Meer onderzoek naar overlevingskans Noordzeevis

URK
Er is meer onderzoek nodig naar de overlevingskans van gevangen vis als de dieren worden teruggegooid in de Noordzee. Dat zegt de Wageningen Universiteit, die onderzoek doet voor het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek is nodig in verband met de invoering van de aanlandplicht, waar Urker vissers zich vanaf 1 januari ook aan moeten houden.

De aanlandplicht houdt in dat alle vis die wordt gevangen aan land wordt gebracht. Te kleine vissen werden tot nu toe direct weer overboord gegooid. Urker vissers verwachten door deze maatregel meer werk en hogere kosten.

Uit voorlopige onderzoeksresultaten die in handen zijn van Omroep Flevoland, blijkt dat zo'n driekwart van de gevangen schol en tong het teruggooien niet overleeft. Door aanpassingen aan boord van vissersschepen kan de overlevingskans van vis wel aanmerkelijk vergroot worden. Bij vergelijkbare onderzoeken in Engeland en België waren er andere resultaten. Om een definitief beeld te krijgen is volgens de Universiteit dus meer onderzoek nodig.

reacties (3)

 • TjakkA.\/\/.

   

  Op zn Brussels dit. Zonder gedegen onderzoek, iets doordrukken. De milieumaffia heeft veel te veel invloed in fort Europa

  reageer
 • Jan H

   

  De milieumutsen staan al op hun achterste geitenwollensokkenbenen als er een sportvisser een visje vangt. Waar blijven ze nu er tonnen!! ondermaatse vis gewoon wordt vernietigd? Elk normaal denkend wezen snapt toch wel dat teruggezette vis blijft leven en groter kan groeien!?

  reageer
 • Flevoburger

   

  typerend voor allerlei door Brussel opgedrongen maatregelen en wetgeving: we gaan eerst maar wat doen en achteraf onderzoeken wat nu eigenlijk echt de gevolgen......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert