"Veiligheid op Almeerse stadsbus is zorgelijk"

ALMERE
De veiligheid op de Almeerse stadsbus is zorgelijk. Dat zegt vervoerder Connexxion. De maatschappij erkent dat het met de veiligheid niet best is gesteld. Ook de vakbond FNV spreekt over een zorgelijke situatie. Beide partijen vinden dat extra toezichthouders nodig zijn.

Almere is één van de onveiligste plekken in Nederland om met de bus te reizen. Het aantal incidenten op de stadsbus is de afgelopen jaren weer toegenomen. Tot en met oktober van dit jaar zijn er 455 incidenten geregistreerd. Daarnaast is het reizigersoordeel over de veiligheid op de stadsbus te laag.

Grote steden problematiek
Connexxion zegt in Almere met dezelfde problematiek te maken te hebben als in de grote steden. De stad telt relatief veel jongeren. Daarnaast is er een open instapregime ingevoerd. Dat werkt volgens woordvoerder Henri Beltman zwartrijden in de hand, waaruit veelal agressieve situaties ontstaan bij controles.

Vakbond FNV onderschrijft de analyse van Connexxion. "De cijfers zijn heel zorgelijk. Er is dus elke dag wel iets aan de hand, een bedreiging, spugen of schelden. Het gevolg is ook dat mensen de bus niet meer in gaan. Almere is qua inwoners gegroeid, maar het aantal reizigerskilometers daalt", aldus Jan Heilig van de vakbond.

Meer toezichthouders nodig
Dagelijks reizen 50 - 70 .000 personen met de bus. Daarvoor heeft Connexxion nu 21 controleurs, die 7 dagen per week de veiligheid in de gaten houden. "Veel minder dan in de grote steden. Er waren in Almere tijdelijk meer toezichthouders door extra geld van het Rijk. Toen zag je de cijfers ook dalen. Het is een kwestie van geld."

De vakbond vindt dat er meer moet gebeuren. De chauffeurs zouden geen geld meer op de bus bij zich moeten hebben. Kaartverkoop kan dan alleen nog met een bankpas gebeuren. Verder wil FNV dat in alle buscabines een uitschuifbare veiligheidsruit voor chauffeurs komt en DNA-setjes om bij spuugincidenten daders op te kunnen sporen.

Nieuw contract
De gemeente Almere wil in 2018 een nieuw contract afsluiten voor het busvervoer. Nu is volgens Connexxion en FNV dan ook het moment om bij de aanbesteding de sociale veiligheid goed te regelen. Connexxion meent dat er sprake is van een maatschappelijk probleem. De overheid zou dan ook voor voldoende geld moeten zorgen om de veiligheid te waarborgen. "Nu moet de vervoerder zowel het rijden met de bussen als de veiligheid uit één budget betalen. Er moet apart geld komen voor veiligheid zoals in de grote steden het geval is", aldus Beltman van Connexxion.

Reactie gemeente
De gemeente heeft met andere partijen zoals Connexxion, NS en politie een Lokaal Veiligheids Arrangement afgesloten. Daarin is voor 2014 opgenomen dat de gemeente het aantal incidenten met tien procent wil laten dalen en streeft naar een 7,5 voor het veiligheidsgevoel onder reizigers. In plaats daarvan is het totaal aantal incidenten de laatste jaren gestegen en heeft Connexxion de 7,5 nooit gehaald. Vorig jaar scoorde Almere een 7,2.

De gemeente geeft aan dat de veiligheid een belangrijk aandachtspunt blijft. In een schriftelijke reactie laat een woordvoerder weten dat bij de analyse van de cijfers het van belang is een onderscheid te maken tussen de soorten incidenten. De strafbare incidenten zoals mishandeling en bedreigen, als ook de niet-strafbare incidenten zoals schelden en lastigvallen zijn na 2010 fors gedaald en sinds 2014 op een redelijk constant niveau gebleven. Alleen in het laatste kwartaal van 2014 en in 2015 is er een toename te zien. De overige incidenten zoals voeten op de banken, roken en het vies van maken van de bus "fluctueren meer".

Almere wil samen met de andere partners meer inzicht in de oorzaken om te kunnen bepalen wat aan de toename van incidenten gedaan kan worden. Een stijging van de overige incidenten kan volgens de gemeente een gevolg zijn van een grotere controledruk. Verder gaat het niet per se om het nemen van extra maatregelen, maar meer om het gerichter en flexibeler inzetten van controles.

De komende jaren is er minder geld voor het busvervoer in Almere. Bij het afsluiten van een nieuw contract vanaf 2018 wil de gemeente wel dat er een afzonderlijk budget komt voor sociale veiligheid. Hoeveel geld daarvoor opzij wordt gezet, is nog niet vastgesteld.

Burgemeester Franc Weerwind, die voor de veiligheid in de stad verantwoordelijk is, kan voorlopig nog niet voor de camera van Omroep Flevoland op de cijfers reageren.

Overzicht incidenten
Een compleet overzicht van alle geregistreerde incidenten over de afgelopen jaren, vind je hieronder.

[https://localfocus2.appspot.com/5677c78006dfa]reacties (8)

 • wilma

   

  Helemaal mee eens! En vooral voor de passagiers. De bussen rijden op tijd, er staan gelukkig geen mensen meer voor de streep, die oeverloos met de chauffeur praten en de harde muziek die ze draaien (niet allemaal) het is allemaal veel beter geworden. En van agressie heb ik niet veel meege kregen, maar ik reis overdag, het zal dan wel s-avonds gebeuren.

  reageer
 • reaguurder

   

  Dus als ik die cijfers goed begrijp is er het volgende aan de hand: mensen zijn veel meer met hun voeten op de bank gaan zitten e.d. Voor de rest is er een zelf gesteld streefcijfer niet gehaald nml. een 7.2 ipv 7.5 voor veiligheidsgevoel reiziger. Op de geweldsincidenten (die stabiel lijken) na is er niet zoveel aan de hand. Dus als iedereen gewoon normaal gaat zitten en niet rookt of eet in de bus dalen deze cijfers al dramatisch. Oplossing is dus niet meer geld,maar meer opvoeding... Eigenlijk gaat het gewoon best goed, want stel uzelf de volgende vraag: over hoeveel busritten vinden deze ernstige en minder ernstige incidenten plaats. Cijfers die zo worden gepresenteerd zeggen niet alles.

  reageer
 • Esveen

   

  Ik ga iedere woensdag van Centrum naar Walt Disney plantsoen en ik ben meestal de enige die scanner gebruikt bij in- en uitstappen.

  reageer
 • Renee

   

  Mooi omschreven Klaas. Maar waarom ligt het aan het systeem? Als de mens en in dit geval inwoner/bezoeker van Almere een beetje fatsoen en respect heeft, checkt hij gewoon in. Geen geld, dan maar lopen of fietsen. Ik voed mijn kinderen op. Betalen voor diensten van een vervoersmaatschappij hoort daar bij. Verder blijf je met je tengels van andermans spullen af. Schelden, spugen en dat soort praktijken doe je ook niet. Ik besef dat mijn kinderen best wel eens anders doen dan ik wens en denk. Maar ik ben het niet eens met jouw mening dat het aan 'het systeem' ligt. Gedraag je gewoon, dan hoeven BOA's en toezichthouders niets meer te doen dan toezicht houden, kunnen de chauffeurs de passagiers veilig van A naar B brengen en hoeven wij niet nog meer financieel bij te dragen. Moet je eens kijken wat de gemeente met dat geld kan doen voor de maatschappij.

  reageer
 • Sjors

   

  Was Jorritsma er nog maar...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Klaas

   

  Hoe je het ook wendt of keert, dit probleem kan alleen verholpen worden met veeeeeeel meer controleurs maar dan ook met BOA zodat ze ook ¨echt¨ wat kunnen doen. 1 BOA op pad sturen met 3 toezichthouders heeft geen zin want alleen de BOA mag bekeuringen uitschrijven en het blijft in een bus nooit bij 1 zwartrijder hoor!!!! Minstens 40% van de passagiers rijdt zwart en dat zal met het ¨nieuwe¨ chipkaartsysteem alleen maar meer worden, ze moeten na aankoop ¨zelf¨ inchecken, gaat nooit gebeuren natuurlijk en houden hem ongebruikt bij zich voor ¨een geval van nood!!¨ als ze ineens controle zien staan. En diegene die lijdzaam toezien dat zijn de chauffeurs, want die kunnen en mogen gewoon helemaal niets en willen aan het einde van hun dienst graag heelhuids naar huis toch!!! Het is niet de bevolking van Almere maar het ¨systeem¨!!!!

  reageer
 • Robert

   

  Grote stedenproblematiek in Almere. Het gevolg van overheidsbeleid. Diezelfde overheid die Almere nu in de steek laat. Dit beleid leidt inderdaad tot de problemen waar Connexxion mee te maken heeft. Bedenk maar eens een oplossing met het softe justitiële beleid in Nederland.

  reageer
 • Flevoburger

   

  en dan werden we de afgelopen tijd door de overheid gebombardeerd met berichten dat het zo goed ging met de criminaliteit. Nu maar even uitzoeken wat die overheid met "goed"bedoeld........

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert