Onveiligheid op stadbus neemt toe

ALMERE
Almere is één van de onveiligste plekken in Nederland om met de bus te reizen. Het aantal incidenten op de stadsbus is de afgelopen jaren weer toegenomen. Daarnaast scoort Almere ver onder het landelijk gemiddelde als het gaat om het veiligheidsgevoel onder reizigers.

De agressie en het geweld in de stadsbus was in 2010 zo hoog, dat buschauffeurs actie voerden om aandacht te vragen voor het probleem. Vervoersbedrijf Connexxion ondernam daarop samen met onder andere de gemeente extra maatregelen. Zo werd afgesproken om ook na zeven uur 's avonds een open instapbeleid voeren en gerichtere controles uit te voeren. Ook kwamen er extra toezichthouders.

Aantal incidenten stijgt
Uit de registraties blijkt dat na een aanvankelijke daling de onveiligheid op de stadsbus vanaf 2012 weer toeneemt. Het streven van de gemeente was om het aantal incidenten vorig jaar met tien procent te laten dalen, maar in plaats daarvan is het juist gestegen.
In 2014 waren er 428 incidenten. Dit jaar staat de teller tot en met oktober inmiddels op 455. Daaronder bevinden zich 141 ernstige geweldsincidenten, zoals mishandelingen en bedreigingen van chauffeurs en reizigers.

Reizigers oordelen laag

Het reizigersoordeel over de veiligheid op de Almeerse stadsbus is ook te laag. De gemeente stelde dat de stadsdienst hierop minimaal een 7,5 moet scoren, maar dat oordeel heeft Connexxion sinds 2010 niet gehaald. In 2014 scoorde Almere een 7,2. Het landelijk gemiddelde is een 7,7.

Uit reacties van reizigers aan Omroep Flevoland komt naar voren dat mensen vooral 's avonds de bus mijden. Niet iedereen voelt zich altijd even prettig in het stadsvervoer. Dat komt vooral door jongeren die zich agressief gedragen, herrie schoppen en rotzooi achterlaten in de bus.

'Chauffeurs hebben angst'

Ton van den Berg was tientallen jaren buschauffeur in Almere. Hij stopte vorig jaar met werken en is nu nog als lokale vakbondsman betrokken bij zijn collega's. Hij weet uit ervaring wat een impact een incident kan hebben. Het staat hem nog goed bij dat hij op de bus iemand aansprak op een ongeldig vervoersbewijs en er na veel geschreeuw in zijn gezicht werd gespuugd. "Dat doet zoveel met je. Alsof je een voorwerp bent. Je voelt je zo smerig."

Dat het aantal incidenten weer toeneemt, vindt hij niet verwonderlijk. De extra maatregelen in 2010 waren volgens hem niet afdoende. Bovendien is het aantal toezichthouders verminderd, nadat de rijksoverheid geen geld meer in een pilot stak. "Controleurs en chauffeurs spreken uit angst nu mensen minder vaak aan op hun gedrag. Je bent bang dat het escaleert en je wilt zelf 's avonds ook veilig thuiskomen."

Reacties betrokken partijen
In de loop van de avond volgen reacties van vervoermaatschappij Connexxion, vakbond FNV en de gemeente Almere.

Overzicht incidenten
Een compleet overzicht van alle geregistreerde incidenten over de afgelopen jaren, vind je hieronder.

Categorie A (grijs): strafbare incidenten, zoals mishandeling, bedreiging (met wapen), diefstal, optreden tegen drugsoverlast, vandalisme en spugen.

Categorie B (paars): Niet-strafbare incidenten, zoals schelden, lastigvallen en overige verstoringen.

Categorie C (rood): Overtreding huisregels zoals voeten op de banken, roken en het vies maken van het in- en exterieur.

[https://localfocus2.appspot.com/5677c78006dfa]

reacties (22)

 • Henk

   

  ik zag de reportage op de tv in Mokun nou bij ons in Noord en West is het ook heel erg .Hoeveel stenen wij door onze ramen krijgen als je in Noord rijdt en op lijn 18 in west nou je houd dit niet meer bij .Laats zat ik op lijn 34 ik reed in de banne richting buikslotermeer plein en bij het boven ij zieken huis kreeg ik een steen door een zij ruot achter van een gl;ede bus ik ben daarna naar binnen gereden en niet meer gaan ri9jden .En in west is vandaag nog en collega in de bus bekegeld met stenen daar word gewoon niks aangedaan door de leiding en gemeente amsterdam waar GVB onder valt .Het word gewoon eens tijd om de pleuris zooi neer te gooien en niet een dag maar een week dat zeggen wij al bij het GVB.Wij hebben 95 procent last van de maffertjes in west en Noord zij verkankeren de hele boel hier en en in West .Weten wat jullie in Almere moeten doen gewoon de klere zooi neer leggen en naar binnen rijden en niet eerder meer uitrijden dan hier over gepraat is wet de directie.en de gemeente Almere want wij en jullie hebben ookj een gezin met vrouw en kinderen wij als buschauffeus willen ook graag weerheel en gezond weer bij ons gezin thuis komen .Het word nog erger in het O V let maar op wij merken het al in Mokum we zijn er nog lang niet dank zei dat klote volk de jeugd .Dat wilde ik toch even kwijt jullie zijn toch Collega.s ,zet de directie maar onder druk en dreig maar naar ze met de zin nog een bedreigging en we gaan naar binnen met de bus maak ze maar bang .Kijk je kan Mokum niet vergelijken met Almere maar het begint te komen al een klein beetje. Wij zeegen al ga door en nogmaals als er nog eenkeer gezeik is ga naar binnen allemaal .Zo doen wij dat in Mokum. neem een voorbeeld aan ons jullie hebben een vrouw en gezin die willen dat jullie heel thuis komen . Afz henk en de collega.s van het GVB .

  reageer
 • Hannes

   

  Goed begin is het halvewerk, de chauffeur bijtijds laten vertrekken bij de eerste halte, en gewoon zo goed mogelijk zijn werk laten doen. Op elke halte staat hoe laat de bus aankomt. Ondanks de geplande tijden van de haltes. Zal al een rust geven in het rijgedrag. Het zijn wel mensen en geen robots. De robot is voor de toekomst een hulpmiddel. En dat gaat in bepaalde beroepen niet op!!! Luister naar de werkvloer. En top draaf niet zo door.

  reageer
 • Johan

   

  Ik als buschauffeur zou het jonge meiden afraden om na 22 uur nog in een stadsbus te stappen. De ongeleide projectielen (zwartrijders) kunnen ongemoeid hun gang gaan. Intimiderend gedrag is vaker regel dan uitzondering. Er wordt gewoon geen geld meer gepompt in het OV in Almere. Werkelijk schandalig! Als je als chauffeur een halve minuut te laat vertrekt krijg je een berisping, en bij drie lig je eruit. Wij kunnen/mogen dus niet meer op dat oude vrouwtje met rollator wachten die we in de verte in de spiegel wel zien aan komen lopen!! Dan word je als het ware in een spagaat gedwongen. Geen extra geld in het OV Almere betekent dus nog meer agressie, nog meer onveiligheid. En wethouder Frits Huis wil alleen -nog- maar -meer- bezuinigen. Het is een trieste zaak.

  reageer
 • Als je te belazerd bent om een kaartje te kopen stap dan lekker op de fiets. Nee wat doet de jonge lui hier die stappen in en als er dan wordt gevraagd om je vervoerbewijs geven ze alleen nog maar een grote bek of ze trappen je inelkaar. Trieste lui wonen er in Almere. Jammer weer dit allemaal.

  reageer
 • Almere

   

  Natuurlijk is de chauffeur een professional maar bovenal is hij of zij een mens die tijdens het werk heel vaak wordt geconfronteerd met agressie, geloof me maar, dan vergaat het lachen je soms echt wel en ik kan het weten...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Reactie

   

  Ja, dat is gek. Een chauffeur is een professional. Waarom zou het geaccepteerd moeten worden dat die geïrriteerd overkomt? Ken je het gezegde "wie goed doet, die goed ontmoet"?

  reageer
 • belbus

   

  klopt ook want de kosten moeten toch betaald worden dus schaf die korting maar eens af , er komen steeds meer aow,ers bij dus het ov wordt zo alleen maar duurder .

  reageer
 • Wilma

   

  Praatpaal, ik ben 67 jaar dus ik krijg korting en ik hoef niet zwart te rijden. Maar in uw geval: zo de waard is, vertrouwt hij zijn gasten. Straks zegt u nog dat de AOW-ers de schuld zijn dat het OV zo duur wordt.

  reageer
 • frits

   

  schaf dat deur beleid eerst af en verlaag de prijs van een los kaartje , 3 euro is te achterlijk voor worden want dat is maar een half uur geldig maak daar maar 1.50 van en anderhalf uur geldig

  reageer
 • Praatpaal

   

  U ergert zich aan de controleur die een zwartrijder controleert. En u vindt 3 euro voor een kaartje te duur. Dat de kaartjes steeds duurder worden komt onder andere door de vele zwartrijders. U moet zich dus ergeren aan de asociale zwartrijder en niet aan de controleur. Of vergeet u zelf ook wel eens te betalen?

  reageer
 • Wilma

   

  Ik ben een geregelde gebruiker van stadsbus 1. Nooit geen problemen. Wel verbaast het mij dat chauffeurs blij zijn als je ze groet. Ik erger me wel aan de controleurs die een zwartrijder aanpakken. De meeste mensen checken wel in en er kopen ook jongemlui een kaartje van € 3,--. Belachelijk duur. Dus het valt wel mee met de passagiers.

  reageer
 • Ab

   

  Buschauffeurs in Almere zijn gemiddeld gezien vriendelijk en verdienen meer respect.

  reageer
 • De Vries

   

  Zou dat komen omdat de meerderheid allochtoon is? Of mag dat niet gevraagd worden?

  reageer
 • Praatpaal

   

  Ja hoor.... daar is hij weer. We geven de chauffeur maar weer de schuld. Makkelijk oordelen weer. Zeker voor een onervaren reiziger. Als je je nu eerst een verdiept in de materie ipv een ongenuanceerde reactie te plaatsen. De chauffeurs in Almere hebben een enorme werkdruk door regels die door de gemeente Almere zijn opgelegd aan CXX. De gemeente legt CXX een boete op als de bus 60 sec. te laat vertrekt. De chauffeur krijgt de opdracht stipt op tijd te vertrekken om boetes te voorkomen en wordt letterlijk geconfronteerd met schema's die aangeven waar, wanneer en hoe laat hij te laat is vertrokken. Maat de ziektes die de chauffeur naar zijn hoofd geroepen krijgt als hij de deur sluit en gaat rijden horen ze in het stadhuis en op het kantoor van CXX niet. Gek hè dat de chauffeur soms wat geïrriteerd over komt.

  reageer
 • Reactie

   

  Ik kan dat groeten wel waarderen. Dus vooral mee doorgaan!

  reageer
 • Marco

   

  Ik werk als buschauffeur in Almere en begroet iedere passagier bij het instappen. Veel collega's doen dat niet meer, omdat je heel vaak genegeerd wordt. Bij het uitstappen wens ik de reiziger een fijne dag. Ook vaak geen antwoord, maar ik blijf er mee doorgaan. Een buschauffeur is ook een mens, en de hele dag door genegeerd worden is niet leuk. Wat betreft de rommel in de bus: sommigen beschouwen de bus als een vuilnisbak op wielen. Maar er zijn ook veel te weinig prullebakken in de bus. Verder moet de regeling veranderen dat de bus stipt op tijd moet vertrekken. Dat betekent dat je niet even mag wachten op iemand die komt aanrennen om de bus te halen. Die regel is veel te star en leidt tot frustratie.

  reageer
 • Martijn

   

  Foutje: Ongeldig vervoersbedrijf? Ik denk vervoerbewijs?

  reageer
 • Annoniem

   

  Komt door het open instap regiem. Almere is het walhalla voor zwart rijders.

  reageer
 • De bus

   

  Ik gebruik slechts incidenteel de bus, zo'n 4 a 5 keer per jaar. Een vriendelijke chauffeur kom ik echter zelden tegen. Daar verbaas ik me oprecht over. Als ik een vraag stel over overstappen lijkt het geven van een antwoord al snel te veel moeite. De vriendelijkheid is er wel bij het begroeten van tegemoet rijdende chauffeurs. Het zal vast een kip en ei verhaal zijn, maar het gastheerschap mag van mij wel wat beter. Wellicht dat de sfeer in het OV hierdoor ook een beetje zou verbeteren.

  reageer
 • Mike

   

  De veiligheid neemt afvin Almere. Het blijft jammer dat Almere zo snel achteruit gaat.

  reageer
 • Stef vd Heuvel

   

  En de oplossing is zo simpel. Veel (meer) controleurs in de bussen en hun ook bevoegdheid om op te treden. HARD op te treden wel te verstaan. Deze controleurs verdienen zich in een mum van tijd terug. Daarvan ben ik overtuigd.

  reageer
 • Het kan in Almere is de slogan... Dat blijkt echt niet normaal meer Zoveel agressie daar is niet alleen in het ov maar ook gewoon op straat overval op overval etc.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert