SP wil symboolmotie over afschaffen jeugdloon

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder moet geen zaken meer doen met bedrijven die het jeugdloon uitbetalen. Dat wil de SP. Volgens de partij moet het jeugdloon worden afgeschaft.

Deze wens van de socialisten staat verwoord in een motie die maandagavond wordt behandeld in de gemeenteraad. De SP vindt dat 18- tot 23-jarigen hetzelfde moeten verdienen als volwassenen. Vanaf 23 jaar is het minimumloon 8,96 euro per uur terwijl 18- tot 23-jarigen voor hetzelfde werk nog geen 4 euro bruto per uur ontvangen.

Het jeugdloon wordt overigens landelijk vastgesteld, maar SP-raadslid Mats Dekker hecht aan de symbolische uitstraling van de motie. 'In de polder willen wij dit alvast proberen in te voeren, zodat de gemeente bedrijven gaat aantrekken die het minimumloon gewoon betalen, dat wil zeggen; die het loon gelijktrekken met dat van 23-jarigen.'

reacties (8)

 • Dirk

   

  Ik kom veel in het buitenland, dus daar waar het loon niet afhangt van je leeftijd, en zie dat vakkenvullen , kassa e.d. door mensen van alle leeftijden gedaan wordt. Het zal in het begin wat invloed hebben op de 'werk'gelegenheid van de jongeren die nu heel gewoon onderbetaald worden. Jeugdloon is een kunstgreep die er niet meer bij hoort. Onze bij EU vergelijking toch al goedkope supermarkten zullen een ietsepietsie duurder worden, dat is een eerlijker loon toch waard!

  reageer
 • Pieter

   

  Heel slim, dus dan nog minder jongeren aan het werk.

  reageer
 • Polderbewoner

   

  Alsof het één het ander uitsluit? Dat als je je hier hard voor maakt je niet meer bezig bent met veiligheid en goede bereikbaarheid of je zorg behouden, waar de SP ook druk mee bezig is!! Bereikbaarheid is 1 van de speerpunten van de SP. Wat de één interesseert, interesseert een ander misschien niet in. Werkgelegenheid is zeker belangrijk, maar wel voor een eerlijk loon! Laat de raad zich uitspreken tegen jeugdloon en lokaal de bedrijven ook oproepen geen jeugdloon te betalen, kleine moeite lijkt me.

  reageer
 • ron

   

  neveneffect : minder jongeren aangenomen en nog minder stimulans om door te leren

  reageer
 • Geef ieder een rechtvaardig loon.

   

  De Jeugd moet steeds meer aan allerlei vaste lasten volwaardig als volwassene mee betalen.(huur, zorgverzekering, opleiding Waarom de jeugd wel als volwassen beoordelen en niet als volwassene betalen??Hoe noemen we dergelijke kromme redeneringen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem

   

  De gemeente moet zich vooral bezig houden met uitbreiding van werkgelegenheid, dus zorgen dat bedrijven zich hier vestigen. Laat de landelijke politiek zich dan met zaken als jeugdloon bemoeien.

  reageer
 • peter

   

  De gemeentelijke politiek heeft toch wel iets anders aan het hoofd. Hier zitten wij als inwoners totaal niet op te wachten. Retoriek waar we totaal niets aan hebben. Zorg voor veiligheid, goede bereikbaarheid, een leuke "Deel", geen lekke poldertoren, hoe om te gaan met schaliegas etc dat zijn onderdelen wat ons interesseert, richt daar je aandacht op.

  reageer
 • sjonny

   

  Hoe sommige politici (zich zo nemende) buiten elke zakelijke werkelijkheid staan. Of is het om jongeren te paaien?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert