Onveiligheid op stadbus neemt toe
Onveiligheid op stadbus neemt toe
De agressie en het geweld in de stadsbus was in 2010 zo hoog, dat buschauffeurs actie voerden om aandacht te vragen voor het probleem. Vervoersbedrijf Connexxion ondernam daarop samen met onder andere de gemeente extra maatregelen. Zo werd afgesproken om ook na zeven uur 's avonds een open instapbeleid voeren en gerichtere controles uit te voeren. Ook kwamen er extra toezichthouders.
Aantal incidenten stijgt
Uit de registraties blijkt dat na een aanvankelijke daling de onveiligheid op de stadsbus vanaf 2012 weer toeneemt. Het streven van de gemeente was om het aantal incidenten vorig jaar met tien procent te laten dalen, maar in plaats daarvan is het juist gestegen.
In 2014 waren er 428 incidenten. Dit jaar staat de teller tot en met oktober inmiddels op 455. Daaronder bevinden zich 141 ernstige geweldsincidenten, zoals mishandelingen en bedreigingen van chauffeurs en reizigers.
Reizigers oordelen laag
Het reizigersoordeel over de veiligheid op de Almeerse stadsbus is ook te laag. De gemeente stelde dat de stadsdienst hierop minimaal een 7,5 moet scoren, maar dat oordeel heeft Connexxion sinds 2010 niet gehaald. In 2014 scoorde Almere een 7,2. Het landelijk gemiddelde is een 7,7.
Uit reacties van reizigers aan Omroep Flevoland komt naar voren dat mensen vooral 's avonds de bus mijden. Niet iedereen voelt zich altijd even prettig in het stadsvervoer. Dat komt vooral door jongeren die zich agressief gedragen, herrie schoppen en rotzooi achterlaten in de bus.
'Chauffeurs hebben angst'
Ton van den Berg was tientallen jaren buschauffeur in Almere. Hij stopte vorig jaar met werken en is nu nog als lokale vakbondsman betrokken bij zijn collega's. Hij weet uit ervaring wat een impact een incident kan hebben. Het staat hem nog goed bij dat hij op de bus iemand aansprak op een ongeldig vervoersbewijs en er na veel geschreeuw in zijn gezicht werd gespuugd. "Dat doet zoveel met je. Alsof je een voorwerp bent. Je voelt je zo smerig."
Dat het aantal incidenten weer toeneemt, vindt hij niet verwonderlijk. De extra maatregelen in 2010 waren volgens hem niet afdoende. Bovendien is het aantal toezichthouders verminderd, nadat de rijksoverheid geen geld meer in een pilot stak. "Controleurs en chauffeurs spreken uit angst nu mensen minder vaak aan op hun gedrag. Je bent bang dat het escaleert en je wilt zelf 's avonds ook veilig thuiskomen."
Reacties betrokken partijen
In de loop van de avond volgen reacties van vervoermaatschappij Connexxion, vakbond FNV en de gemeente Almere.
Overzicht incidenten
Een compleet overzicht van alle geregistreerde incidenten over de afgelopen jaren, vind je hieronder.
Categorie A (grijs): strafbare incidenten, zoals mishandeling, bedreiging (met wapen), diefstal, optreden tegen drugsoverlast, vandalisme en spugen.
Categorie B (paars): Niet-strafbare incidenten, zoals schelden, lastigvallen en overige verstoringen.
Categorie C (rood): Overtreding huisregels zoals voeten op de banken, roken en het vies maken van het in- en exterieur.
[https://localfocus2.appspot.com/5677c78006dfa]
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
Deel artikel
gerelateerde artikelen
-
Derde verdachte busoverval blijft vastzittenALMERE
ALMERE • Woensdag 23 november 2016De derde verdachte van de overval op een bus van Connexxion in juni van dit jaar blijft in voorarrest. Dat heeft de rechtbank besloten. De advocaat van de Almeerder had om vrijlating verzocht, omdat e...
-
Celstraf geëist tegen verdachten busovervalALMERE
ALMERE • Woensdag 21 september 2016Tegen twee verdachten van een busoverval in Almere is drie jaar en 2,5 jaar cel geëist, waarvan in beide gevallen een half jaar voorwaardelijk. Het duo stond woensdag terecht voor de rechtbank in Lely...
-
Verdachten busoverval ontkennen betrokkenheidALMERE
ALMERE • Woensdag 21 september 2016Twee mannen die verdacht worden van een overval op een bus in Almere Haven, ontkennen hun betrokkenheid. Dat zei het tweetal woensdagochtend voor de rechtbank in Lelystad. Tijdens de rechtszaak werde...
recent nieuws
-
OM eist jeugddetentie voor minderjarige overvallersALMERE
ALMERE •Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag gevangenisstraffen geëist tegen twee minderjarigen die in november twee telecomwinkels in Almere overvielen. De één hoorde twaalf maanden jeugddetentie eisen, de...
-
Nergens zoveel GPS-diefstallen bij boeren als in FlevolandFLEVOLAND
FLEVOLAND •Flevolandse boeren zijn het vaakst slachtoffer van GPS-diefstallen in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het programma Opsporing Verzocht dinsdagavond bekend heeft gemaakt. De afgelopen twee jaar z...
-
Vrouw (39) staat terecht voor seksueel uitbuiten 14-jarig meisjeALMERE
ALMERE •Een 39-jarige Almeerse vrouw moet zich in april voor de rechter verantwoorden voor het seksueel uitbuiten van een 14-jarig meisje. De vrouw zou het slachtoffer vorig jaar van januari tot augustus hebb...