Uiterlijk Zwarte Piet mag van Flevolander niet anders

FLEVOLAND
Bijna 90 procent van de Flevolanders vindt dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet aangepast moet worden. Dat blijkt uit een peiling onder Flevolandse deelnemers van het EenVandaag-opiniepanel.

Flevolanders zijn erg stellig en staan in de top 3 van de provincies die het meest tegen de uiterlijke verandering zijn. Zo'n 80 procent kan er zich ook niks bij voorstellen dat mensen in het buitenland moeite hebben met de Nederlandse traditie.

Landelijk gezien is zo'n 80 procent van de Nederlanders ervan overtuigd dat de piet zo moet blijven.

reacties (29)

 • Jacob

   

  Niet meer dan vanzelfsprekend.

  reageer
 • mopper

   

  Zeker nooit genoten vroeger van het Sinterklaasfeest. Ik in ieder geval wel, soms moet je met de tijd mee gaan, maar niet alles hoeft te veranderen. En het is maar 3 weken per jaar.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Het gaat mij erom dat je kleuters een verkeerd beeld inprent op een leeftijd waarop ze daar zeer gevoelig voor zijn. Verder is het geen feest waarin de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. Sterker nog, een deel van de kado's zal door (kind)slaven in het Verre Oosten zijn geproduceerd.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  Eens. Het grootste gevaar voor de Nederlandse samenleving is domheid. Vroeger dacht ik iedereen gelooft in zijn eigen waarheid, maar het woord waarheid kun je vervangen door domheid.

  reageer
 • Andy P

   

  Volgens uw redenatie mag een blanke wekgever dus ook geen donkere mensen in dienst hebben? Verder is Zwarte Piet allang de knecht niet meer die hij 165 jaar geleden was. De hele Pietenclub is er juist voor om te zorgen dat de oude warrige baas niet alles de mist in laat lopen. De enige link die er overigens is met slavernij is dat Piet werd vrijgekocht door Sinterklaas. Zwarte Piet staat dan eigenlijk symbool voor de bevrijding van de slaven en eigenlijk is dus iedereen die tegen Zwarte Piet is tegen de becrijding van slaven.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • 1000

   

  Zwarte piet is dood..... alleen heeft 80 procent van de Nederlanders het nog niet door.... Slaap lekker....

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Hebben 'ze' zelf uitgelokt resp. laat hun naar die enkelen die hiermee begonnen zijn zelf uit het land jagen dan keert er misschien weer rust terug in ons landje.

  reageer
 • Dr. Jake

   

  Tja en als jullie dan de meerderheid hebben moeten wij zeker ook naar de rechter kunnen/mogen om toch door te drammen dat due zwart blijft/word. Of vind je dat we dan onze mond moeten houden omdat de meerderheid (in een democratisch land) beslist ? Juist ! Dus nu weet je hoe wij ins nu voelen aks een minderheid ond wat door de strot wil duwen. We hebben de laatste jaren al genoeg moeten slikken : bezuinigingen vanwege de kredietcrisis, griekenland en de 'gelukszoekers'vloed(/golf). Aanslagen(in Parijs). Ergens trekken we een lijn : tot hier en niet meer verder.

  reageer
 • RL

   

  Uiteindelijk heeft de hele pietendiscussie precies het tegenovergestelde veroorzaakt van men wilde bereiken: nu zijn er juist meer negatieve gevoelens richting de gekleurde medemens.

  reageer
 • frits

   

  Ofwel: de meerderheid der mensen denkt dat de media en politiek over de wensen der meerderheid heen walsen. Dat is heel triest, en niet iets om over te juichen.

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  In 1863 schafte Nederland als een van de laatste landen ter wereld de slavernij af. Dus in 1850, toen Zwarte Piet in Nederland voor het eerst opdook, was het nog volstrekt normaal dat kinderen van kleins af aan het idee werd bijgebracht dat de blanke man zwarte knechten ter beschikking heeft. Inmiddels zijn we honderdvijftig jaar verder en al tien procent van de Flevolandse bevolking vindt dat dit niet klopt. Als het zo in dit tempo doorgaat zijn we over zeshonderd jaar zelfs in de meerderheid.

  reageer
 • Rob

   

  Nee natuurlijk niet we laten ons toch niet de wet voorlezen door een stel lieden die klaarblijkelijk te veel vrije tijd over hebben en van elders komen.

  reageer
 • klaas

   

  Straks gaan de linkse herrieschoppers ook nog zeiken dat Sinterklaas racist is of zo. Het absurde is juist het charmante aan dit feest. Als we de linkse mensen hun zin geven is Sinterklaas straks een grijze PvdA wethouder en Zwartepiet een chagerijnige uitkeringsgerechtigde in kleding van de Voedselbank.

  reageer
 • arno

   

  Zwarte piet moet zwart blijven of is het al in december carnaval!!!

  reageer
 • Gelukkig zijn we toch verstandiger hier in Flevoland als ik gedacht had, ik ben trots op jullie !!!!

  reageer
 • Flevolander

   

  Als al die doorgeschoten zgn politiek correcte organisatoren en media nou zouden snappen dat 90% toch wel een echte meerderheid is, dan kunnen ze aan die andere 10 % misschien uitleggen dat zwarte Piet niets te maken heeft met Suriname of de zuidelijke staten van Amerika.

  reageer
 • Bert

   

  Vreselijk al deze reacties hier. Domheid van de mensen is het grootste gevaar van de samenleving. Niet de kleur van een hulp van een bischop uit de 2e eeuw na Christus.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Hier heerst altijd nog democratie dus met andere woorden de meeste stemmen gelden ! Als je dat niet goed zint, vertrek maar. Want zolang er geen meerderheid is voor verandering, gebeurt het niet. Ga maar 'huilie huilie' doen als je he gekwetst voelt. Ik ga toch ook niet naar de rechter omdat : ik bijvoorbeeld de ongellijke/onevenredige behandeling/belastingheffing/zorgverzekering van 'singles' tegenover gezinnen een schande vind en wil dat het verandert. (Wie kinderen krijgt heeft er voor gekozen (en heeft er de nodige 5 minuten plezier bij) en betaald maar ook de volle mep en laat niet iemand anders meebetalen!).

  reageer
 • Samira

   

  Je zou toch denken nu langzamerhand gaan inzien dat het niet ok is? Ik begrijp best dat mensen het niet inzagen als rasistisch en vergeten zijn wat de oorsprong is, dat gold voor mij ook tot drie jaar geleden. Maar waarom nog steeds zo eraan vasthouden? Het feest met alle tradities kan gewoon blijven, ook met een aanpassing aan de pieten. Dan maar een gewone piet met zwarte vegen, zonder kroeshaar, rode lippen en de oorbellen. Wat is de big deal??

  reageer
 • theo

   

  Gewoon een beetje met de tijd meegaan. Langzaam veranderen in allerlei kleuren. Stuk vrolijker ook voor de kinderen.

  reageer
 • Johan

   

  het is slechts een kwestie van tijd; quote uit het onderzoek: Piet over 10 jaar niet meer zwart' Hoewel de meeste mensen willen dat Piet zwart blijft, verwachten maar drie op de tien (28%) dat hij over tien jaar werkelijk nog zwart zal zijn. Zes op de tien (59%) van de deelnemers denken dat Zwarte Piet over tien jaar vooral gekleurd of wit zal zijn, of alleen roetvegen heeft. Bij jongeren onder de 25 jaar is dit contrast nog groter: driekwart van hen (77%) verwacht een ander uiterlijk en slechts een zesde (17%) denkt dat hij zwart zal blijven.

  reageer
 • Ik

   

  Van mij mag piet alle kleuren van de regenboog hebben.

  reageer
 • Opa69

   

  Gelukkig maar, ik word misselijk van al die stomme commotie rond zwarte Piet... Zwarte Piet is zwart en moet zwart blijven, KLAAR, einde discussie!!!!!

  reageer
 • 124

   

  Ik word een beetje moe van deze discussie. Let wel ik ben er voor dat het zo blijft oftewel zwarte piet moet zwart blijven en geen andere kleur. Voor wie het viert een fijn sinterklaasfeest gewenst.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Het mag best anders. Ik zag pas een artikel in de NRC met wat foto's van moderne Pieten. Die zagen er mooi en exotisch uit. Weliswaar met profi schmink terwijl de gemiddelde piet natuurlijk met een zwarte kurk en een jaren 50 lippenstift gedaan wordt. Zouden de Pieten er uit zien als in de krant dan bleven de jongens tot hun twintigste in Sint en Piet geloven. Vaders zouden het feest ook veel meer waarderen. Het grootste probleem is nu dat de mensen door de buitenlandse bemoeienis en de oneigenlijke beledigende argumenten recalcitrant worden en niets willen veranderen terwijl het wel beter is om dat te doen.

  reageer
 • Ikke

   

  80 % landelijk, 90 % provincie , duidelijk toch! Eindelijk einde discussie!

  reageer
 • Zwarte Piet

   

  Op de foto zijn ze niet zwart, maar bruin.

  reageer
 • Jan

   

  Mensen met verstand

  reageer
 • Piet

   

  Zwarte wie?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert