Vraagtekens bij plannen dwarsbomen Batavia Stad

LELYSTAD
Meerdere politieke partijen in Lelystad willen Batavia Stad en andere winkelcentra niet dwarsbomen ten gunste van het Stadshart.

GroenLinks, de PvdA en de VVD zijn kritisch op de plannen van VVD-wethouder Janneke Sparreboom. Zij wil dat Batavia Stad en bijvoorbeeld het Lelycentre niet verder groeien om zo de ondernemers in het Stadshart te helpen. Het is één van de maatregelen die de gemeente wil nemen naar aanleiding van een rapport over het Stadshart.

Henk Soomers van de PvdA wilde van wethouder Sparreboom weten waarom Batavia Stad, één van de grootste werkgevers van Lelystad, de dupe moet worden van het slecht lopende Stadshart. GroenLinks sloot zich daarbij aan en stelde ook nog vragen over het voorstel om te starten met een half uur gratis parkeren. Fractievoorzitter Sjaak Kruis vindt dat geen goed idee, onder meer omdat de kans groot is dat mensen na een half uur weer weggaan.

reacties (33)

 • Truus

   

  Ik parkeer altijd daar waar ik gratis kan parkeren. Is het niet meer gratis dan kom ik gewoon niet meer.

  reageer
 • Johan10

   

  Als je de prijzen van bij de opening van Batavia Stad vergelijkt met de huidige prijzen, zit daar een aanzienlijk verschil in. (prijs index inbegrepen) De echte koopjes zijn er allang niet meer! Ook zijn de parkeerterreinen aanzienlijk minder bezet. Lees ook de reacties van andere lelystedelingen! Volgens mij mag iedereen zelf uitmaken hoe zij/hij naar b-s gaat!

  reageer
 • lelystedeling

   

  De VVD ( Voor Vele Deals) wethoudster dient haar werk te beperken tot het Stadshart, daarvoor is zij verantwoordelijk portefeuillehouder. Zij heeft niets te maken met Batavia Stad, want de kust zit niet in har portefeuille. Schoenmaakster blijf bij je leest en loop geen andere collega-wethouders voor de voeten. Concentreer je verder op Cultuur, want daar heb je de handen ook al vol aan met de spoorloos verdwenen aquarellen van kunstenaar Esser. Of gaat dit net zoals in Dn Haag ook in de doofpot.

  reageer
 • gerard

   

  Goed punt. Ik denk dat de raad inderdaad zsm een motie aan moet nemen om de nieuwe parkeerapparatuur te cancellen. Het is waanzin om nieuwe apparatuur te kopen, als het eerste halfuur parkeren toch gratis wordt. De meeste parkeerders hoeven dan toch niet meer te betalen. Dan is een blauwe zone een betere optie. Voor die enkeling die langer parkeert (als dat niet ook gratis wordt, wat slimmer zou zijn) kan de oude apparatuur blijven staan.

  reageer
 • Dirk2

   

  Hoe vaak moeten we nog aangeven dat dit college volledig incapabel is? Deze stad stuurt op een Art. 12.... Raad en burger sta op, vorm een collectief en laat je niet meer verleiden door de mooie praatjes. Uiteindelijk zijn het ONZE middelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • frits

   

  Het Lelycenter is particulier bezit. Waarom wilt u andermans bezit slopen? En wie moet die sloop dan betalen?

  reageer
 • GCJ Roord

   

  wat een dom plan, er komen een miljoen mensen op Batavia stad af . Lok een aantal naar het centrum ,met gratis parkeren.Zijn we gelijk van die kostenpost af.Maar ja die belachelijke nieuwe parkeerautomaten(geen contant geld nummerborden intoetsing) zijn waarschijnlijk al besteld.een bijna ex VVD stemmer

  reageer
 • Barbara

   

  Vreemd genoeg zijn er een aantal winkeliers die hier graag zaken doen met beschaafde klanten die juist in dit centrum hun benodigde produkten kunnen aanschaffen waar dat elders niet mogelijk is. Dus niet zo laatdunkend s.v.p. over bevolkingsgroepen die u niet aanstaan.

  reageer
 • Schrapers

   

  Platgooien dat hele Lelycenter, wat een getto is dat zeg, een bouwval van goedkope bij elkaar geplaatste ongezelligheid. Enkel een trekpleister voor kanslozen. Investeer in 1 goed centrum en maak dit aantrekkelijk voor de inwoners. Op armoede en verwaarlozing komt niets positiefs af. Batavia stad is de positieve uitzondering. Wees er zuinig op!

  reageer
 • anton

   

  De kosten van de slagbomen en betaalautomaten e.d. zitten allemaal in de huurprijs. Ook het onderhoud wordt door Batavia Stad gedaan. Dat de gemeente in het verleden wel onderhoud deed (maar ook de parkeerinkomsten ving) staat helemaal los van een verdere uitbreiding van Batavia Stad; die uitbreiding kost de gemeente niets extra's.

  reageer
 • Willem D

   

  Soort maar de parkeerplaats wordt gehuurd van de gemeente maar wie heeft eerst het onderhoud gedaan daar wie heeft de verlichting geplaatst wie heeft er slagbomen geplaatst wie heeft er en gld automaat geplaatst ja de gemeente

  reageer
 • Anton

   

  Als we dan toch de Zuigerplasdreef weer herstellen, kan dan de Neringgarage direct op die dreef aangesloten worden? Makkelijker voor de automobilist, en de Neringweg kan zonder het verkeer naar de garage ook een leukere inrichting krijgen. Er hoeft dan immers alleen nog maar bevoorradingsverkeer te rijden, en verder kan het geheel bestemd worden voor fietsers en voetgangers.

  reageer
 • Ikkie

   

  Gewoon de projectontwikkelaars en makelaars die de panden in het stadshart verhuren aanpakken, nu nekt de hoge huurprijs elke ondernemer die daar wat wil beginnen. kledingzaakje in de waag waar nu Valentijn zit moest al 3700.00 per maand opleveren voor die oppervlakte laat staan wat die grote panden die nu nog leeg staan moeten betalen breng dat elke maand maar is op naast je inkoop en waar je dan ook nog van moet leven

  reageer
 • Flevoburger

   

  Als Lelystedeling kom ik hooguit 4 keer per jaar bij Bataviastad. ( als het er al 4 keer zijn ) De Gordiaan? Daar kom ik alleen als het noodzakelijk is. Gezellig winkelen? dan gaan we naar Enkhuizen , Harderwijk en steeds vaker ook Almere. Die Sparreboom is volgens mij iedere vorm van realiteit kwijt en heeft geen idee wat er in de echte maatschappij gebeurd. Lekker handig om Bataviastad dwars te gaan zitten. Als ondernemer wist ik het dan wel: snel weg wezen uit de gemeente Lelystad en er zijn zat gemeentes die dolblij zijn met zo'n werkgever.

  reageer
 • Bart

   

  Ech totale onzin!! parkeren kost voor een hele dag 3 euro. Het is er altijd druk. Dus houdt niet veel mensen tegen, het is er altijd druk.

  reageer
 • frits

   

  Jawel, er is wel degelijk gesproken over verbieden verdere uirbreiding Batavia Stad (de volgende uitbreiding na de huidige fase, dus nog meer richting zendtoren). De consument gaat zich inderdaad anders gedragen. De projectontwikkelaars en winkelbedrijven weten prima hoe. Daarom willen die wel investeren in de wijkwinkelcentra, Lelycentre en Batavia Stad, en niet in het Stadshart. De Gordiaan moet gewoon gedowngrade worden tot wat het van oorsprong was: een wijkwinkelcentrum. En goed bereikbaar, dus ook de Zuigerplasdreef weer herstellen, de Agorabaan rechttrekken, en minder doorgaand verkeer langs het station. Liefst de Stationslaan opheffen, waardoor Hanzepark ook één aantrekkelijk geheel kan worden met het Stadshart; dat is weer goed voor de leegstaande kantoorpanden daar, en levert klandizie op voor de overgebleven winkels in een compactere Gordiaan.

  reageer
 • frits

   

  Volgens mij stelt GroenLinks heel terecht dat een halfuur gratis parkeren ertoe leidt dat klanten dan op een holletje weer weggaan. Je wilt juist dat ze rustig kunnen winkelen. Ofwel: het parkeren moet voor meer dan een halfuur gratis worden. Beter nog: blauwe zones voor maximaal twee uur gratis parkeren op de parkeerterreinen, en onbeperkt gratis parkeren in de garages. Zijn de woonwijken rondom het Stadshart tegelijk ook van de parkeeroverlast af. Vraag is wel hoe de gemeente de misgelopen parkeeropbrengsten gaat dekken. Natuurlijk, er zijn minder handhavers nodig, dat scheelt geld. Maar de investerings- en onderhoudskosten van de parkeergarages lopen door. Die uitgaven zullen dus ten koste moeten gaan van andere gemeentelijke zaken. Ik zou zeggen: schaf Citymarketing af, en stop met de hoge uitgaven aan economische zaken en toerisme. Gratis parkeren in het Stadshart doet meer voor je stad.

  reageer
 • KC

   

  Frits je hebt helemaal gelijk. Bataviastad heeft niets te maken met het stadshart. Als je middenstand in het stadshart wilt helpen maak dan het parkeren gratis, dan blijven de mensen langer.

  reageer
 • frits

   

  Parkeerterrein is van Batavia Stad zelf. Kost de gemeente niets meer. En files zijn er hooguit met Pasen en Pinksteren, en dat kost de gemeente ook niets. Verkeersregelaars worden ook door Batavia Stad zelf ingehuurd. De gemeente profiteert wel van de OZB die Batavia Stad betaalt.

  reageer
 • frits

   

  Wat een domme reactie. De gemeente besteedt helemaal geen geld aan de uitbreiding van Bavia Stad. Die investering wordt volledig door een projectontwikkelaar gedaan. De gemeente Lelystad profiteert hiervan door extra werkgelegenheid en hogere OZB-opbrengsten. Dat projectontwikkelaars niet bereid zijn in het Stadshart te investeren, zegt genoeg. Dat Batavia Stad alleen alleen outlet kleding en schoenen van duurdere merken verkoopt, is nu precies de bedoeling. Dat is het thema van dit winkelcentrum, waar heel veel toeristen op afkomen. En juist vanwege dit specifieke thema, is het geen grote concurrent van het Stadshart. Hooguit voor de kledingwinkels daar, maar die mikken op vooral op andere merken en lagere prijsklassen.

  reageer
 • Bas

   

  Tja, Bataviastad is geen Beverwijkse bazar, ter uwer informatie

  reageer
 • Sjaak de

   

  Vrije markt werking is of was toch altijd het toverwoord in moeilijke discussies? De gesettelde winkels in de NOP hebben het nooit echt nodig gevonden te concurreren, nu volgen hun werken hen na. Dat zou ook voor Lelystad moeten gelden het publiek zal altijd gaan daar waar men redelijk kan inkopen naar het budget wat men daarvoor beschikbaar heeft. Batavia stad heeft kennelijk de toekomst alleen zullen zij zelf moeten investeren in hun groei, niet de gemeente.

  reageer
 • Als ze stadshart echt willen helpen moeten ze wat aan de sfeer doen daar! En met name op koopavond! Dan loop ik niet graag alleen door het centrum vanwege alle vage figuren die daar rondhangen.

  reageer
 • Batavia stad is zo en zo niet interessant is over het algemeen alleen maar kleding en schoenen,en dan nog niet eens echt goedkoop,bij een outlet verwacht je dat het goedkoper zou zijn..dus uitbereiden zeker geen optie,besteedt het geld idd liever aan het stadshart

  reageer
 • Willem D

   

  Wat leverde bataviastad lelystad op ja wat werk maar de rest kost geld Parkeerplaats kost geld Files kosten geld Dus wat leverde bataviastad op niks zorgen

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Waarom zou het goedkoop moeten zijn. Overigens is het helemaal niet duur. Bij veel zaken is het nog steeds uitloopvoorraad of goedkope productie die nooit in de normale winkel is geweest. Zo voordelig als bij Floris van Bommel zie je de van Bommels nergens. Idem voor de Levi's, Asics, enz enz. Wat u zegt is gewoon niet waar. Lelystedelingen kunnen beter op de fiets en niet stiekem in de woonwijk van anderen parkeren!

  reageer
 • choco

   

  Meerdere politieke partijen in Lelystad willen Bataviastad en andere winkelcentra niet dwarsbomen ten gunste van het Stadshart. Anders gezegd, de enorme investeringen van buurtcentra en Batavia, de parkeerkosten van het Stadshart die niet in verhouding staan t.o.v. het winkelaanbod zoals beschreven in het rapport, leiden tot een catastrofe van het Stadshart. Mevrouw Sparreboom stelde bij een voorstelronde, toen ze zich opwierp om op politiek niveau iets voor Lelystad te willen betekenen, onder andere het volgende 'Omdat niet alles kan, betekent het dat we het goed en slim moeten organiseren en steeds opnieuw verstandige keuzes moeten blijven maken om de meest kwetsbaren niet tussen wal en schip te laten vallen'. Beste mevrouw Sparreboom,het Stadshart is zeer zeer kwetsbaar geworden en dreigt van versobering over te gaan naar verpaupering! Het is dus hoog tijd om te doen wat je de Lelystadse burger hebt beloofd! ik nodig je dan ook uit om uitvoering te geven aan jouw principes zoals hierboven geciteerd! Henk Soomers van de PvdA wilde van wethouder Sparreboom weten waarom Bataviastad, één van de grootste werkgevers van Lelystad, de dupe moet worden van het slecht lopende Stadshart. GroenLinks sloot zich daarbij aan en stelde ook nog vragen over het voorstel om te starten met een half uur gratis parkeren. Fractievoorzitter Sjaak Kruis vindt dat geen goed idee, onder meer omdat de kans groot is dat mensen na een half uur weer weggaan. Beste Sjaak, ons Stadshart is ' de Sjaak' van dit soort ongefundeerde uitspraken! ik mag aannemen dat zeker jij je bewust behoord zijn dat je met bewijs moet komen i.p.v. iets roepen! Ik nodig je hierbij dan ook uit om met bewijs te komen dat gratis parkeren geen optie is! Want ik stel dat gratis parkeren of een tegemoetkoming hierin past bij het leeggelopen centrum.

  reageer
 • WR

   

  Er is helemaal niet gesproken over dwarsbomen van plannen van Bataviastad. Bataviastad is bezig met laatste uitbreiding die op dit moment mogelijk is. Wil men verdere uitbreiding winkel vierkante meters in wijkwinkelcentra toe staan terwijl consument zich heel anders is/gaat gedragen en het Stadshart leegloopt? Is overigens al - eerder besloten - vastgelegd in beleid en plannen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Flauwekul. Het parkeren is net zo als anders. Nergens in Nederland kun je voor zo weinig zo lang staan. Overigens is het frappant dat mensen vallen over een Euro parkeren maar wel met de auto komen die wel wat meer kost dan de brandstof alleen.

  reageer
 • De Vries

   

  Net op Duitse TV. Weer de grote winkelketens, geen scheuwende reclameborden, verlaag de huurprijzen en creër sfeer door groen en sierbestrating. En ineens kwamen er meer mensen winkelen.

  reageer
 • kerstman

   

  vroeger gingen veel mensen juist naar bataviastad toe toen was het nog gratis parkeren nu je moet betalen belachelijk veel parkeer geld houd het toch ook veel mensen tegen , om eventjes bataviastad daar te gaan winkelen

  reageer
 • Johan10

   

  Ik vraag mij af hoe vaak de lelystedeling naar Batavia stad gaat? Het is inmiddels erg duur en ook het parkeren begint steeds meer op Amsterdamse prijzen te lijken! Dus als gemeente geen geld insteken! Het succes van het Lelycentre is deels te verklaren door de goede winkelformule. Verder is er een grote gratis parkeerplaats in de buurt. Dus niet kapot maken door hoge tarieven en minder plaatsen Raad/ dames en heren politici! Eerst maar eens geld vrijhouden voor de belachelijke bezuiniging op de zorg voor onze kinderen! Geen dure onderzoeken ,geen verbouwingen van gemeentelijke kantoren of fancy pleinen!

  reageer
 • Ik

   

  De VVD, is dat niet die partij voor Privatisering en Vrije Marktwerking ??

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert