Onveiligheid op stadbus neemt toe

ALMERE • Zo 20 december 2015 | 19:56 • Zondag 20 december 2015 | 19:56
Almere is één van de onveiligste plekken in Nederland om met de bus te reizen. Het aantal incidenten op de stadsbus is de afgelopen jaren weer toegenomen. Daarnaast scoort Almere ver onder het landelijk gemiddelde als het gaat om het veiligheidsgevoel onder reizigers.

De agressie en het geweld in de stadsbus was in 2010 zo hoog, dat buschauffeurs actie voerden om aandacht te vragen voor het probleem. Vervoersbedrijf Connexxion ondernam daarop samen met onder andere de gemeente extra maatregelen. Zo werd afgesproken om ook na zeven uur 's avonds een open instapbeleid voeren en gerichtere controles uit te voeren. Ook kwamen er extra toezichthouders.

Aantal incidenten stijgt
Uit de registraties blijkt dat na een aanvankelijke daling de onveiligheid op de stadsbus vanaf 2012 weer toeneemt. Het streven van de gemeente was om het aantal incidenten vorig jaar met tien procent te laten dalen, maar in plaats daarvan is het juist gestegen.
In 2014 waren er 428 incidenten. Dit jaar staat de teller tot en met oktober inmiddels op 455. Daaronder bevinden zich 141 ernstige geweldsincidenten, zoals mishandelingen en bedreigingen van chauffeurs en reizigers.

Reizigers oordelen laag

Het reizigersoordeel over de veiligheid op de Almeerse stadsbus is ook te laag. De gemeente stelde dat de stadsdienst hierop minimaal een 7,5 moet scoren, maar dat oordeel heeft Connexxion sinds 2010 niet gehaald. In 2014 scoorde Almere een 7,2. Het landelijk gemiddelde is een 7,7.

Uit reacties van reizigers aan Omroep Flevoland komt naar voren dat mensen vooral 's avonds de bus mijden. Niet iedereen voelt zich altijd even prettig in het stadsvervoer. Dat komt vooral door jongeren die zich agressief gedragen, herrie schoppen en rotzooi achterlaten in de bus.

'Chauffeurs hebben angst'

Ton van den Berg was tientallen jaren buschauffeur in Almere. Hij stopte vorig jaar met werken en is nu nog als lokale vakbondsman betrokken bij zijn collega's. Hij weet uit ervaring wat een impact een incident kan hebben. Het staat hem nog goed bij dat hij op de bus iemand aansprak op een ongeldig vervoersbewijs en er na veel geschreeuw in zijn gezicht werd gespuugd. "Dat doet zoveel met je. Alsof je een voorwerp bent. Je voelt je zo smerig."

Dat het aantal incidenten weer toeneemt, vindt hij niet verwonderlijk. De extra maatregelen in 2010 waren volgens hem niet afdoende. Bovendien is het aantal toezichthouders verminderd, nadat de rijksoverheid geen geld meer in een pilot stak. "Controleurs en chauffeurs spreken uit angst nu mensen minder vaak aan op hun gedrag. Je bent bang dat het escaleert en je wilt zelf 's avonds ook veilig thuiskomen."

Reacties betrokken partijen
In de loop van de avond volgen reacties van vervoermaatschappij Connexxion, vakbond FNV en de gemeente Almere.

Overzicht incidenten
Een compleet overzicht van alle geregistreerde incidenten over de afgelopen jaren, vind je hieronder.

Categorie A (grijs): strafbare incidenten, zoals mishandeling, bedreiging (met wapen), diefstal, optreden tegen drugsoverlast, vandalisme en spugen.

Categorie B (paars): Niet-strafbare incidenten, zoals schelden, lastigvallen en overige verstoringen.

Categorie C (rood): Overtreding huisregels zoals voeten op de banken, roken en het vies maken van het in- en exterieur.

[https://localfocus2.appspot.com/5677c78006dfa]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel