Omwonenden windpark bang voor brokstukken

NOORDOOSTPOLDER
Omwonenden van de windmolens langs de Westermeerdijk en de Noordermeerdijk in Noordoostpolder zijn bang dat er een stuk van een wiek door hun raam vliegt. Dat schrijven ze in een brandbrief die is verstuurd aan de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Vorige week brak een deel van het rotorblad van een turbine af.

De omwonenden, verenigd in de stichting Rotterdamse Hoek, voelen zich niet meer veilig. Ze hopen dat de Onderzoeksraad een onafhankelijk onderzoek instelt om de veiligheid te controleren en garandeert dat de windmolens niet gaan draaien voordat de oorzaak is achterhaald.

Eerder deze week werd bekend dat het onderzoek naar het afbreken van het topje van de wiek in elk geval tot maandag duurt. De windmolens blijven uit voorzorg voorlopig stilstaan.

reacties (24)

 • veeboer

   

  Je zegt maar wat. Hele wester en noorderneerweg zijn aangesloten evenals zuidermeerweg. En van alle dwarswegen tussen de ring, en meerwegen hadden alle bewoners mee kunnen doen dit was al in 1999 een vraag van enkelen die alle koppen bij elkaar hebben gekregen. En van al die "renteierende initiatief nemers" is er geen een van waar zoals jij beweerd........ zo ja wees dan ook zo mans om een naam te noemen. Was getekend, een mede investeerder.

  reageer
 • Swiebertje

   

  Had men vanaf het begin de bewoners echt betrokken en ook echt laten meedelen in de winst dan had men nu deze tegenstand nooit gehad. Er profiteert nu een handjevol boeren die grotendeels nog verder weg wonen van de molens (Espelerpad,Creilerpad). Wij als bewoners van de Westermeerweg en Noordermeerweg kunnen wel voor de betaling zorgen via de belastingdienst maar ik krijgen enkel een fooi voor de energierekening en zien dat een aantal van de initiatiefnemers al gestopt zijn met werken en dus lekker kunnen rentenieren van mijn centen. En wij hebben die molens zowat in de achtertuin.

  reageer
 • Piet v liere

   

  De macht van tiesinga gaat boven het belang van het individu !

  reageer
 • Kees

   

  Ik zou mij doodschamen als werknemer die aan dit windpark gebouwd heeft.

  reageer
 • Subje

   

  De bouw moest doorgaan! Geen tegenspraak/inspraak. Er waren weinig tegenstanders een aantal word nu wakker! Zonder subsidie geen molens! Een paar mensen verdienen aan de dure energiebelasting die naar de molens gaat. De mooie kolencentrale in Eemshaven is de de Back-up voor het windpark. Nu slagschaduw,lampjes,afbrekende onderdelen,kapotte bermen door zwaar transport enz. Toppie

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Swiebertje

   

  Niet waar. We konden alleen door de crisiswet niet eerlijk procederen. Overigens denk ik wel als ik hier aan de westermeerweg de metingen peil dat de mensen nu ze er staan pas beseffen hoe gigantisch groot deze monsters zijn.

  reageer
 • Gijs

   

  Gauw geld storten op de bankrekening van de bangeriken en niemand heeft meer last van afbrekende punten.

  reageer
 • De plantsoenman

   

  Het stilstaan van deze molens kost handen vol geld en wie betaald dat wij dus .

  reageer
 • jan

   

  Tja, en dan straks ook nog die eenzame visser op het water! Creil en Espel verplaatsen dan maar en samenvoegen, voor iedereen beter

  reageer
 • Jan

   

  @ Klaas, mij hebben ze geen toestemming gevraagd laat staan compensatie gegeven om 86 van die subsidie palen in mijn achter tuin te plaatsen. @ Jo Jo. onder welke steen zat jij dat je durft te beweren dat er geen actie is gevoerd om die dingen te plaatsen?

  reageer
 • jo jo

   

  Jammer joh, te laat.. Dan hadden ze maar eerder in verzet moeten komen. Toen hoorde je er ook niemand over uit de polder.

  reageer
 • Zeewolde

   

  Omwonenden financieel tegemoet komen. Dijk afsluiten voor fietsers en voetgangers. En die boeren die daar werken zijn mede eigenaar van de molens, dus die zul je niet horen.. Opgelost, en Tiesinga kan weer lekker slapen.

  reageer
 • wallander

   

  Het zou toch een zegen zijn als de turbines bij de grond afbreken!

  reageer
 • Dijkman

   

  Keurige brief. Ik zou om afbraak van die ondingen gevraagd hebben.

  reageer
 • terechte zorg lijkt me. als een stuk van een draaiende rotor afbreekt kan die een behoorlijk eind weggeslingerd worden. niet alleen een risico voor omwonenden, maar ook voor de snelweg a6. en @klaas: omwonenden hebben hier echt niet om gevraagd!

  reageer
 • Jack

   

  En wat dachten we van de in aanbouw zijnde molen pal naast de Ketelbrug?

  reageer
 • Verwonderlijk!

   

  Veiligheidsnormen blijken enkel te gelden voor het werkend personeel. Merkwaardig is en blijft dat dergelijke molens geen veiligheidszone kennen.Als een molen op drift raakt zijn ze onvoorspelbaar met alle gevolgen vandien.Het niet zo vreemdt dat men de veiligheid aan de laars lapt. Kijk maar eens hoe vaak hoge kranen boven publiek draaien met allerlei voorwerpen.Zo lang het goed gaat dan erkent men het gevaar niet. Neem bijvoorbeeld nu die kranen met de brug op alle huizen. Men wil eerst ongelukken dan kan men pas verwonderen.

  reageer
 • Manfred

   

  Omwonenden??? nou al er een object afbreekt moet het ongeveer 1,5 km 2 km ver vliegen wil het object bij u in de wasmand vallen.

  reageer
 • Klaas

   

  Dat ze bang zijn dat er meer stukken afbreken laat mij koud. De omwondenen hebben hier zelf voor gekozen om deze monsters in hun achtertuin te laten planten. Zeuren is ook een vak.

  reageer
 • Kim H.

   

  Haal die troep weg, het heeft totaal geen nut... De opbrengst is nihil , het kost meer dan het opbrengt, afgezien van de eventueele ongelukken!!!!! De enige die eraan verdienen zijn de fabriekanten en de groot grond eigenaren...

  reageer
 • Jk

   

  Wat een heerlijk stadse reactie...

  reageer
 • Koffeman

   

  Risico is inderdaad klein, maar wel aanwezig. Je hebt fietsers/wandelaars/omwonenden die vaak over de dijk lopen/fietsen etc.. Daarnaast heb je ook nog akkerbouwers die vlak bij de molens moeten werken. Dan snap ik wel dat er duidelijkheid gewensd is.

  reageer
 • Rinus

   

  Welke omwonenden? Ruimte zat daar en risico is beperkt, staat niet midden in de stad.

  reageer
 • grondstof

   

  Ik begrijp ook niet waarom die krengen vaak te dicht bij de bebouwing worden geplaatst. Ook zie je ze vaak vlak langs de snelweg, bij afbreken kan je er op wachten dat er iets of iemand geraakt wordt. Er moeten eerst doden vallen voor men hier een einde aan maakt vermoed ik.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert