Glastuinbouw profiteert van hete zomer in Zuid Europa

FLEVOLAND
Flevolandse glastuinbouwers hebben een goed jaar achter de rug. Veel glastuinders verdienden bijna het dubbele van vorig jaar, terwijl de Russische boycot van Europese komkommers, tomaten en paprika's nog altijd van kracht is. Dat meldt onderzoeksinstituut LEI van de Wageningen Universiteit.

De tuinders profiteerden vooral van het hete en droge weer in Zuid Europa. Omdat de oogst daar later op gang kwam, steeg de vraag naar Nederlandse producten en klommen de prijzen snel. Omdat de gasprijs laag is, waren de tuinders dit jaar ook minder geld kwijt aan het warm stoken van hun kassen.

Volgens het LEI is de meevaller incidenteel en moeten tuinders blijven zoeken naar nieuwe afzetmogelijkheden. Dat is onder meer nodig, omdat de Russische boycot van Nederlandse groente en fruit nog steeds voortduurt.

reacties (3)

 • Jk

   

  Gelijk weer zo zuur, mag een ondernemer in de agrarische sector niks verdienen? De steun voor de Russische boycot, waar deze ondernemers echt niks aan kunnen doen, is een schijntje vergeleken met de geleden schade, echter, door goed handel te drijven en tegenvallende oogsten elders hebben ze toch gemiddeld een goed resultaat gedraaid. U moet ook niet vergeten, voor een schijntje, totaal nog geen twee procent van het landelijke en Europese belastinggeld regelen de overheden dat u hier voor een schijntje het beste en veiligste voedsel ter wereld kopen, nergens anders ligt de verhouding kosten voedsel tegenover inkomen zo gunstig voor de consument

  reageer
 • Ben

   

  Wordt nou die Europese steun ook weer terugbetaald die dus helemaal niet nodig bleek te zijn? Meteen moord en brand schreeuwen is in onze land- en tuinbouw de basisreflex. Ondernemers? Gewoon ambtenaren!

  reageer
 • henk

   

  Glastuinbouw bestaat uit bloementeelt en groenteteelt, en met de bloementeelt gaat het helemaal niet goed. In almere zijn de laatste maand nog 2 bedrijven omgevallen, planten en rozen. Dus de glastuinders in almere zijn helemaal niet zo blij?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert