Vliegverkeer deert landbouw niet

LELYSTAD
De uitbreiding van Lelystad Airport heeft geen tot nauwelijks invloed op de landbouwgewassen in en om het vliegveld. Dat concludeert een onderzoek in opdracht van de provincie.

Lelystad Airport wil vanaf 2018 uitbreiden maar boeren waren ongerust dat het vliegverkeer hun gewassen zou vervuilen met zware metalen en andere schadelijke stoffen.

In het onderzoek is gekeken naar de situatie rond de luchthaven in het Duitse Bremen. Die is nu ongeveer even groot als Lelystad over vijftien jaar moet zijn. Uit metingen blijkt dat op spinazie en boerenkool bij Bremen niet meer zware metalen voorkomen dan op dit moment al rond Lelystad zijn aangetroffen.

De provincie en boeren zijn tevreden met de uitkomst van het onderzoek. Volgens de boeren kunnen zij zich blijven ontwikkelen en blijft er ruimte voor biologische landbouw. Het onderzoek wordt elke vijf jaar herhaald.

reacties (6)

 • Piet v liere

   

  Het is daar dus nu al zwaar vervuild ! Ik hoef er geen uien meer uit de buurt vandaan !

  reageer
 • Johan10

   

  Weer een in de serie van: wij van wc eend adviseren ..... Leuk idee omroep Flevoland deze kerstquiz!

  reageer
 • Jaap

   

  Dat er geen hogere concentratie zware metalen worden aangetroffen bij vergelijkbaar onderzoek is fijn, maar hoe zit dat met andere stoffen zoals brandstofresten bij het opstijgen? In Aalsmeer kunnen de kwekers hierover meepraten

  reageer
 • Johan b

   

  Volgens mij staat dit haaks op wat Alders toendertijd concludeerde.

  reageer
 • Cor

   

  Zware metaal koperhydroxide word veel in de biolandbouw gebruikt om schimmelziekten te bestrijden, de gewassen groeien extra door de CO2 die de vliegtuigen uitstoten.

  reageer
 • ikke

   

  De toename in CO2 zorgt ook voor langere droge periodes in de zomer waardoor oogst verloren kan gaan. Daarbij is er meer wolkvorming als gevolg van condensstrepen van het vliegverkeer waardoor de intensiteit van het zonlicht afneemt. Hierdoor is de groei van planten minder. Door klimaatverandering zal ook het aantal ziekten en plagen van gewassen toenemen. Dus netto zorgt het vliegverkeer voor minder groei van gewassen met minder opbrengst.

 • laat alle reacties zien
 • Jeroen

   

  In Bremen niet meer zware metalen op gewassen dan er nu in Lelystad worden aangetroffen. En voor de beeldvorming, hoeveel zware metalen worden er op de gewassen aangetroffen in Bremen als er niet gevlogen zou worden? Als dat namelijk beduidend minder zou zijn, betekent dit straks dat de gewassen in Lelystad ook een toename kunnen verwachten. Dit onderzoek klinkt mij nu een beetje als natte vinger werk zonder nulmeting of vergelijkingsmateriaal.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Precies: als je de aanvangssituatie in Bremen vóór aanleg van het vliegveld niet kent (de Δ) kan je geen conclusies trekken.

 • Piet

   

  Een toename??? Hoe kom je daar bij??? In Bremen net zo veel als nu in Lelystad, dus als Lelystad Airport vergelijkbaar met Bremen gaat worden blijft de hoeveelheid zware metalen gelijk. Er is geen reden om te denken dat dat hier opeens meer zou gaan worden.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert