Situatie TSN Thuiszorg onzeker ondanks akkoord

FLEVOLAND
Het is nog onduidelijk of thuiszorgorganisatie TSN Thuiszorg gered kan worden door het akkoord, dat vrijdag is bereikt over betere beloning van medewerkers.

Dat zeggen de twee bewindvoerders van TSN Thuiszorg in reactie op het akkoord. Bij TSN staan 12-duizend banen op de tocht, nadat de organisatie met vestigingen in onder meer Almere en Lelystad uitstel van betaling kreeg. Volgens de bewindvoerders is er een oplossing voor de korte termijn nodig, terwijl de gemaakte afspraken voor de langere termijn gelden.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) kwam vrijdag met de vakbonden FNV en CNV en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) overeen dat in de CAO een beter uurtarief voor huishoudelijke hulp wordt vastgelegd. Het gaat om 24 euro per uur, tegen 21,50 euro die veel gemeenten nu rekenen.

Ook komen er nieuwe functies voor ondersteuning van mensen thuis, waarbij een combinatie wordt gemaakt van huishoudelijke en persoonlijke verzorging. Vanaf 2017 mogen er geen goedkope alfahulpen meer worden ingezet, die nu zonder CAO werken.

Het kabinet stelt in 2016 200 miljoen euro extra beschikbaar voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), oplopend tot 300 miljoen in de jaren daarna. Verder is er nog eens 200 miljoen uitgetrokken voor de Huishoudelijke Hulp Toelage.

reacties (1)

  • KC

     

    Bij de aanbestedingen van de gemeenten moet het duidelijk zijn met welke tarieven er door de aanbieders wordt ingeschreven. Ook met het personeel onder de CAO vallen. Hierop moet door de gemeenten goede toezicht worden gehouden. De gemeenten blijven verantwoordelijk.

    reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert