Hof acht ANNO schuldig aan discriminatie

ALMERE • Ma 7 december 2015 | 14:20 • Maandag 7 december 2015 | 14:20
Twee eigenaren en een portier van uitgaansgelegenheid ANNO in Almere zijn door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld voor discriminatie. Volgens het hof staat vast dat zij een man van Surinaamse afkomst in 2011 weigerden binnen te laten vanwege zijn ras.

Beide eigenaren moeten samen 2.000 euro aan boete betalen. De portier kreeg een voorwaardelijke boete van 850 euro. De rechtbank in Lelystad sprak het trio eerder nog vrij van discriminatie, omdat de werkelijke reden van de weigering niet te achterhalen was. Het hof denkt hier anders over en komt wel tot een veroordeling.

De rechters in Leeuwarden stellen vast dat de drie wisselend hebben verklaard over de reden om de Surinamer te weigeren. Volgens het hof willen ze daarmee verhullen wat de werkelijke reden van weigering was. Het hof spreekt van een "ernstig feit", omdat discriminatie het grondbeginsel van gelijkheid in de weg staat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel