Roestige gasleiding nu gedwongen vervangen

LELYSTAD
Huizenbezitters in de Zuiderzeewijk en het noordelijke deel van Boswijk in Lelystad krijgen deze week nog een laatste kans om hun roestige gasleiding te laten vervangen. Doen ze dat niet, dan laat de gemeente de leidingen op kosten van de bewoner vervangen. Volgens de gemeente zijn de kosten dan vele malen hoger, dan wanneer de bewoners zelf de opdracht voor vervanging geven.

Volgens de gemeente zijn de bewoners al eerder aangeschreven, maar heeft ongeveer een vijfde van de bijna 400 woningbezitters nog geen gehoor gegeven aan de oproep om de leidingen te laten vervangen.

De gemeente startte in maart met het steekproefsgewijs inspecteren en waar nodig, laten vervangen van gasleidingen in woningen die gebouwd zijn voor 1986.

Inmiddels is ruim de helft van de woningen in de stad gecontroleerd en zijn de resultaten van de eerste inspecties bekend. In delen van de Zuiderzeewijk, Atolwijk, Boswijk en Waterwijk moeten woningeigenaren verplicht de gasleidingen vervangen.

Wanneer het niet mogelijk is om een aangetaste leiding direct te vervangen, bijvoorbeeld omdat er te veel water in de kruipruimte staat, dan wordt in overleg met de gemeente een oplossing gezocht.

reacties (21)

 • Peter

   

  Of ik geld zat heb? Welnee. Maar wel de verantwoording naar mezelf en anderen. Het vervangen kost tussen de €150 en €300. Praten niet over duizenden euro's. En dit verhaal is al maanden bekend. Met €25 per maand opzij is het opgelost toch.

  reageer
 • Mv

   

  Wij hebben net een offerte gehad voor € 260,-. En de gemeente heeft het inderdaad ruim op tijd aangegeven dat het vervangen moest worden. Het is al veel langer bekent en als je dan wacht tot het laatste moment dan kan je dit verwachten. Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid.

  reageer
 • andy

   

  150 euro atministratie kosten ja haha Makkelijk praten welke gezin heeft nu zoveel geld ip de bank dan kan je wel zeggen geld is belangrijker ja anders kan je niks betalen he maar waarschijnlijk heb jw geld zat help de mensen even die het wel willen betallen maar gewoon weg niet kunnen denk dat dat 90 procent is.

  reageer
 • andy

   

  Geld zat zeker peter schiet het ff voor dan ongelooflijk de meeste mensen kunnen net rond komen en jij schrijft dit makkelijk lullen.

  reageer
 • Robbie

   

  Kost het echt maar 150 euro ? waar heb je het dan over. Ik dacht dat het een paar duizend zou kosten. Dit valt reuze mee

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • adje

   

  Water in de kruipruimte veroorzaakt roest aan leidingen.(beetje kip en het ei verhaal) wie is verantwoordelijk voor het feit dat mijn perceel droog zou moeten blijven ? de gemeente... dit willen ze alleen niet horen! want dan gaat het hun geld kosten!

  reageer
 • Barbara

   

  Je kunt ook de beheerders van woningbouw die tegen beter weten in veel krotten als leefbare huizen heeft weten te verkopen eens bij de lurven pakken voor een klein onderhoud. Dat zou ook kunnen, dan laten we die ambtenaar met rust.

  reageer
 • Zuiderzeewijker

   

  Nou ik heb tot op heden geen schrijven van de gemeente lelystad ontvangen en zo wel meer in de wijk.

  reageer
 • Henk

   

  Bij een eigen huis horen ook verantwoordelijkheden en verplichtingen. Moet de beslissende ambtenaar van Barbara wachten tot er een ontploffing komt, veroorzaakt door een doorgerotte gasleiding? Je zal naast zo'n woningeigenaar wonen.

  reageer
 • H.

   

  Wat een reacties zeg. Geld is blijkbaar belangrijker dan de veiligheid van jezelf, je gezin en je buren. Bij mij was de leiding ook al aardig roestig en moest ook vervangen worden. Dat kost je dan € 150,00 en hoort bij een eigen huis hebben. Als de CV ketel kapot gaat, zitten al die mensen dan jaren in de kou? Als er wel wat gebeurt, de leiding roest volledig door, gas hoopt op in de meterkast en komt met een vonkje tot ontploffing, naar wie wordt dan als eerst met de vinger gewezen? Precies, naar diezelfde gemeente die mensen verplicht de leiding te laten vervangen. En ze komen niet na een paar weken onder dwang de leiding te vervangen, maar na een aantal maanden. Mensen, neem je verantwoordelijkheid, naar jezelf en naar je omgeving.

  reageer
 • Peter

   

  Of mensen nou het geld wel of niet hebben. Het zijn eigenaren van een huis. En als eigenaar heb je nou eenmaal rechten en plichten. En dit is nou eenmaal gewoon een plicht! Bij het niet laten uitvoeren is je huis een gevaar voor jezelf en de omgeving. Dus ja, een beetje druk uitvoeren mag best wel. Had je deze kosten niet willen hebben? Dan had je moeten huren

  reageer
 • Laura

   

  De woningbouw krijgt uiteraard uitstel tot ergens halverwege volgend jaar.. Dus zo gevaarlijk zal het wel niet zijn. Overigens heb ik een koopwoning in de zuiderzeewijk, ooit eens 1x een brief gehad dat ze er mee zouden komen en verder nooit meer iets gehoord.. Dus wellicht is dat de reden dat zoveel huis eigenaren niet gereageerd hebben?!

  reageer
 • Netwerk

   

  Alles wat voor de meter zit hoort van de toeleverancier. Of het nu koop of huur is. Brobleem voor de toekomst opgelost.

  reageer
 • Pzaal

   

  Huizenbezitters hebben meestal wel geld het zijn geen huur woningen. Als er nog geen gehoor wordt gegeven uit veiligheids overwegingen gas van de leiding halen.. Hoe zit het eigenlijk met de huur woningen voor 1986? Of ontspringen die de dans omdat de woningbouw anders een keer geld moet uitgeven??

  reageer
 • Als de gemeente al sinds maart bezig is deze bewoners zover te krijgen dat zij hun gasleidingen vervangen mag ik toch hopen dat de administratieve kosten óók worden doorbelast. Iedereen loopt altijd maar te klagen dat de overheid zoveel geld kost, als burger hebben we daar ook onvloed op door ons eigen verantwoording te pakken!

  reageer
 • Jol

   

  Gemente Lelystad. Denk je nou nog mensen hier geld voor over hebben de regering. Trekt al het geld uit onze. Knip hoe kunnen ze dit. Da. Nog betalen en dan ook nog met dwang

  reageer
 • Barbara

   

  Veel van de Zuiderzeeers hebben niet eens een plofkip op tafel met de Kerst, laat staan dat ze nog een oude sok ergens hebben liggen voor je weet maar nooit..Walgelijk om juist nu die dwangbevelen uit te delen.Laat eens een andere toon horen als beslissend ambtenaar van een toch al kwestbare gemeente....

  reageer
 • andy

   

  Alsof iedereen nog geld op de bank heeft tegenwoordig dus ze willen mensen nog meer het schip in laten gaan gemeente ondersteun deze mensen want er zijn maar weinig mensen die dit kunnen betalen.

  reageer
 • Bert

   

  Misselijk van de gemeente om mensen op deze manier te dreigen en te manipuleren. Ik ben ook bij de infoavond geweest en de gemeente trad ook daar onbeschoft en vreselijk arrogant op. De helft van de zaal liep tijdens de bijeenkomst uit protest tegen deze ware belediging weg... de gemeente moet zich diep en diep schamen

  reageer
 • Ronja

   

  Mag ik vragen, wáár in de Zuiderzeewijk? De Bastion wordt ook meegerekend bij de Zuiderzeewijk. Maar "wij" hebben hier nog niets gehoord

  reageer
 • Reactie

   

  Zegt de gemeente nu dat wat zij doen of laten doen, per definitie vele malen duurder is dan wanneer dezelfde opdracht wordt gegeven door een burger?? In dat geval moeten we snel een reorganisatie uitvoeren bij de gemeente. Wat ren flauwekul zeg! Normaal zou je mogen verwachten dat een grotere klus (meer adressen in 1 opdracht) goedkoper is dan afzonderlijke opdrachten. Maar daar denkt de gemeente dus anders over.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert