Asielbeleid kabinet wekt woede burgemeester Gorter

ZEEWOLDE
Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde heeft zich tegenover het TV-programma EenVandaag bijzonder kritisch uitgelaten over de manier waarop het kabinet omgaat met de asielproblematiek.

Volgens Gorter gooit het kabinet alles over de schutting bij gemeenten. De burgemeester wijst erop dat de regering in Europa afspraken maakt en dus verantwoordelijk is voor hoeveel vluchtelingen Nederland binnenkomen. Maar volgens hem is uiteindelijk de burgemeester degene die uitgescholden en beledigd wordt. Gorter vindt dat de staatssecretaris veel meer voor de burgemeesters zou moeten staan, in plaats van het maar aan gemeenten over te laten.

Gorter zegt steun en betrokkenheid vanuit de regering te missen. Volgens de Zeewolder burgemeester lost de gemeente het op, en maakte de regering zich er met een jantje-van-leiden vanaf. Hij wil staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie graag herinneren aan zijn uitspraak dat er stoere burgemeesters nodig zijn voor de opvang van asielzoekers. Volgens Gorter zijn er inmiddels genoeg gemeenten die hun verantwoordelijkheid nemen en moet Dijkhoff nu zelf ook stoer worden. Staatssecretaris Dijkhoff heeft begrip voor de problemen bij de burgemeesters maar wijst op de urgentie van het probleem: "Er is geen tijd op zaken rustig aan te pakken".

Uit een peiling van Binnenlands Bestuur blijkt dat 58 procent van de burgemeesters vindt dat het kabinet onvoldoende doet om het draagvlak voor de opvang van asielzoekers te bevorderen. Overigens vinden drie van de vier burgemeesters dat er bij hun inwoners wel voldoende draagvlak is voor de opvang van asielzoekers.

Verder blijkt uit de peiling onder 75 burgemeesters dat ruim de helft vindt dat het kabinet de opvang van vluchtelingen te makkelijk op het bordje van de gemeente schuift.

reacties (23)

 • Jacob

   

  Een aantal maanden geleden gaf de heer Gorter geen blijk van een vermeende rechte rug. Toen had hij tegen het kabinet moeten zeggen dat hij zich niet door hen liet (ge)/(mis)bruiken en voor hun karretje liet spannen. De heer Gorter is nooit uitgescholden dan wel beledigd. Hij moet in dezen de hand in eigen boezem steken en zich nog eens herrinneren op welke schofferende wijze hij zich naar inwoners van Zeewolde heeft uitgelaten. Nee, een verre van stoere burgermeester. De "goede zaak" waar de heer Gorter voor gaat laat momenteel zien dat er van de 8000 afgewezen asielzoekers er 4000 spoorloos zijn. Een zorgewekkend en genuanceerd gegeven. Of bent u een andere mening toegedaan, "Woldman".

  reageer
 • Woldman

   

  Burgemeester Gorter gaat voor een goede zaak en houdt zijn rug recht. Laat zich niet intimideren door ongenuanceerde uitlatingen. Hadden al onze politici maar zo'n karakter.

  reageer
 • Jacob

   

  Hetgeen u beschrijft komt exact overheen met de wijze waarop de heer Gorter zich gedroeg op de informatieavond van een aantal maanden gelden. Om nog eens het respect van de heer Gorter de illustreren dat hij heeft voor de bewoners van Zeewolde en het begrip democratie, haal ik hierbij een zin aan uit de website van de gemeente Zeewolde met betrekking tot het begrip Referendum gerelateerd aan de komst van een AZC: "Bij een referendum kan men alleen kiezen tussen ja en nee. De vraag die hier voorligt is te complex, is de opvatting van het college van B&W." Kortom het college geeft hiermee blijk zichzelf in ernstige mate te overschatten en tegelijkertijd de bewoners van Zeewolde in ernstige mate te onderschatten en zelfs te minachten.

  reageer
 • tjoep

   

  en een zooitje dat t nu al op de Bosruiterweg is. bah. De tekeningen van de opvang voor AZC en de Polen zien er uit als een luxe vakantiepark....overal wegen en uitgangen, watertjes ertussen om te varen. echt goed voor de horsterparc woningen als vakantie opvang.....denk dat dat geen vakantieganger meer gaat trekken.. En Gorter...tja.

  reageer
 • Peter

   

  Helemaal waar!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  De laatste opmerking klopt als een zwerende vinger. Maar, het merendeel van de tegenstanders van het AZC waren niet als schreeuwers bij betreffende avond in het gemeentehuis te vinden. Veel van de tegenstanders waren niet eens aanwezig omdat ze op voorhand al wisten dat hun protest nutteloos zou zijn. De gemeente had haar besluit al genomen en de voorlichtingsavond in het gemeentehuis was vooral een 'show' voor de publieke tribune, met als 'bonus' dat Wilders zijn misselijkmakende gedachtegoed ook nog een keertje kon ventileren.

  reageer
 • democratie?

   

  Vind jij het democratie hoe het azc er doorheen gedrukt is? Dat de beslissing allang genomen was vind ik niet echt democratie en nu de zielepiet uithangen in steenbergen luisterd de burgervader WEL naar zijn burgers en beslist naar aanleiding tegenspraak eigen burgers in plaats van te doen wat gorter wil gebeurt

  reageer
 • Jeroen

   

  Hmmm, volgens mij bleek er uit peilingen dat 62% van de Zeewoldenaren tegen de komst van een AZC was. Dat is dus de meerderheid en heeft dat niks te maken met hard schreeuwen.

  reageer
 • Jan

   

  En wie bedoel je nu precies? De mensen die als stille meerderheid, peilingen, absoluut tegen de massale instroom zijn, of degene die liedjeszingend gelukzoekers staan te verwelkomen? En nee, ik schreeuw niet..

  reageer
 • theo

   

  100 procent met je eens!

  reageer
 • Democraat

   

  Toch typisch sommige reacties. Sommigen denken het recht te hebben om te spreken namens ,,de burger,, omdat een minderheid harder schreeuwt dan een meerderheid. Democratie gaat niet om wie het hardst kan schreeuwen.

  reageer
 • worm

   

  Die man is net een worm totaal geen ruggengraat duwd het azc erdoor en nu zielig doen weg met deze prutser

  reageer
 • tja

   

  Lees vanmorgen in de krant eerst isis vechter onder asielzoekers gevonden in azc Nederland hoeveel zijn er nog meer? Staat in de krant dat de screening de wensen overlaat en dat azc heeft gorter er zelf doorgedrukt Bedankt!!

  reageer
 • Jan H

   

  Nu het ineens heel snel geopend gaat worden, gaat burgemeester Gorter met modder gooien naar de overheid. Dit had hij vóór hij het azc ging doordrukken in Zeewolde. Dat hij nu probeerd om zich vrij te pleiten voor de troep wat het gaat opleveren is te gek voor woorden!! Ook hier maakt hij geen vrienden mee, het kwaad wat hij en de rest van deze raad heeft aangericht is al geschiedt....

  reageer
 • ron

   

  en hoe ziet Gorter zich dit nu voor zich ? een locatie komt toch in een gemeente dus moet de gemeente toch zorgen voor een goede plek IN DIE gemeente. Of wil Gorter dat Den Haag de plek in je eigen gemeente oplegt.

  reageer
 • Henk

   

  Precies, het was Gorter die op dezelfde avond nog riep, het AZC komt er hoe dan ook. Ik hoop dat Gorter zich straks gaat verantwoorden voor de puinzooi die er veroorzaakt is.

  reageer
 • DeLuis

   

  Den Haag gooit de laatste tijd wel meer over de schutting van de gemeente en draait daarbij ook nog de geldkraan een stukje dicht. En maar mopperen op de gemeenten met haar ambtenaren dat ze hun werk niet doen. Bedankt Den Haag.

  reageer
 • Barbara

   

  Eens met @Poe en @Rob...En draagkracht gemeentes? Daar heb je vooral de burger voor nodig, maar de burger stemt niet als het weer niet meezit, deze houdt niet van regen of een beetjes storm..

  reageer
 • Roel

   

  Een klein deel van de inwoners van Zeewolde was vooral duidelijk door het overschreeuwen van de meerderheid.

  reageer
 • Rob

   

  Of je het nu wel of niet eens bent met een AZC in Zeewolde dit even terzijde, Burgemeester Gorter heeft helemaal gelijk wat dit onderwerp aangaat en het valt de Burgemeesters te prijzen dat ze hun stem laten horen. In Den Haag beslissen ze met gemak over zaken of nemen hun vrantwoordelijkheid niet op thema's zonder de consequenties daarvan te kennen of te kunnen inschatten. Het is jammer genoeg de zoveelste blunder van deze onbekwame afbraak regering waarvan de schades zijn aangebracht nog niet te overzien zijn. Naar mijn mening komt het allemaal voort om het beste jongetje van de klas te willen zijn binnen de EU over de rug van de burgers. Ja overmorgen is het Sinterklaas.

  reageer
 • Ron

   

  De Burgemeester van Dronten zegt toe meer asielzoekers op te nemen maar doet het niet. Omgekeerde wereld.

  reageer
 • Poe

   

  Het kabinet doet te weinig om draagvlak te creëren..eerder: de gemeente doet dingen die haaks op de wensen van de burger staan.

  reageer
 • Achjeweetwelwieikben

   

  En wie hoort er eigenlijk achter zijn of haar inwoners te staan? Noemen ze iemand niet burgemeester? Volgens mij waren de bewoners van Zeewolde erg duidelijk.... Maar deze burgemeester trok zich daar niets van aan... Midden in een prachtig gebied komt nu een AZC!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert