Meer boetes voor niet tonen id-kaart

ALMERE
Almeerders krijgen steeds vaker een boete voor het niet tonen van hun identiteitsbewijs. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. In 2012 werden in Almere zo'n 150 boetes uitgedeeld; in 2014 waren dat er bijna 250.

Het gaat om boetes die politie of ov-medewerkers uitdelen aan mensen die geen identiteitsbewijs bij zich hebben of dat niet willen laten zien.

In de andere Flevolandse gemeenten is niet zo'n sterke toename van het aantal boetes te zien, of gaat het om kleine aantallen. Zo werd op Urk in drie jaar tijd maar één boete opgelegd.

[https://localfocus2.appspot.com/5669d450a3bdd]

reacties (13)

 • Pietje

   

  Ik bedoelde eigenlijk meer waarom die leeftijdsgroep zo vaak zijn of haar ID moet tonen. Wordt deze plicht bijvoorbeeld door de politie in Almere meer dan elders ingezet om hangjongeren te ontmoedigen? Wordt er meer zwartgereden door jongeren (wat met de vele buslijnen in Almere ook niet vreemd is)? Enzovoort.

  reageer
 • Of je houd je aan de regels, die in HEEL Nederland gelden!!

  reageer
 • ron

   

  dat onderschrijf ik

  reageer
 • Piet

   

  De reden is dat die nog geen rijbewijs hebben, dus die moeten een ID-kaart meenemen waar ze normaal gesproken niks mee kunnen. Een rijbewijs heb je vaak wel bij je, ook als je niet in de auto zit, want hij past heel gemakkelijk in je portemonnee.

  reageer
 • grondstof

   

  Veel ouders vinden het niet verantwoord dat kinderen met hun I.D pas op zak lopen. Tijdens spelen en of op school of sportvereniging kan het makkelijk kwijt geraakt worden. Er moet dan weer een nieuwe aangeschaft worden wat ook genoeg kost. Het zou fijn zijn als een kind een goede liefst geplastificeerde copie bij zich mag dragen en dat men indien nodig het kind de tijd geeft op het bureau de originele te komen tonen. De copie zou bij aanvraag van een I.D kaart door de gemeente aangeleverd kunnen worden waardoor er een standaard goede kaart wordt gebruikt met er overheen de aanduiding copie. Ik denk dat zo iets een goede oplossing kan zijn voor het niet dragen van een I.D door kinderen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hoi, Lukt vaak wel op straat. Door de nieuwe telefoon en de applicaties die de agenten hebben kan dat eenvoudig worden opgezocht. Foto's van je rijbewijs wordt dan namelijk getoond. Of als de betrokkene al een bij de politie op de foto is gezet, dan komt dat ook naar voren. Uiteindelijk kan het altijd nog op het bureau worden vastgesteld. Gr

  reageer
 • Evros

   

  wat kunnen we nog meer bedenken om burgers geld uit hun portemonnee te roven ?

  reageer
 • Havenaar

   

  Het kan in Almere...

  reageer
 • Sjaak de

   

  Denk dat je daar best wel een gevoelig punt aansnijd, de opsporingsambtenaar moet wel eventjes op de juiste wijze de indentiteit vast te stellen, denk niet dat dat kan op straat. Vermoedelijk zal in de meeste gevallen de persoon mee moeten naar het bureau, vakbondskaartje, zorg verzekering kaartje etc, kan en mag mijn inziens nooit als identificatie dienen, best wel arbeidsintensief voor een opsporingsambtenaar.

  reageer
 • Pietje

   

  Het zou interessant zijn te weten in welke gevallen de boetes worden uitgedeeld. Zo is de leeftijd 12-18 sterk vertegenwoordigd. Reden?

  reageer
 • willem-stad

   

  Moeten ze dan gelijk contant die boete betalen of geven ze het adres van een ander op die dan totaal onverwachts en onterecht een prent krijgt?

  reageer
 • Job

   

  Verhuftering van de samenleving?! Waarom zou je jouw ID niet willen laten zien?! Er wordt niet naar gevraagd als er geen aanleiding toe is.

  reageer
 • Ron

   

  Ja in Urk kent de wijkagent iedereen. Duh.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert