Lelystad moet 3 miljoen bezuinigen op jeugdzorg

LELYSTAD
De gemeente Lelystad moet volgend jaar 3 miljoen euro bezuinigen op de jeugdzorg. Dat bleek dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Wethouder Elly van Wageningen heeft een pakket aan maatregelen gepresenteerd. Die moeten ertoe leiden dat de jeugdzorg in Lelystad goedkoper wordt.

Zo wordt zware en dure zorg ver van huis minder vaak aangeboden. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat kinderen minder snel uit huis worden geplaatst. Verder moet er slimmer en dus goedkoper zorg worden ingekocht.

reacties (29)

 • robin

   

  De zoveelste misser van de SP. Meewerken aan de afbraak van deThuiszorg en nu ook weer 3 miljoen bezuinigen op Jeugdzorg. Voor Jeugdzorg is dit onbegrijpelijk. Ik zou me schamen als ik SP zou heten. En dit alles voor het meedoen.

  reageer
 • frits

   

  Hallo SP, wat doet u nog in dit college? En is dit nu echt beleid dat we van de ChristenUnie mogen verwachten? Mevrouw Van Wageningen wil bakken vol geld uitgeven aan duurzaamheid, maar bezuinigt op zorg? Die keuze pas niet echt bij de CU. Of kan de zorg echt zoveel goedkoper zonder de kwaliteit geweld aan te doen? Als dat het geval is, waarom is de aanleiding dan dat de gemeente moet bezuinigen? Als ik eerlijk ben, denk ik dat de SP en de CU moeten stoppen met dit college, want dit is puur VVD-beleid met hun vriendjes van de PvdA.

  reageer
 • frank

   

  Ik denk inderdaad dat Lelystad met minder ambtenaren toe kan. Er zijn heel veel ambtenaren in indirecte functies (communicatiemedewerkers, bestuursondersteuners, administratief medewerkers, controllers, leidinggevenden, medewerkers postkamer, telefonistes enzovoorts). Daarnaast kan de gemeente nog veel niet-wettelijk verplichte taken (en dus medewerkers) afstoten. Denk aan economische zaken, cultuur, sport, stedebouw, groenonderhoud, zwerfvuil opruimen. En andere taken kunnen soberder: balie burgerzaken minder vaak open, openbare verlichting minder onderhouden enzovoorts. Maar dan allemaal niet daarover gaan klagen mensen!

  reageer
 • mark

   

  Wat voor snoepreisjes van ambtenaren? Heb je concrete voorbeelden? Of roep je maar wat?

  reageer
 • mark

   

  Helaas, dat onderhoud aan de stadshoofdwegen wordt betaald uit een specifieke uitkering van het rijk, de ICL. Die mag niet voor andere zaken dan onderhoud openbare ruimte ingezet worden. Maar troost je, het rijk gaat op die specifieke uitkering ongetwijfeld ook nog bezuinigen, dus dan kan het onderhoud van de de stadshoofdwegen ook niet meer betaald worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Nee, ook niet. De jeugdzorg viel tot dit jaar onder de verantwoordelijkheid van de provincie. De provincies werkten - volgens het rijk - niet efficient. En het rijk heeft de taken daarom met ingang van dit jaar met minder budget aan de gemeenten toebedeeld. Nu is het aan de gemeenten, waaronder Lelystad, om inderdaad efficienter te werken. Ofwel: dure zorg te schrappen.

  reageer
 • Henk

   

  Asielzoekers hebben hier niks mee te maken. Gewoon mismanagement en totaal geen verstand van zaken de lokale politiek. Jaren lang teveel geld uitgegeven aan onnodige zaken en te weinig controle op de frauderende "hollander" in de bijstand.

  reageer
 • Jordi

   

  Ik denk dat een ieder zich zou moeten verdiepen in "hoe komt het dat er zoveel kinderen jeugdzorg nodig hebben". Het heeft in zijn niets te maken met instroom van vluchtelingen maar meer met de onkunde, onverschilligheid cq desinteresse voor de opvoeding van een jongere. En er is ruimschoots gebruik gemaakt van het systeem pappen en nathouden de rekening werd toch door een ander betaald.

  reageer
 • han

   

  nu de jeugdzorg, daarvoor de zorg voor de ouderen, de sport, de bibliotheek enz enz, nee al het geld gaat wel naar de gelukszoekers, Nederland waar ben je als de Nederlanders hulp nodig hebben!!

  reageer
 • HK

   

  Pgb: moeders die parttime werkten , nu 40 uur pgb ontvangen en dan het gevoel hebben dat ze proffesionele hulp uit eigen zak moeten betalen. Dat is pas echt geldverspilling

  reageer
 • Barbara

   

  De "verdrukking" van het hulpbehoevende kind zal met deze bezuiniging toenemen. Hun beproevingen in latere leven evenzo...

  reageer
 • Sandra

   

  Soms is het noodzakelijk dat de hulp wat verder van huis moet komen door lange wachtlijsten voor hulp,wachten is stilstaan in ontwikkeling voor een kind. Soms is er geen gespecialiseerde hulp in eigen woonplaats en ga je verder van huis zoeken. Bezuinigen vind ik prima zolang de belangen van het kind op de eerste plaats komen en niet het kostenplaatje als norm is.

  reageer
 • Sandra

   

  Bezuinigen op jeugdzorg? Nu invensteren is ervoor zorgen dat ze later op eigen benen kunnen staan,meedoen in de maatschappij en in staat zijn hun eigen brood te verdienen. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst!

  reageer
 • Truus

   

  Omdat het dichtbij niet bestaat ivm centralisatie van zorg

  reageer
 • Sjaak de

   

  Vreselijk, wij hebben nu al te maken met de meest afschuwelijk familie drama's, ook al zou er nu meer dan genoeg geld beschikbaar komen dan nog zullen wij met de naweeën van dit jarenlange samenlevings bedreigende overheidsbeleid te maken krijgen. Maar neen het kwartje is bij onze overheden nog niet gevallen, de jeugd heeft niet alleen de toekomst het is de toekomst, beschadigde mensen zullen een zware wissel trekken op de samenleving, dat kan iedere gespecialiseerde hulpverlener beamen. Terugtredende overheid heeft geen toegevoegde waarde in een samenleving welke wij zouden moeten koesteren.

  reageer
 • Vinnie

   

  Ik heb zelf een zoon die de jeugdzorg echt nodig heeft maar als het zo door gaat hier zo in Lelystad en in Nederland dan ga ik maar ergens asiel aanvragen want voor die gelukzoekers wordt alles gedaan. Lelystad en Nederland wordt eens wakker. Onze kinderen zijn straks de klos en er wordt niks meer voor ze gedaan om ze te helpen. Tijd voor verandering.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Waarom dure en ver weg als het ook dichterbij kan.

  reageer
 • Jade

   

  Geef de zorg terug. Die grote organisaties zijn veel te duur. Die directie kosten heel veel omdat zij te groot zijn dus te veel verantwoordingen hebben waardoor zij veel salaris krijgen. Ga meer over op PGB, de mensen kunnen dan zelf de regie in eigen handen krijgen. De kosten zijn dan een stuk lager. Als deze mensen het zelf maar beheren en niet een of andere administratie bureau want dat gaat het vaak mis net als bij die grote organisaties. Of betaal de salarissen zelf uit aan de hulpverleners. De mensen die nu bij een van die grote organisaties werken melden zich dan bij jullie aan. Werk dan net als een uitzendbureau(maar houd dit in eigen beheer) en de mensen die de zorg krijgen kunnen dan zelf aangeven wie ze willen en hoe ze willen inzetten.

  reageer
 • Johan 10

   

  Als ik wethouder was, was ik afgetreden! Nog meer bezuinigen op de aller kwetsbaarste kinderen van Lelystad ? Echt niet!!! Zou het dan toch het pluche zijn?? Als vader kan ik mij dat niet voorstellen.

  reageer
 • de kerstengel

   

  dus wie zijn hier de klos van ??? de kinderen belachelijk

  reageer
 • Henk

   

  Goedkoper aanbesteden, met tsn als voorbeeld? Straks amateurs als vrijwilliger inzetten? Is de wethouder zo deskundig dat ze kan sstellen dat zware zorg overbodig is? Waarom de politieke moed niet opbrengen door te stellen dat noodzakelijke zorg niet meer geboden kan worden. Bezuinig liever op hrt zeer luxueuze groot onderhoud aan de stadshoofdwegen.

  reageer
 • Willem D

   

  Hoe zo bezuinigen ze krijgen toch een hoop geld voor die vluchtelingen . 100 Euro per nacht maal 250 maal 360 is een bak vol geld

  reageer
 • lelystad

   

  Nee toch niet weer bezuinigigen over de rug van onschuldige en weerloze kinderen! Gemeente moet zich schamen dat ze dit doen. Bezuinig op de bijstandsuitkeringen zet die mensen aan het werk( verplicht), maar ga niet bezuinigen op jeugdzorg. Het familiedrama in Lelystad afgelopen weekend was dan wel niet bekend bij jeugdzorg, maar gaat wel vaker gebeuren door hierop te bezuinigen!

  reageer
 • Dirk2

   

  Zorg is in Lelystad minder belangrijk dan overbezetting van ambtenaren en ingehuurde adviseurs die geen enkel resultaat boeken. Wanneer grijpt de Raad nu eens echt in? Wat een trieste coalitie is dit en wat een ondeskundige Raad! Lekker op het pluche, maar geen echte verantwoordelijkheid nemen!

  reageer
 • Robbert

   

  Het gaat dus weer alleen om de cijfertjes...... Lekker goedkoop inkopen, uiteindelijk betalen we daar allemaal zelf de rekening van. Geen zekerheid op gegarandeerde en goede zorg. Voorbeeld TSN thuiszorg nagenoeg failliet, mensen straks de ww in.

  reageer
 • arie

   

  Waar moet nog meer op bezuinigd worden er is al bijna niets... Dit kan echt niet!

  reageer
 • Jan

   

  Het is wat... Waneer bezuinigen ze eens op gemeentelijke onzin uitgaves ? Snoepreisjes van ambtenaren of ander financieel wanbeleid ? De belastingen worden hoger maar de uitgaves steeds op zorg steeds minder...

  reageer
 • Johan10

   

  Wat een in en in triest nieuws! Uit ervaring weet ik dat het minimaal een half jaar duurt voordat je de goede hulp hebt voor je kind! Erg jammer nu de sociale wijkteams ''op stoom'' beginnen te komen ze zo'n bezuiniging voor hun kiezen krijgen! Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, toch??

  reageer
 • Peter

   

  Moeilijke lezers voor gemeenten. Ik hoop dat deze wethouder slaagt in haar opzet; goedkopere zorg dicht bij huis. Volgens mij goed voor kinderen en de (gemeentelijke) portemonnee!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert