Brouwmarkt krijgt ongelijk van Raad van State

ALMERE
De Brouwmarkt in Almere kan voorlopig gewoon blijven op bedrijventerrein Markerkant. Dit ondanks een verloren zaak bij de Raad van State woensdag.

De Brouwmarkt is een internetwinkel waar je spullen kunt bestellen om zelf bier, wijn of likeur te maken. Behalve grote vergistingsketels, gaat het ook om pakken mout of kleine potjes gist. En die kun je ook in de winkel ophalen. De gemeente Almere is het daar niet mee eens en vindt dat de Brouwmarkt valt onder detailhandel. En dat hoort niet thuis op bedrijventerrein de Markerkant, maar in een winkelcentrum. Om het bedrijf tot verhuizen te dwingen, werden de regels voor het bedrijventerrein aangepast.

Volgens de Raad van State mag de gemeente dat doen, maar tegelijkertijd mag de Brouwmarkt ook blijven bestaan onder bepaalde voorwaarden. Als internetwinkel hoeft de zaak sowieso niet te verhuizen. Maar ook zaken doen als groothandel voor bedrijven is toegestaan. Daarnaast zijn zelfs particulieren welkom om inkopen te doen, maar dat mag niet meer dan 20 procent van de omzet zijn.

Dat laatste is volgens eigenaar Rob van Gelder geen probleem, want er wordt genoeg online besteld en verstuurd. "We zijn de afgelopen tijd flink gegroeid en versturen zo'n 60.000 pakketten per jaar. Dat is echt enorm en we hebben inmiddels 19 mensen in dienst."

reacties (8)

 • H.Visser

   

  Gemeente Almere doe alsjeblieft niet zo bekrompen. Echt in dat hoekje zitten heel veel detailhandel. De meeste bestuurders van Almere zijn niet eens instaat om de broodafdeling van Albert Heijn te runnen. Kom op zeg en ga je met belangrijkere zaken bezighouden.

  reageer
 • Amb te maar

   

  Wij ambtenaren krijgen winkelcentrums tegenwoordig niet meer gevuld, dus verzinnen we gewoon andere wegen die naar Almere Stad leiden. Simpel toch🙃

  reageer
 • Gerrit

   

  Leenbakker en praxis zijn perifere detailhandel. Dat is toegestaan volgens bestemmingsplan. Brouwmarkt is dat niet, dus detailhandel en strijdig bestemmingsplan. Ben het er niet mee eens, want een dergelijke winkel past niet in het centrum waar de detailhandel plaats moet vinden. Naar een winkel als brouwmarkt ga je gericht naar toe, net als praxis of jumper. In mijn ogen moet je zoiets juist toestaan op de Markerkant, is er een perfect bedrijventerrein voor.

  reageer
 • Nico

   

  Van harte gefeliciteerd met deze uitkomst.

  reageer
 • Dennis

   

  Hoe denkt iemand van de gemeente. Ikke Ikke Ikke als wat ik denk en doe is goed. En de burgers kunnen we lekker late stikken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ejb

   

  Almere is hypocriet bezig, op hetzelfde bedrijventerrein zit er vlakbij zit leenbakker, praxis, hardwareoutlet en nog diverse andere zaken. Over die winkels hoor je ze niet.

  reageer
 • BekenderInAlmere

   

  Helaas lijkt ook hier de gemeente er alles aan gelegen 20 mensen een baan te ontzeggen om voor een habbekrats werk voor de gemeente uit te voeren of naar amsterdam te sturen. Het is een trieste zaak dat een gemeente de regels aanpast om zelf gelijk te krijgen.

  reageer
 • Jos

   

  Ik ben blij dar deze bijzondere winkel, sorry zaak, behouden blijft voor Almere. Uniek assortiment.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert