'Financiële strop dreigt door Floriade'

ALMERE
Oud-Floriadebestuurder Hans van Driem vreest een tekort van 20 miljoen euro op de begroting van de Floriade in Almere. Dat zegt hij in het online magazine Almere Zaken.

Van Driem verbaast zich vooral over de keuze van het terrein aan het Weerwater. Hij vindt dat veel te duur en hij pleit voor een goedkopere locatie.

De oud-directeur van de Floriade in Zoetermeer in 1992 is gevraagd om een analyse te maken door het Burgercollectief Almere-Floriade. Die kritische bewonersgroep maakt zich grote zorgen over de komst van wereldtuinbouwtentoonstelling naar Almere.

Het burgercollectief is vooral alert op het verdwijnen van het groen op het Floriadeterrein en de financiële aspecten van de tentoonstelling.

reacties (42)

 • -Z-

   

  Voorstanders vinden voorname voorstanders, tegenstanders belangrijke tegenstanders. Helaas inwoners, uw gemeenteraad beslist. En in grote minderheid koos u dit college. Dus zowel de thuisgebleven schreeuwers, als de klagende wel-stemmers, het is te laat. Deze raad en dit college zijn blind met oogkleppen op en doof met watjes in de oren. Door u gekozen, door hen verder bedisseld. Zo werkt democratie als je op je luie gat blijft zitten. Realisme was een keuze, maar het werd PvdA VVD D66 en nog wat. De Floriade, straks het bloedend wanhopig kloppende hart van een gewonde stad.

  reageer
 • -Z-

   

  Zo voorstanders vinden vooraanstaande voorstanders, de tegenstanders vinden belangrijke tegenstanders. Helaas, te laat is te laat. De gemeenteraadsverkiezingen waren de laatste kans voor inwoners de Floriade zelf op tijd te stoppen. Van die kans is massaal, door de meerderheid, geen gebruik gemaakt. De nu geldende verhoudingen en aanwezige partijen met hun pro-Floriade beleid, zijn het gevolg van te luie Almeerders (51% van de inwoners !) die geweigerd hebben zich (1 x in de vier jaar) eventjes in te zetten voor de stad, door hun (anders altijd zo luidkeels overal verwoorde ongevraagde) mening te mogen geven door ergens dichtbij huis een vakje rood te kleuren op een papiertje. Democratie in de simpelste vorm is nog teveel voor velen. En dus komt er een Floriade.

  reageer
 • frits

   

  Dat de grondexploitatie niet in de exploitatie van de Floriade opgenomen is, wil nog niet zeggen dat de gemeente geen miljoenenverlies op die grondexploitatie gaat krijgen. Juist het feit dat zaken buiten de boeken gehouden worden, en de Floriade daarmee te rooskleurig voorgesteld wordt, is op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Maar eigenlijk is het gewoon list en bedrog.

  reageer
 • Pzaal

   

  Stoppen met dit geld verslindende onzin nu het nog kan. De burgers krijgen uiteraard weer de rekening op hun deurmat voorgeschoteld. En de gemeente?? Die weet van niks, want hun doen toch nooit iets fout.

  reageer
 • Joop

   

  Hoe is het eigenlijk net dat mobiele podium op de grote markt?????

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Straatveger

   

  De Ingenieur van een zandbak, is wat anders dan een bruggenbouwer. Die weet al van tevoren hoeveel tonnen het moet houden.

  reageer
 • michael

   

  Dat zijn 2 bruggen hoor waarbij 1 een bushalte bevat

  reageer
 • Bewoner

   

  Kijk eens goed op het plaatje boven het artikel. Hoezo, geen overkapping van de A6?

  reageer
 • Bewoner

   

  De grond is al van de gemeente? En daarom moet de camping onteigend worden?

  reageer
 • De ingenieur

   

  Er staat helemaal geen overkapping van de A6 in het ontwerp. Dus waar heeft die man het over. De grond is al van de gemeente dus waar heeft die man het over. Bizar dat al die Almeerders het zo goed weten en vooral overal tegen zijn. Het is een stad geworden vol met egoïsten.

  reageer
 • Hannes

   

  Dit is wel kort door de bocht geredeneerd. Waarom mensen die tegen zijn de negatieve kant indrukken. Dus Omroepflevoland is dan ook populistisch, ook weer zo´n stopwoord. Wat de transparantie betreft, dat is juist het marktaandeel daar begin je mee.... En de infrastructuur hangt wel degelijk samen voor de ontwikkeling van de Floriade. neem alleen maar dat de A6 op maaihoogte wordt neer gelegd, is anders niet nodig. maar nogmaals waarom dan heel veel mensen er op tegen zijn, en dat heeft niets te maken met negatief zijn... dat is de de locatie wat nu duidelijk naar voren is gekomen, en zeker voor de geplande woonwijk... En daar ben ik het met Hans van Driem volledig mee eens.. Begin gewoon met het aantrekken van de Marktpositie. Juist met het nieuwe Netwerken is de locatie belangrijk. Dat zou ook de Jaarbeurshallen kunnen zijn. Waar je altijd weer een gevolg aan kan bieden... Met als vervolg een WAUW!!!. En dan kan het Eiland voor de toekomst een recreatie gebied blijven, wat zeker tegoeden komt voor geheel Almere.... " En wat werkgelegenheid betreft voor het vastgoed heeft Almere voor de toekomst nog velen andere mogelijkheden te bieden.

  reageer
 • RRH

   

  Stemmingmakerij. Anders dan dat kunnen de uitspraken van dhr. Driem niet genoemd worden. Uitspraken die veelal gebaseerd zijn op onjuiste informatie: - Een extern onderzoek (door een buitenstaander) waartoe dhr. Driem oproept is al uitgevoerd door Cees Veerman - 20 miljoen verlies die veroorzaakt wordt door de dure grond: in de begroting van de Floriade is geen grondexploitatie opgenomen. Of de grond nu goedkoop of duur is maakt dus geen enkel verschil. - Niet nadenken over wat er na afloop met de gebouwen gebeurt: In dezelfde krant waarin het artikel geplaatst werd stond een week daarvoor een artikel over wat er na afloop met de gebouwen gedaan gaat worden. Natuurlijk verdwijnt er groen als er in een groen gebied gebouwd gaat worden. Iedere ontwikkeling in de stad zal altijd consequenties hebben. Jammer dat de pers, die over het algemeen toch goed in dit onderwerp is ingewijd, uitspraken als deze klakkeloos overnemen. Enige kritische vragen aan dhr Driem hadden niet misstaan.

  reageer
 • kantekening

   

  enerzijds ben ik het eens met beter een andere locatie. toch wel een beetje vreemde conclusie: dan weer 20 miljoen te kort dan weer 30 ?? dure grond ??? hoezo wat kost dat dan en wat kost het elders ?? platform van 30 hectare ?? kaalslag: die komt sowieso …. of van de A6 of van de woonwijk

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Iedere gemeente krijgt de bestuurders die het verdient als afspiegeling van de opkomst + gedragingen in het stemhokje iedere vier jaar. En dit bestuur maakt een duidelijke keuze: geen cent voor onderhoud aan voorzieningen die we zo'n 30-35 jaar geleden belangrijk vonden (is ook nooit maar een gulden/euro voor gereserveerd.....) en alle nu beschikbare middelen in Poort + Floriade pompen en de nieuwe BMW + chauffeur voor de Bobo's niet te vergeten....

  reageer
 • Willem D

   

  Daar hadden wij geen zakkenvuller voor nodig om dat tekort te voorspellen en het wordt veel meer dan die 20 miljoen

  reageer
 • piet

   

  is dat toevallig ook niet het stuk grond waar die camping zonodig weg moest en die mensen slapen loose nachten hadden en nog hebben niet te geloven laat het hele plan vallen en laat het ergens anders in nl komen

  reageer
 • floriade

   

  Natuurlijk zijn er veel mensen die negatief zijn, begrijpelijk want het ontbreekt aan transparantie. Maar wat van Driem zegt klopt van geen kanten, en de nuancering die hij had moeten aanbrengen ontbreekt. Zo is de infra rond de A6 deel van ontwikkeling van de A6 en niet van de Floriade. Frappant is dat van Driem ook naar voren kwam in 2012 met allerlei zaken, was het omdat hij niet betrokken was en nu hij nu ook niet betrokken is komt hij daarom naar buiten? Begrijp me niet verkeerd, er is een heleboel te doen en of het still zitten of niet communiceren over de activiteiten is het slechtste wat je kunt doen. Even aan Omroep Flevoland, neem niet klakkeloos berichten over als je de zaken niet gecheckt hebt, ik weet zeker dat jullie het rapport niet hebben gezien, en dus is het populistisch gewauwel. Kritisch moeten we zijn maar wel op basis van inhoud en als het niet kan of klopt dan moeten we de consequenties onder ogen zien en op tijd stoppen.

  reageer
 • Tja

   

  Al eerder genoemd maar ik zie de onderzoeken in 2023 al voor me; hoe heeft het zo mis kunnen gaan. Conclusies: met de kennis van nu enz.. . En de grootheidswaanzin van de bestuurders van toen.. Het was een opeenstapeling van.. Enzovoort

  reageer
 • H.Visser

   

  Ja precies wat ik al 40 jaar denk bij dit soort evenementen. Wij als burger mogen straks de tekorten via belastingen weer terug gaan betalen. Bij alle gehouden floriades moest geld bij.

  reageer
 • michael

   

  als iedere bewoners van Almere (198.000 in 2015) € 151,50 in 2023 overmaakt aan de gemeente is het gat zo gevuld !!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zo, de azijn is zeker in de aanbieding bij de Lidl?

  reageer
 • Marmotje

   

  Maquette kan nog gebruikt worden voor een marmottenbak.

  reageer
 • Dirk2

   

  De eerste signalen zijn er! Waar rook is is vuur! Deze waarschuwing is slechts de top van de ijsberg. 20 Mio is slechts het begin van de strop. Het politieke gepeupel gaat voor alles. Het pluche bepaalt de smaak en de keuze. Liever nu groot doen dan straks verantwoording nemen. Typisch toch dat de Nederlandse politiek nog steeds een dictatuur vormt en de burger blijft toekijken. Wanneer wordt er nu eens ingegrepen? Moet er dan echt eerst revolutie uitbreken? Zijn wij zover verwijderd geraakt van de beginselen van de democratie? De Flopriade is hier een mooi voorbeeld van!

  reageer
 • johan54

   

  Die 20 miljoen is nog maar het begin. De rekenwonders van de gemeente zullen niet slapen voor er een veelvoud van dat bedrag als te kort uit de boeken kan komen.

  reageer
 • Hannes

   

  Vaak genoeg aangeven dat het een verkeerde keuze was voor deze locatie. Als de Gemeente geen andere locatie zoekt en de woonwijk ook vergeet. Hebben ze echt een bord voor een kop.

  reageer
 • Margaret

   

  Goh verrassing? Nee toch?

  reageer
 • Flevoburger

   

  vanaf het eerste moment hebben heel veel mensen gewaarschuwd voor een financieel debacle. Maar ja, het is in Nederland voor politici de normaalste zaak van de wereld om de burger te negeren / te minachten en gaan ze alleen voor eigen positie? Zullen we afspreken dat bij een daadwerkelijke financiële ramp de verantwoordelijken hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Als je als verantwoordelijke voor dit project zo overtuigd bent van een goede afloop dan is het makkelijk om zo'n toezegging te doen toch? Of moeten we het op dat moment even allemaal anders zien?

  reageer
 • Avd

   

  Hoera, ik ben sinds oktober verhuisd. Was te verwachten

  reageer
 • Zucht

   

  Haha 😂 wat een soap

  reageer
 • Opa70

   

  Gelukkig hebben ze genoeg tijd om die onzin af te blazen!!! Verdeel dat geld onder de armr mensen in Almere, dan doen ze tenminste iets fatsoenlijk!!!

  reageer
 • frits

   

  dat de flopiade een flop zou of gaat worden is toch al lang bekend , alleen de gemeente raad heeft boter op hun hoofd en blijven met geld smijten . geld voor onderhoud is er niet, maar miljoenen uitgeven voor deze onzin is er genoeg blijkbaar het kan in almere was het toch ? nou vergeet het maar 20 miljoen verlies straks houd in dat heel almere naar de klote gaat en dat ze dan na de flopiade 25 jaar in de ellende zitten omdat er dan hellemaal geen centen meer zijn . stop met deze onzin .

  reageer
 • Marijke

   

  Wie zag dit niet aankomen? vinger omhoog?

  reageer
 • Jeroen

   

  Verhuis weg uit Almere nu het nog kan.... Belastingen zullen fors gaan steigen.

  reageer
 • Jos

   

  Kaalslag voor een zomertje Floriade en daarna nog een lege bouwvlakte erbij. Wie verzint zoiets! En dat terwijl er in Almere zo vele andere mooie plekken zijn. Weleens aan de Kemphaan en het naastgelegen gebied gedacht (de oude stortplaats) gedacht?

  reageer
 • Wouter

   

  Kunnen de Almeerders vast gaan sparen om het tekort (verlies!!!) op het "op de kaart zetten van Almere"-project van de Bobo-bestuurders bij te betalen. Gemeentebestuur van Almere: Altijd leuk toch om geld van uw inwoners wat u feitelijk niet heeft uit te geven!!!

  reageer
 • Danny

   

  Goh, wat verassend

  reageer
 • adv

   

  Allemaal struisvogels die hier over gaan

  reageer
 • Jan

   

  Dr. Jake, Almere is toch al vanaf het begin een financiële ramp voor haar inwoners?

  reageer
 • Jay

   

  Goh. Echt? Ach de leuke etentjes zijn binnen.

  reageer
 • News deadline

   

  Het bericht wat je wist dat ging komen... Echter nog wel heel vroeg en zelfs iets te vroeg: prematuur

  reageer
 • Jan

   

  Als het nu bij voorhand al een fiasco dreigt te worden stop er dan aub ook gewoon mee !! Maar de steekpenningen die een aantal ambtenaren krijgen hiervoor weegt uiteraard zwaarder dan het uitzicht.. Want hun hoeven het geld immers toch niet op te hoesten bij een fiasco want dan verzwaren we de lasten voor de burger toch weer

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Daar heb jij het ! Ik heb het altijd al gezegd / geroepen / geweten ! De floriade is/word een (financiele) ramp voor (de burgers van) almere.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert