Deskundige: Verkeersborden boven A6 aanpassen

ALMERE
Rijkswaterstaat moet de verkeersborden op de A6 bij Almere aanpassen. Dat zegt verkeersbordendeskundige Rijk Boerma.

Net na de Hollandse brug richting Lelystad zorgen verkeersborden, pijlen en belijning op de snelweg voor zoveel onduidelijkheid bij automobilisten dat er files ontstaan. Boerma snapt dat weggebruikers in de war raken en adviseert om de bewegwijzering aan te passen.

Maar Rijkswaterstaat vervangt de borden en pijlen voorlopig niet. Weggebruikers moeten maar wennen aan de nieuwe situatie zegt een woordvoerder. Over een jaar is de oude Hollandse brug gerenoveerd, dan wordt de situatie weer anders. Rijkswaterstaat heeft wel een lichtkar langs de A6 geplaatst om de automobilisten te informeren.

reacties (13)

 • .\/\/.

   

  Waar zouden we zijn zonder deskundigen.

  reageer
 • Automobilist

   

  Op de eerste plaats vinden de meeste automobilisten dat ze standaard op de linkerbaan of de middelste baan moeten rijden. Dat veroorzaakt de file. Rechtshouden is schijnbaar not-done in dit land. RWS had beter een groot bord kunnen plaatsen met "benut ook de rechterbaan". De opmerking van @WieZegtU?! is daar illustrerend voor. De borden zijn het probleem niet, die zijn gewoon logisch. Het gedrag van de gemiddelde automobilist is er schuldig aan. (En ja ik ben ook niet altijd even braaf)

  reageer
 • Bromsnor

   

  Onzinverhaal. Standaard rijdt men gewoon rechts en bij dit soort weef en afslagsituaties blijft iedereen liever even op zijn bestemmingsbaan zitten. Heel normaal. Nederland is praktisch het veiligste land waar de mensen zich ook het meest aan de verkeersregels houden.

 • Willems

   

  Hoe kan iemand op zo een weg zo iets bedenken?? Rijkswaterstaat zat zeker te slapen toen ze de weg en boorden tekenden. Dat voor veel verwarring zorgd is mij heel duidelijk maar dat ze zelf dat niet vinden verbaast mij heel erg

  reageer
 • FdH

   

  Dat de bewegwijzering niet duidelijk is wel duidelijk, de praktijk bewijst het. Je zou verwachten dat mensen het na een paar dagen het wel door hebben maar het inzicht en logisch denken van de gemiddelde automobilist is aanzienlijk lager dan dar waarmee de mensen achter de 'tekentafel' rekening houden. Daarnaast vraag ik me af of ze wel doorhebben dat elke beweging/verandering van rijstrook / uit-invoegen van de automobilist, op een weg met een hoge bezettingsgraad verstorend werkt. Daarom gewoon het 'stromend water principe gebruiken, hoofd rijbaan twee rijstroken behouden (geen bottleneck). En de rijbaan via de afslag gewoon dicht. Geeft door het invoegen toch alleen maar verstoring.

  reageer
 • Jelle

   

  Die nieuwe borden afplakken op dit moment zijn alle rijstroken te gebruiken voor zowel doorgaand als afzwaaiend verkeer. En ze kunnen beter die uiterst linker rijstrook al eerder afkruisen, omdat die strook eindigt op een plek waar je niet meer naar rechts kunt uitwijken. Die plek is de fuik waar de file nu ontstaat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Opa Schoonenberg

   

  De borden in de illustratie in het filmpje kloppen niet. Op alle richtingen staat bij u A6. In werkelijkheid staat alleen op de hoofdrijrichting (die van 2 naar 1 rijstrook gaat) A6. Op de parallelbaan staat een N-zoveel bord. Daarnaast is het Almere Poort, zonder koppelteken, dat mag nu onderhand ook wel eens duidelijk zijn.

  reageer
 • frits

   

  Verkeersbordendeskundige? Volgens mij bestaat die studie niet. De borden in Nederland - ook die van Rijkswaterstaat - worden vormgegeven volgens de ontwerpen van de Nationale Bewegwijzeringsdienst. Een instituut dat op gezag van de minister van I&M sinds dit jaar alle bewegwijzering in Nederland ontwerpt. De Nationale Bewegwijzeringsdienst bestaat vooral uit mensen van de voormalige ANWB-bewegwijzeringsdienst, die zo slim gelobbyt hebben dat zij nu wettelijk van hun baan verzekerd zijn.

  reageer
 • David

   

  Ik vind het een misleidende situatie. Ik vind dat er nieuwe borden moeten komen dat de drie sporen naar Almere ook toegang geven tot het Noorden. Het is belachelijk dat zoveel hardwerkende mensen onnodig in de file worden geplaatst. Hoeveel automobilisten hebben een familie of partner die op hen zit te wachten! Snel actie dus.

  reageer
 • David

   

  Ik vind het ook een misleidende situatie. Dit leidde afgelopen week tot onnodige lange files. Nieuwe betere borden zijn nodig om duidelijk te maken dat de drie rijstroken naar Almere ook doorgang geven naar het noorden. Nu belachelijke situatie, onverantwoord door zoveel mensen overbodig lang in de file te zetten.

  reageer
 • Nico

   

  Hij is genoemd. Dat er toch een Cito-toets aanwees: die Rijk Boerma, die moet naar de verkeersbordenschool. Knap hoor.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Bij Rijkswaterstaat hebben ze geen deskundigen die een bordenplan kunnen maken? Daarvoor moet iemand met een modebrilletje langskomen? Wat is er mis met de borden? Stad-West stad er eigenlijk niet bij.

  reageer
 • WieZegtU?!

   

  Gaat wel goed zo; richting Almere rechts de file voorbij om vervolgens op het laatst de linker baan naar het noorden te pakken. Daarbij staat het zowel boven de borden alswel op het matrix bord aangegeven...

  reageer
 • Pst

   

  En door deze actie van vele automobilisten die als een bezetene rechts voorbijgegaan en er links weer opduiken is het wachten op de eerste klapper!

 • Kees

   

  Het is wel verwarrend Maar na 2 keer weet het wel toch? Volgende maand is het weer anders

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert