Plan voor zonnepark naast Natuurpark

LELYSTAD
Gedeputeerde Staten van Flevoland zijn positief over een plan om op een akker tussen Natuurpark Lelystad en Lelystad Airport een park met zonnepanelen aan te leggen.

Het zonnepark van 4,5 hectare moet komen op een stuk landbouwgrond van Mathé Vermunt aan de Vlotgrasweg. Het park past niet in het bestemmingsplan, maar de gemeente en de provincie willen een uitzondering maken. Hiervoor wordt het zonnepark aangemerkt als experiment. Provinciale Staten moeten nog instemmen met het voorstel.

Initiatiefnemer Vermunt wil voor het park subsidie aanvragen bij het rijk. De opgewekte stroom levert hij terug aan het elektriciteitsnet.

reacties (5)

 • Corné

   

  Als we alleen maar beren op de weg willen zien, dan is onze aarde verloren. Landbouwgrond is uitermate geschikt om snel meters te maken om duurzamer stroom op te wekken. Lang niet alle daken zijn geschikt (vooral bij grote overslagloodsen is zwaar bezuinigd op de dakconstructie). Zonne-energie is de meest pure vorm van duurzame opwekking. En binnen afzienbare tijd ook de goedkoopste (zeker als de importheffing verdwijnt). De Sahara lijkt gunstiger, maar daar worden de panelen te heet waardoor het rendement sterk daalt. Mensen moeten eerst eens moeite nemen om zich te verdiepen eer ze iets roepen. En landbouwgrond voor snelwegen, nieuwe industrieterreinen of woonwijken dat is pas verspilling van de grond! Zonneparken zijn tijdelijk, in die periode kunnen de ontwikkelingen gemaakt worden om de panelen te optimaliseren of een beter alternatief te bedenken. En subsidie? Daar draait alles op. Gas- en kolencentrales, maar ook kernreactors en windparken. Een argument die nergens op slaat. Meneer Vermunt, u bent een voorbeeld dat snel navolging verdient. Er is een aardbol te redden!

  reageer
 • Flevolandse

   

  Vanuit een ondernemers-standpunt is het een kwestie van "wat is het hoogste rendement per hectare". Ik zelf vind het echter zonde van de grond. Veel duurzamer is zonnepanelen op een dak: dan dient grond eerst plek voor een gebouw, met daar bovenop dezelfde hoeveelheid zonnepanelen. Dus ik ben tegen, zeker in een relatief Noordelijk land als Nederland. De Sahara is veel logischer om grond voor alleen zonnepanelen te gebruiken. Zal wel weer op subsidie draaien!

  reageer
 • ikke

   

  Zal je zien dat dit zonnepark verboden wordt omdat de schittering vliegtuigen hindert of zoiets.

  reageer
 • Sjaak de

   

  Neen geen subsidie, je bent ondernemer of je bent geen ondernemer. Ga eerst maar als groene gemeente zijnde de benzine scooters verbannen langs de natuurgebieden en liefst helemaal etc. We praten groen maar doen alsof, geef bijvoorbeeld subsidie aan een scooter fabriek binnen de grenzen van Flevoland dat zet meer zoden aan de dijk qua groen denken en werkgelegenheid.

  reageer
 • Willem D

   

  Kunnen wij daar ook aandelen in kopen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert