Gemeente financieel garant voor school AZC

ZEEWOLDE
De gemeente Zeewolde stelt zich garant voor eventuele extra kosten van de nieuwe basisschool op het asielzoekerscentrum. Dat is vastgelegd in een convenant met het Schoolbestuur voor openbaar basisonderwijs in Zeewolde, SSBZ. Het bestuur kan daardoor snel aan de slag met het opzetten van de school op het terrein van het AZC.

Vooral in het begin is er voor het schoolbestuur veel onzekerheid over het aantal leerlingen en daarmee ook over de financiering. Het rijk betaalt per leerling en de instroom bij een AZC-school is onzeker. De gemeente zegt nu bij te springen als dat nodig is. De extra kosten worden later verhaald op het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Op de AZC-school worden gedurende vijf jaar zo'n zestig leerlingen in de basisschoolleeftijd verwacht. Zij worden verdeeld in groepen van 15 leerlingen en krijgen vooral taalles.

De gemeente is verplicht onderwijs aan te bieden bij een AZC, kinderen zijn leerplichtig. Daarom maakt de gemeente afspraken met een schoolbestuur, in dit geval de SSBZ.

De basisschool gaat volgend jaar februari open, tegelijkertijd met het asielzoekerscentrum. De basisschool gaat AZS Columbus heten, vernoemd naar de ontdekkingsreiziger. Volgens de voorzitter van de onderwijsstichting zijn de kinderen die les krijgen op de school op ontdekkingsreis.

reacties (7)

 • Kansloos

   

  Is toch gemeenschapsgeld he gorten bedankt! Waardeloze burgermeester ooit wat een achterlijke gek is dat

  reageer
 • Rob

   

  De Gemeente Zeewolde laat zich wederom naaien met de burgerbevolkíng erbij. Ik dacht dat de kosten voor de rekening kwamen van het COA net zoals het faciliteren van de wegen naar het asielzoekerscentra. En dit allemaal van het Gemeenschapsgeld. Straks zien we dat weer terug in de gemeenschappelijke belastingen want de burger betaalt. Bedankt Gemeente Zeewolde!

  reageer
 • Zucht

   

  Beste Rob waar denk je dat de COA zijn poen vandaan haalt ?

 • Hans Brouwer, Zeewolde

   

  In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens valt onder meer het volgende te lezen: “Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.” en “Een ieder heeft recht op onderwijs; het onderwijs zal kosteloos zijn, althans wat het lager en basisonderwijs betreft. Het lager onderwijs zal verplicht zijn.”. De Gemeente Zeewolde en het AZC doen niets meer of minder dan wat verwacht wordt op basis van de UVRM . Dat vind ik een goede zaak. Ben je het daar niet mee eens dan moet je dàt zeggen. Haal je er blauwe vuilnisbakken, zinkende schepen en allerlei andere zaken bij, dan zijn dat in mijn ogen verkapte argumenten om te zeggen je tegen de opvang van vluchtelingen bent.

  reageer
 • Common Sense

   

  Best eng al die mensen zich beroepen op papieren regeltjes. Hele verhalen over rechten dit en dat. Rechten kun je niet krijgen of ontlenen, die kun je verdienen door je verdienstelijk te hebben gemaakt in die maatschappij! De gemeente Zeewolde stelt zich laf op door ook naar dit soort briefjes te wijzen. Gorter heeft geroepen dat deze gasten de gemeente Zeewolde niets kosten, dus weer een leugen! Wat het de gemeenschap en niet alleen van Zeewolde deze invasie gaat aanrichten zal snel duidelijk worden, helaas!

 • Jacob

   

  Misschien moet u uw cursus Universele Rechten van de Mens maar eens in in de rijke Golfstaten gaan geven. Wat opvalt in de migratiestromen van Syriërs is dat deze vrijwel nooit eindigen in één van de rijke Golfstaten in de regio. In een land als Saudi-Arabië met ruim 27 miljoen inwoners verblijven slechts 561 vluchtelingen. Dat is vreemd, aangezien in buurland Jordanië (8 miljoen inwoners) meer dan een half miljoen Syrische vluchtelingen verblijven. Ook Kuweit (614), Qatar (133) en Bahrein (311) nemen nauwelijks Syrische vluchtelingen op, terwijl al deze landen in de buurt liggen. Vanaf Zuid-Syrië is het ongeveer 2 uur rijden naar de grens met Saudi-Arabië. Een ritje naar Griekenland neemt vanaf Damascus toch al gauw 20 uur in beslag. Waarom ondernemen honderdduizenden Syriërs de levensgevaarlijke reis naar Europa, terwijl er steenrijke landen om de hoek liggen? Op die vraag kan maar één antwoord mogelijk zijn: de Golfstaten houden de deur potdicht.

 • Wegwezen

   

  Er zijn nog steeds mensen die zo naïef zijn om te denken dat Geert Wilders dit zinkend schip nog kan redden!!! Dit is pas het begin van de onderdrukking nieuwe vorm, wie slim is verlaat het schip eer het te laat is!!

  reageer
 • Ik

   

  Iemand die zo geliefd is bij het volk dat hij zich zo laat beveiligen kan dus kennelijk niet eens zichzelf redden !

 • Jacob

   

  Ik spreek de verwachting uit dat er in 2018 door de burgerij zowel met deze overheidspraktijken, alsmede met degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, voorgoed wordt afgerekend en dat de burger zelf eens een behoorlijke vinger in de pap krijgt in enig gemeentelijk besluitvormingsproces.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem D

   

  En wie mag dat betalen u en ik makelijk he pronken met veld van een ander

  reageer
 • joost

   

  Met die opgedrongen blauwe bakken kunnen ze dat wel garanderen. Tuinhuisje mag niet (bestemmingplan tuin) maar wel drie van die lelijke containers in de tuin. AZC er doordrukken ging trouwens ook heel gemakkelijk.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Kwestie van prioriteiten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert