Van Rijn kan zich vinden in pgb-methode

ALMERE
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid kan zich in grote lijnen vinden in het pgb-beleid van Almere. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer, die hem gevraagd had te reageren op de 'Almeerse methode'.

Almere heeft de regels rond het persoonsgebonden budget (pgb) aangescherpt. Zo wil Almere een einde maken aan een situatie waarbij meerdere mensen in één gezin een eigen pgb hebben. In plaats daarvan moet er een integraal familieplan komen. Ook moet iemand met een pgb vaardig genoeg zijn om dat budget zelf te beheren.

Daarnaast stelt Almere dat dagbesteding en behandeling niet uit het informele circuit ingekocht mogen worden en dat de eerste 14 uur in het informele circuit uit eigen zak betaald moet worden. Dat vond Van Rijn te ver gaan, maar uit overleg met de gemeente bleek dat in de praktijk van die regel wordt afgeweken. De gemeente heeft toegezegd om de regel zo aan te passen dat hij meer in lijn is met hoe hij toegepast wordt.

reacties (1)

 • Meike

   

  "Iemand met een pgb moet vaardig genoeg zijn om dit te beheren?". Dus alle dementerende bejaarden, kinderen en volwassenen met een (verstandelijke) beperking en nog veel meer mensen waarvoor het pgb juist is gemaakt en die dit dus zelf niet kunnen mogen hier geen gebruik meer van maken? Ik dacht het niet!!!! Zo denkt Almere dus te bezuinigen! Van Rijn moet hier nog maar eens een keertje goed naar kijken!!

  reageer
 • Ik

   

  Als iemand niet vaardig genoeg is kan er een vertegenwoordiger, een ouder of een familielid bijvoorbeeld zijn die het budget vertegenwoordigd. Niet meer dan normaal.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert