Honderden meldingen van vuurwerkoverlast

FLEVOLAND
In Flevoland zijn al honderden gedaan van vuurwerkoverlast. Dat is na te lezen op de website vuurwerkoverlast.nl.

Op die site staat een meldpunt waar mensen vuurwerkoverlast kunnen doorgeven. De meldingen worden bijgehouden op de site, waar ze op een kaartje per wijk binnen de gemeenten zijn terug te zien.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van dertig lokale en enkele provinciale GroenLinks-fracties in het land. Alle meldingen worden kort na de komende jaarwisseling aangeboden aan de Tweede Kamer en dertig burgemeesters.

reacties (58)

 • Marian

   

  Is de Noordoostpolder al van Flevoland geknald ofzo!!!!

  reageer
 • George

   

  Klopt, kijk maar op het nieuws nu. Van de 244 klachten in de gemeente Horst zijn er 237 gestuurd vanaf hetzelfde ip adres. Zo worden we dus in de maling genomen van een klein groepje tegen.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Zolang een ieder zonder enige vorm van controle een klacht over vuurwerk kan indienen zijn dit natuurlijk onzincijfers.

  reageer
 • MM

   

  De Stelling is dit jaar rustig, vorig jaar werd die wijk in de nacht regelmatig opgeschrikt door enorme knallen. Die vuurwerkoverlastgever liet zich niet aanspreken op de overlast, ouderen waren bang voor zijn dreigementen. Die vuurwerkoverlastgever heeft uiteindelijk een dure les gekregen en de buurt heeft weer haar rust. Liever dat het anders was gegaan, maar hopelijk een goede les dat vuurwerk geen speelgoed is, zeker niet als het illegaal is. Maar ook een les dat je de zorg van je buurman/ vrouw niet moet beantwoorden met nog meer knallen in de nacht. Ook een goede les is dat vuurwerk en alcohol niet samen gaan, want juist daar ging het fout! Jong zijn is leuk, houdt dat zo!

  reageer
 • Dick

   

  Ton, het is in Hilversum net als in andere steden NIET verboden om op oudejaarsavond vuurwerk af te steken. Het is in bepaalde gebieden in het centrum van Hilversum en andere steden wel verboden. Kleine nuance. Overigens is het op dit moment wel degelijk verboden om waar dan ook vuurwerk af te steken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dick

   

  Lieve Ilse, het is al verboden om vuurwerk af te steken buiten het tijdsframe op oudjaarsdag. Dus wat gaat verbieden van iets wat toch al niet mag oplossen? Niets dus. Nee er moet gewoon veel meer op handhaving geleund worden. Desnoods BOA's opleiden voor vuurwerkhandhaving, standaard straf: 2 weken cel, direct ingaand vanaf moment constateren. Automatisch huiszoeking verrichten, alle vuurwerk, ook het "legale" in beslag nemen. Dat betekent zoveel als, geen kerst thuis vieren, geen oud en nieuw vieren, € 700,- - € 800,- euro aan vuurwerk weg, een probleem op het werk, want verklaar maar eens waarom je op 4 januari niet op je werk bent verschenen. Overkomt je één keer, daarna nooit weer.

  reageer
 • Ilse

   

  Ik begrijp werkelijk waar niet waarom mensen die aangeven dat ze last hebben van het illegale vuurwerk zich moeten verdedigen tegen allerlei andere soorten van 'overlast'. Als je last hebt van kerkklokken, onweer of allerlei andere overlast gevende onzinargumenten, start dan je eigen 'Stop de Kerkklokkenherrie op zondagochtend' actie. Ga je gang, misschien steun ik hem zelfs wel. Maar dit staat echt los van de overlast van het illegale vuurwerk. Deze discussie gaat ook helemaal niet over het normale legale consumentenvuurwerk, tijdens de normale legale uren. Deze discussie gaat over te zware knallen tijden de weken voor oud en nieuw. De ellende is, dat het blijkbaar niet lukt om het illegale van het legale vuurwerk te onderscheiden als het gaat om de handhaving. En dat daarom beter alles verboden kan worden, zodat je altijd fout bent als je iets bezit of afsteekt. Een kwestie van de goede moeten onder de kwade leiden. Jammer, maar dat is bij zoveel dingen. Als vuurwerkminnend Nederland er nu zelf eens voor zou zorgen dat er geen gevaar en overlast veroorzaakt wordt, dan is het hele probleem opgelost. Ga lekker op een verlaten terrein lopen knallen. Maak niets stuk, maak het niet te gek. Stop even als er iemand in de buurt is met zijn hond en toon respect naar je omgeving. Oh ja, stom van mij, daar zit nu net het probleem. Dat lukt dus niet. Ergo, verbieden die handel!

  reageer
 • ton

   

  verbieden in lelystad in Hilversum is het ook niet meer toegestaan

  reageer
 • Dick

   

  Wilco, een verbod op Illegaal vuurwerk. Lees het nog even na! In de typering "Illegaal" is al bepaald dat het verboden is. Dus Illegaal vuurwerk verbieden lost niks op, dat is het dus al. Net als al het vuurwerk verbieden niks op gaat lossen. Want is het afsteken van vuurwerk op dit moment toegestaan? Nee, het mag alleen op oudejaarsdag binnen een bepaald tijdsframe. Dus vuurwerk afsteken is al verboden. En wat horen we? Vuurwerk wat wordt afgestoken. Nee, je gaat dit alleen oplossen als je de personen, die buiten het toegestane tijdsframe vuurwerk afsteken, ook keihard gaat aanpakken. En nee, dan bedoel ik niet een exorbitant hoge boete, maar meer een vrijheidsstraf. Figuren die buiten de toegestane tijden vuurwerk afsteken moet je gewoon standaard 2 weken achter slot en grendel zetten, van mijn part op water en brood. Doe je dat stelselmatig dan lost het wat op. Maar helaas heeft de politie in Nederland daar geen tijd voor. Dus raad ik een ieder aan er mee te leven en je er niet druk over te maken.

  reageer
 • Arjan

   

  Kunnen we de politie niet laten werken met gestaffelde provisie als het gaat om het pakken van die vuurwerkterroristen? Hoe meer die terroristen in hun bezit hebben hoe hoe zwaarder het is, hoe meer de agent 'bijverdiend' als hij ze te pakken krijgt. Wedden dat we binnen een week geen last meer van die belachelijk harde knallen hebben. Want ik geniet altijd van vuurwerk. Echt waar. Ik koop het ook graag. Maar ik steek het af op het moment waarvoor het bedoeld is en daar zitten niet van die belachelijk harde klappen tussen. Want er is niets normaals aan die illegale bende en iedereen die roept over 'traditie' moet even wakker worden. Er zit geen traditie in het weken lang afsteken van illegaal vuurwerk. Er zit ook geen traditie in het op zn tijd overvallen van een juwelier of pompstation. Omdat dit ook regelmatig gebeurt, wil dat nog niet zeggen dat het dan maar geaccepteerd moet worden. Er is trouwens nog iets wat ik niet begrijp. Als de lui die zo ontzettend genieten van harde knallen weken voor oud en nieuw, nu zo gesteld zijn op hun 'traditie' waarom zorgen ze er dan zelf niet voor dat dit niet meer gepaard gaat met overlast bij een ander? Of is nu juist het bezorgen van die overlast de traditie die in stand gehouden moet worden???

  reageer
 • Breuk L

   

  Helemaal mee eens! kunnen de kerkklokken dan ook gedempt worden? Daar gaat toch niemand meer heen, maar ze mogen met hun geluidoverlast mij wel iedere zondag uit bed beieren.... over overlast gesproken!

  reageer
 • George

   

  Zet jij het hele jaar door dan het onweer uit? Kom op zeg wat geknal tussen 22:00 en 02:00, net als een flinke donder bui. Over de tijden ervoor en erna hebben we het niet, dan is het afsteken namelijk al verboden.

  reageer
 • Jos '56

   

  Helemaal mee eens !!

  reageer
 • Het gaat er niet zo zeer om of het illigaal vuurwerk is of niet, of het handen kost of niet (hoe erg ook). Het gaat hier om geluidsoverlast en die is al flink op dit moment. Vuurwerk hoort op de 31e en niet al weken van te voren. Mens en dier heeft hier last van. 1 dag is te doen maar niet weken. Wij zijn elke nacht een aantal keer wakker door vuurwerk. Geen normaal vuurwerk, het zijn echt donderklappen. Gelukkig ben ik niet bekend et oorlogsgebied maar volgens mij komt het wat geluid betreft aardig in de buurt. Zeker ben ik niet voor een verbod op vuurwerk, dit is een traditie die moet blijven, ik geniet er net zo van de 31e maar ben wel tegen vuurwerk dat te vroeg wordt afgestoken

  reageer
 • harold

   

  Vuurwerk moet verboden worden. En alleen door de prof. mensen laten doen. Denk eens met vuurwerk aan de dieren.!!!

  reageer
 • theo

   

  Ik wist niet dat de veluwe onder Flevoland valt. De Noordoostpolder is inmiddels bij Friesland aangesloten? Ik heb denk ik wat gemist de afgelopen tijd! ?

  reageer
 • Roel

   

  Jan wat een kul reactie. Gewoon je rekeningen betalen.

  reageer
 • C.W.

   

  Toch een hele geruststelling dat er in de hele Noordoostpolder geen overlast is ;). Flevoland houdt op bij de Ketelbrug.....

  reageer
 • Serena

   

  Het gaat erom wie het afsteekt, er is alleen nog maar pesterijen, vandalisme enz.enz. wat niets meer met gewoon afsteken te maken heeft... Dingen laten ontploffen, rotjes naar honden bezitters gooien. En waarom NU al afsteken ? Ja ik ben tegen.... Laat de Gemeente maar op oudjaarsdag avond afsteken.. En verder een verbod. Diegene die wel illegaal vuurwerk alsteekt keihard aanpakken. En lui die experimenteren met vuurwerk en hun oog of hand kwijtraken hebben aan zichzelf te danken.

  reageer
 • Hans Brouwer, Zeewolde

   

  Over vuurwerk bestaan veel misverstanden. Bijvoorbeeld dat siervuurwerk of legaal vuurwerk veilig zou zijn. Het is echter net zo onveilig als illegaal vuurwerk. Dat blijkt uit de officiële cijfers van de jaarwisseling van 2014/2015. Toen zijn 574 vuurwerkgewonden geregistreerd. 51 % van het letsel werd veroorzaakt door siervuurwerk en 61% van alle gewonden kreeg letsel door legaal vuurwerk. Wel is het zo dat het letsel door illegaal vuurwerk vaak ernstiger is. Van de slachtoffers was 28% een kind tot 14 jaar en 50% van alle gewonden waren toeschouwers Dat volwassenen het risico nemen voor zichzelf vind ik de eigen verantwoordelijkheid. Dat ze het risico nemen voor anderen vind ik onverantwoordelijk. Maar dat volwassenen aan jonge kinderen vuurwerk geven vind ik compleet onbegrijpelijk.

  reageer
 • Hans

   

  Dan wordt het tijd dat je eens volwassen wordt dick, in de verkeersborden discussies geef je redelijk vaak kinderachtige reacties.

  reageer
 • Wilco

   

  Geachte vuurwerk tegenstanders. Maak jullie je nou eens hard voor een verbod voor illegaal vuurwerk. Dat is de namelijk de hele oorzaak waarom er zoveel gewonden,rottigheid,en vandalisme ontstaat. Indien er een verbod op consumentenvuurwerk komt werkt dit alleen maar averechts. Dan werk je juist illegaal vuurwerk in de hand. En dan zullen zwart handelaren hier alleen maar meer op verdienen. Met alle gevolgen van dien. Dit is net als met drugs niet te handhaven. Het zal juist alleen maar meer en echt meer toe nemen. Beste vuurwerk tegenstanders willen jullie soms meer gewonden of mischien doden creëren door illegaal vuurwerk ? Want dan hebben jullie dit op jullie geweten. Dankzij een toekomstig verbod op consumentenvuurwerk. Hartelijk dank!

  reageer
 • Tja

   

  Lkr laten knallen dat hoort in deze tijd van het jaar. Geen knalbommen maar wat sierwerk enzo moet kunnen

  reageer
 • Jos '56

   

  Waarom zou mijn reactie niet getuigen van twee kanten te komen?? Ik vindt niet dat ik rekening en begrip moet hebben voor die idioten die met zwaar vuurwerk lopen te kloten en of ik nou wel of niet zo'n braaf jochie was doet hier niet ter zake!! De oudere mensen en dieren hier in de buurt schrikken zich elke keer wezenloos van al die harde knallen, maar dat schijn ik dus niet aan jouw verstand te kunnen krijgen en nee, ik heb geen hekel aan vuurwerk, maar wel graag op de 31e

  reageer
 • Dick

   

  Rekening met elkaar houden moet wel van twee kanten komen. Ik vind jouw reactie niet getuigen van "van twee kanten komen". Wat ik bedoelde met "niet jong geweest?" Is jou volledig ontgaan. Of was jij vroeger zo'n braaf jochie? Ik heb vroeger ook rottigheid uitgehaald. Sommige dingen ben ik nu niet meer zo trots op, al waren dat geen dingen waarbij "levensgevaar" ontstond. Wel zijn er mensen behoorlijk geschrokken. Als ik toen had geweten wat ik nu weet en net zo denk als nu had ik dat nooit gedaan. Maar een jong brein denkt nou eenmaal anders over de gevolgen als een ouder iemand. Dat heet volwassen worden. Daar heb je begeleiding bij nodig van je ouders en helaas worden niet alle jongeren optimaal begeleid.

  reageer
 • jo jo

   

  Jammer dat hierdoor (groenlinks) de kwestie algeheel vuurwerk verbod weer te sprake komt.. Het betreft immers illegaal vuurwerk en geen consumenten vuurwerk.

  reageer
 • Tom

   

  Vind ik ook. En gelijk stoppen met alcohol, roken, autorijden, rood vlees, bbq, suiker, kolencentrales, mobiele telefoons, stress. Ook allemaal ongezonde dingen wat de gemeenschap geld kost. Of op een verantwoorde manier mee omgaan.

  reageer
 • Drontense

   

  Net behoorlijk geschrokken zo;n harde knal.Dat was geen gewoon vuurwerk.En daar moeten ze op letten die verpesten voor anderen.Vuurwerk met oud en nieuw is een traditie dat moet zo blijven.Maar al dat ilegaal vuurwerk aanpakken.En op meldingen afgaan,Het is overdag ook al jonge kinderen die vuurwerk afschieten en de ouders vinden het prima !!

  reageer
 • Jos '56

   

  Wat hebben die harde rotklappen met jong zijn te maken?? Men moet eens leren rekening te houden met anderen en niet alleen maar ikke ikke ikke !!

  reageer
 • Dick

   

  Overlast wordt altijd in de directe omgeving ervaren. Het lijkt mij heel sterk dat iemand in Buiten last heeft van vuurwerk wat in huizen of Haven wordt afgestoken. Die afstanden zijn daarvoor veel te groot.

  reageer
 • Dick

   

  Heb je al aangifte gedaan? Herhaaldelijk? Nee? Dan ook niet zeuren. Ik geloof er helemaal niets van dat dit waar is.

  reageer
 • Dick

   

  Zeker niet jong geweest?

  reageer
 • Dick

   

  Deze reactie slaat natuurlijk helemaal nergens op. Ik ben geen domme jongen, heb centjes om te spenderen en toch steek ik ook vuurwerk af. Echter alleen op oudejaarsavond. En ik ruim na het afsteken m'n zooi ook direct weer op zodat de jeugd de volgende dag geen schade kan ondervinden van eventuele blindgangers.

  reageer
 • Dick

   

  Je hebt er totaal niets van begrepen. 1. Gaat dit niet over Vuurwerkslachtoffers, hoe erg die gevallen ook zijn. Het gaat om overlast ervaren door het afsteken van vuurwerk. Dat is dus echt last hebben van knallen. Geluidsoverlast dus. 2. Is, om toch de discussie in die richting te sturen, niet het consumentenvuurwerk het probleem maar het "illegaal ingevoerde" vuurwerk. Dat is vaak te zwaar, denk aan vlinderbommen en nitraten. Daardoor ontstaat de ellende. En dat illegaal ingevoerde vuurwerk ga je ook met een algeheel vuurwerkverbod NIET tegenhouden. Ben wel voor strikter handhaven van de vuurwerkafsteektijden.. Echter weten jij en ik ook dat politie helemaal geen tijd heeft om achter dit soort zaken aan te gaan. Dan zijn het toevalstreffers als iemand gepakt wordt. En ook dat verandert niet bij een vuurwerkverbod.

  reageer
 • Ron

   

  Nee we geven niks op. Het mocht en mag op 31-12 wat mij betreft. Niet eerder!

  reageer
 • Rob

   

  Waar erger je nu eigenlijk aan? Het feit dat je een knal hoort? Of omdat er een regeltje niet wordt nageleefd? Zolang als Ik me kan heugen wordt er al vuurwerk afgestoken voor hetdaadwerkelijk toegestane datum, tijdstip. Is een gewoonte, misschien wel een traditie. Hoort er blijkbaar bij. Net zoals het repeterend geklaag erover en gestellige uitspraken als "standaard bekeuren met €1000..." Ik heb slecht nieuws voor je...... Zeer waarschijnlijk gebeurt het volgend jaar weer...... ;)

  reageer
 • Ank

   

  In Lelystad mag je het hele jaar door knallen denk ik. Vooral in het weekend en dan midden in de nacht. Hier word niets aan gedaan.

  reageer
 • wallander

   

  Hoe meer vuurwerk in de hand,hoe minder geld in de knip en hoe minder hersens in de schedel.

  reageer
 • Sander B

   

  Meeste overlast komt al jaren uit Huizen en Almere Haven. Ze beginnen al 2 weken van te voren met knallen. Maar moet daar echt bijzonder hinderlijk zijn.

  reageer
 • Rob

   

  Beste Dick, vuurwerk moet simpelweg verboden worden, moet je eens kijken wat het ieder jaar weer de samenleving kost, de 1 is een hand kwijt de ander een oog en wie betaalt die zinloze ellende allemaal juist Dick o.a. Jij en ik

  reageer
 • Jan

   

  Wat willen ze nou ? Met alle geweld een verbod er door heen drukken omdat de vluchtelingen er bang voor zijn ? Ze moeten op gaan houden met dat kinderachtige gedoe... Maak maar eens een meldpunt met overlast van incassoburo's en onzin belastingen eens kijken of er dan ook zo goed geluisterd word

  reageer
 • Jos '56

   

  Sorry, maar dit vindt ik geen gezeur !! Ik ben die donderklappen meer dan zat :-(

  reageer
 • sanne

   

  Ik ben niet tegen vuurwerk, zeker niet. Maar waarom nu? Maak een feestje met oud en nieuw.. En dan die knallen dat je ramen trillen, hebben niks met vuurwerk te maken..

  reageer
 • johan54

   

  De politie heeft helaas nergens tijd voor. En last hebben? je weet niet waar je het over hebt. Hier inde buurt loopt er eentje rond die ieder weekend 52 weken vuurwerk afknalt. Dat is echt niet leuk en oom agent kun je vragen wat je wilt, maar die geven geen gehoor. Vuurwerk prima, maar zoals afgesproken op oudejaarsavond en dan mogen ze knallen zoveel ze willen

  reageer
 • bram

   

  Stelletje geranium terroristen

  reageer
 • Dick

   

  Dat gaat dus niets oplossen. Politie heeft gewoon geen tijd om op dit soort misdragingen te letten. Ze hebben wel andere dingen te doen. Maar wat is overlast, ik heb geen last van een paar kwajongens die rotjes afsteken. Maar de mensen die hier wel last van hebben zijn die categorie mensen die overal last van hebben.

  reageer
 • Dick

   

  Is er ook een meldpunt voor overlast door vuurwerkoverlastmeldpunten? Wat een gezeur!

  reageer
 • Ikke

   

  Vuurwerk helemaal goed! Maar nog niet nu! Elke avond/nacht 1 à 2 knallen dat je ligt te stuiteren in je bed, vervolgens wakker van de schrik. Dus zoek aub andere tuin!

  reageer
 • Rob

   

  Iedere persoon die betrapt wordt met nu al vuurwerk afsteken standaard bekeuren met 1000€, daarmee zal het probleem snel opgelost zijn. Daarnaast toewerken naar een algemeen verbod voor het afsteken van vuurwerk door amateurs alleen maar door professionele bedrijven op een centrale plaats. Uiteindelijk is er al genoeg oorlog in de wereld en het afsteken van vuurwerk is gewoon een zinloos tijdverdrijf.

  reageer
 • Poortbewoner

   

  Een algeheel vuurwerkverbod lost deze overlast niet op, het betreft hier immers illegale knallers. Ik zou het doodzonde vinden als er straks een einde komt aan deze (legale) traditie door deze linkse lobby.

  reageer
 • just me

   

  Rekening houden met de vluchtelingen ? We moeten ook eens rekening houden met ons zelf. Wij hebben ook gebruiken en gewoontes en die stellen wij zo langzamerhand veels te ver achter.

  reageer
 • HM

   

  Wat mij altijd opvalt is dat je 's avonds vaak een hele tijd achter elkaar vuurwerk hoort. Dat is van grote afstand te horen. Maar geen politie agent die er tegen optreedt. Wijkagent stap op je fiets en ga er heen en doe er eens wat aan! Juist door dit soort dingen te negeren, krijgt dit soort volk het idee dat ze alles kunnen doen en steeds een stapje verder kunnen gaan. Vuurwerk hoort op 31 dec om middernacht. En niet drie dagen of zelfs weken eerder al iedereen er mee lastig vallen. Dat heeft niks met milieu of groen links te maken. Ouders die dit hun kinderen leren, vallen wat mij betreft onder de categorie tokkies.

  reageer
 • just me

   

  Hoe weet je dat de meldingen echt zijn ? Ik kan nergens lezen dat er een controle slag plaats vindt. Zo kan iemand die überhaupt tegen vuurwerk is loze meldingen doen

  reageer
 • Emmeloorder

   

  Juist: 3 dagen. Nu nog niet!!

  reageer
 • Rinus

   

  Waar kan ik Groenslinks overlast melden?

  reageer
 • 3 dagen is wat anders dan 14 dagen vantevoren. Dat is echt niet leuk voor de huisdieren. En voor vluchtelingen uit oorlogsgebied.

  reageer
 • Wat een gezeik elke keer met de feestdagen, eerst zwarte piet nu met vuurwerk, moeten die groene rakkers alles verzieken hier. Lekker blijven knallen, deden wij vroeger ook en nu zijn onze kinderen aan de beurt verziek dit ook niet voor hun. Het mag wat mij betreft gewoon 3 dagen vanaf de verkoop gun de mensen die ervan houden ook wat en een keer niet naar die zeikerds luisteren.

  reageer
 • Ron

   

  Handhaven en boetes van 500-1000 euro zou ik zeggen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert