het bij de ROC's?" - je kan ze bellen, stel ik voor. Laat dan svp weten wat je bevindingen zijn.

  reageer
 • ron

   

  deze school dekt zich dan wel in door het woord "waarschijnlijk". dat is tevens het gevaar dat je er dan op gaat vertrouwen. ik hoor liever "kan altijd, we doen ons best" Hoe zit het bij de ROC's?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert